Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
monikaforexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: monikaforexpolska »

MarioDM pisze:Potwierdza się, że KNF to instytucja, która nie służy zwykłym ludziom. Potrafią się tylko wpieprzać tam gdzie nie trzeba czyli np. do lewara. Ta cała obnizka lewara do 1:100 miała na celu tylko i wyłącznie przyciągnięcie graczy na GPW. Wątpię jednak aby odniosła skutek.

Jak dla mnie kwestia tzw. "lewaru/a" to była pokazówka polityczna i tyle. Dobrze wiemy, że czy będzie 1:50 czy 1:888 to "chcący" zawsze wyzeruje konto. A tak stworzyli pewien precedens i część osób "uciekła" z polskiego rynku. Według mnie FOREX, rynek kontraktów terminowych to cały czas "czarna magia" dla regulatora i wszystkich instytucji (sądów, prokuratury, policji). Nikt nie chce brać na barki takiego problemu. Wynika to z braku wiedzy, z braku doświadczenia.

Czasami mam wrażenie, że na tym forum jest więcej osób, które mogłyby śmiało zostać ekspertami/biegłymi sądowymi z którymi liczyliby się wszyscy brokerzy działający w naszej przestrzeni. Ale na razie to śpiew przyszłości. Wcale nie wiele lepiej jest w kwestii GPW,NEW CONNECT. A oni chcą się porównywać do SEC.

-- 13 lut 2016, 18:24 --

Artykuł o Saxo, franku, stratach z tego powodu i przerzucaniu ich na klientów indywidualnych.

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 12510.html

Awatar użytkownika
JoahannaEva
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: JoahannaEva »

Poszkodowani IronFx - PILNE
Pilnie prosze osoby poszkodowane o przystapienie do wniosku zbiorowego do prokuratury. Mozemy zrobic to sami. Wystarczy wypelnic wniosek i pod nim wymienic osoby + kontakt do siebie. Moge sie tym zajac. Czas dziala na nasza niekorzysc. Za nasze pieniadze IronFx placi mandaty do Cysec, a pracownicy bawia sie na urlopach. tel. 500306577 johannaeva@wp.pl

aldona.sss
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: aldona.sss »

Joanna i jak tam walka z krętaczami z Iron FX ? Złożyliście te zawiadomienia ?

Co tam słychać w sprawach TMS SAXO i mBanku ?

Mam nadzieje ze dalej dzielnie walczycie ! 4 marca minister Ziobro zostaje mianowany Prokuratorem Generalnym RP z prawem do osobistego kierowania śledztwami przeciwko brokerom forex i członkom ich zarządów oraz innym osobom ktore wspoldzialaly w okradaniu polskich obywateli na rynku forex :d Cieszycie się ?

daniel1985
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: daniel1985 »

A czy jest z czego się cieszyć,jakoś w to wątpie że cos się zmieni w tej sprawie,bo jak narazie na forum widać że każdy jest w słowach mocny a jeżeli chodzi o stan faktyczny to coraz więcej osób dostaje pozwy z sądowym nakazem zapłaty(od TMS).Wygrał wogóle ktoś w sprawie z tymi oszustami bo jakoś nic nie słyszałem,do bani to wszystko.Oszukali nas i jeszcze ciągaja nas po sądach o kilka razy więcej jak straciliśmy i nikt nie jest w stanie nic zrobić taka prawda,sorry za ten wpis ale wkurza mnie to że wszyscy się tylko wymądrzają i piszą jak to zaraz broker zostanie bankrutem jak będą musieli oddać kase tylko że jak do tej pory wygląda to zupełnie inaczej

aldona.sss
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: aldona.sss »

Komisja Nadzoru Finansowego przystąpi do procesów po stronie osób pokrzywdzonych przez SAXO BANK:
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 30240.html

Daniel nie płacz bądź mężczyzną. Nikt nie powiedział, że walka będzie łatwa i szybka. Sprawy dopiero się rozpoczęły więc trudno żeby od razu zapadł jakiś wyrok. Cierpliwości.

monikaforexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: monikaforexpolska »

aldona.sss pisze:Komisja Nadzoru Finansowego przystąpi do procesów po stronie osób pokrzywdzonych przez SAXO BANK:
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 30240.html

Daniel nie płacz bądź mężczyzną. Nikt nie powiedział, że walka będzie łatwa i szybka. Sprawy dopiero się rozpoczęły więc trudno żeby od razu zapadł jakiś wyrok. Cierpliwości.

No w końcu KNF bierze się do roboty. Oby wspomogli poszkodowanych szczególnie przez cwaniaków z Saxo.

slasza
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: slasza »

Dostałem pit 8c i ku memu zdziwieniu w części D tego formularza broker wykazał mi przychód za stratę którą sam mi spowodował nie zamykając na czas moich pozycji co gwarantowała mi umowa.
Przy takim podejściu wiąże się to z odprowadzeniem podatku gdyż ta strata jest moim zyskiem to chore jest.
Czy tylko mnie tak dymają?
Spain ciebie też tak zrobili XTB zamknął mi pozycje w ren czarny czwartek na chfpln ze stratą dla mnie wyczyścił mi konto
przypisując znaczną stratę ujemną
Po czym na moją reklamację mi ją anulowali. teraz wystawili pit 8c i w pozycji 25 wykazali mi przychód z tekstem że jet to umorzenie wierzytelności - wyjdzie na to że będę musiał jeszcze od tego podatek zapłacić -to skandal.

