MarioDM pisze:Potwierdza się, że KNF to instytucja, która nie służy zwykłym ludziom. Potrafią się tylko wpieprzać tam gdzie nie trzeba czyli np. do lewara. Ta cała obnizka lewara do 1:100 miała na celu tylko i wyłącznie przyciągnięcie graczy na GPW. Wątpię jednak aby odniosła skutek.
Jak dla mnie kwestia tzw. "lewaru/a" to była pokazówka polityczna i tyle. Dobrze wiemy, że czy będzie 1:50 czy 1:888 to "chcący" zawsze wyzeruje konto. A tak stworzyli pewien precedens i część osób "uciekła" z polskiego rynku. Według mnie FOREX, rynek kontraktów terminowych to cały czas "czarna magia" dla regulatora i wszystkich instytucji (sądów, prokuratury, policji). Nikt nie chce brać na barki takiego problemu. Wynika to z braku wiedzy, z braku doświadczenia.
Czasami mam wrażenie, że na tym forum jest więcej osób, które mogłyby śmiało zostać ekspertami/biegłymi sądowymi z którymi liczyliby się wszyscy brokerzy działający w naszej przestrzeni. Ale na razie to śpiew przyszłości. Wcale nie wiele lepiej jest w kwestii GPW,NEW CONNECT. A oni chcą się porównywać do SEC.
-- 13 lut 2016, 18:24 --
Artykuł o Saxo, franku, stratach z tego powodu i przerzucaniu ich na klientów indywidualnych.
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 12510.html