Piotr_P
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Piotr_P »

slasza pisze:Dostałem pit 8c i ku memu zdziwieniu w części D tego formularza broker wykazał mi przychód za stratę którą sam mi spowodował nie zamykając na czas moich pozycji co gwarantowała mi umowa.
Przy takim podejściu wiąże się to z odprowadzeniem podatku gdyż ta strata jest moim zyskiem to chore jest.
Czy tylko mnie tak dymają?
Spain ciebie też tak zrobili XTB zamknął mi pozycje w ren czarny czwartek na chfpln ze stratą dla mnie wyczyścił mi konto
przypisując znaczną stratę ujemną
Po czym na moją reklamację mi ją anulowali. teraz wystawili pit 8c i w pozycji 25 wykazali mi przychód z tekstem że jet to umorzenie wierzytelności - wyjdzie na to że będę musiał jeszcze od tego podatek zapłacić -to skandal.
Ja miałem podobną sytuację w zeszłym roku u brokera rosyjskiego Alpari Limited podczas zwały 15.01, zwrócili mi debet jako "Ubezpieczony balans", wiec w sumie straciłem tylko moje depo. Rozpisałem to tak, że w koszty uzyskania przychodów wliczyłem jak zwykle wszystkie pozycje ujemne, jako przychód uznałem ten zwrot od brokera, wiec w sumie wyszło, że straciłem tylko depo.
Ale ogólnie strata jest co jest logiczne, bo w sumie straciłem depo. Więc tak powinien wyglądać IMHO PIT 8c. Nie wiem dlaczego brokerzy polscy nie uznają jako koszt uzyskania przychodu wszystkich transakcji ujemnych, tylko te, których nie umorzyli. Oczywiscie, to "umorzenie wierzytelności" jest ich stratą, a Twoim zyskiem, wiec zaliczamy po stronie przychodu, ale każda strata na Twoim rachunku powinna być uznana za koszt uzyskania przychodu.
Dla pewności spytam się w mojej skarbówce, jak by to rozliczyli, a jestem w o tyle lepszej sytuacji ze Alpari nie wysyła mi żadnych PItów 8c, z których potem musiałbym sie tłumaczyć ;)

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

slasza pisze: Po czym na moją reklamację mi ją anulowali. teraz wystawili pit 8c i w pozycji 25 wykazali mi przychód z tekstem że jet to umorzenie wierzytelności - wyjdzie na to że będę musiał jeszcze od tego podatek zapłacić -to skandal.
To faktycznie są jaja. Bez konsultacji z księgowym (gdzie takiego znaleźć ?) lub pracownikiem US trudno coś orzec.
Wydaje sie jednak logiczne, że umorzenie jest Twoim zyskiem, a strata Twoją stratą, więc stratę też powinni wykazać na picie. Chyba.

-- środa 16 mar 2016, 16:43 --

EDIT

@slasza

Jest takie biuro rachunkowe (i mają doradców), które zajmuje się min. firmami prowadzącymi działalność jako inwestowanie na forexie.

http://podatki-temida.pl/gra-na-gieldzi ... spodarcza/

Tu masz do nich kontakt : 887 633 633 Email: biuro@sperling.pl

Zadzwoń lub napisz i poradź się fachowców.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
PokrzywdzeniNaForex
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: PokrzywdzeniNaForex »

:569: Uwaga ! Bardzo ważne !

Nasze źródło w Domu Makelrskim mBanku informuje, że właśnie złożone zostały w Sądzie Okręgowym w Warszawie wielomilionowe pozwy przeciwko traderom o zapłate debetów z 15.01.2015 r.

Wszystkim osobom z debetami w DM mBanku zalecamy wzmożoną ostrożność i regularne sprawdzanie skrzynek pocztowych.

Odnośnie niektórych osób pozwy zostały skierowane na ich nieaktualne adresy zamieszkania tak, aby uzyskac nakazy zapłaty i wyroki zaoczne bez udziału pozwanych - w procedurze cywilnej brak odbioru przesyłki = uznanie całego roszczenia mBanku - RP państwo bezprawia !

Sprawdźcie awiza także pod innymi waszymi adresami, które kiedyś podawaliście mBankowi, bo za kilka tygodni moze byc po wszytkim tj. z waszych kont bankowych komornik ściągnie pieniądze, wasze domy i mieszkania zostaną obciążone hipoteką przymusową, a wasz majątek ruchomy zlicytowany.

Czy uważacie, że Paweł Kukiz ma rację nazywająć mBank - mGangiem podczas wystąpień sejmowych i demonstracji, które odbyły się w Warszawie?

Maskara :twisted: :twisted: :twisted:

ODPOWIEDZ