Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
PokrzywdzeniNaForex
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: PokrzywdzeniNaForex »

Aha zapomnieliśmy dodac ze najpierw Spain zwrocil sie ze sprawa o pomoc do KNF i przez kilka miesiecy pisał skragi...

A wiecie co mu KNF odpisał - że ich to nie obchodzi i mu nic nie pomogą i ze KNF ma jego sprawe gdzies i zeby sobie lepiej poszedl do prawnika zamiast zawracac im głowe, bo KNF to jest instytucja ktora nadzoruje rynek w ogolnosci i nie obchodza ich sprawy poszczegolnych traderow.

No to TMS złożył pozew przeciwko Spainowi i napisł do sądu, ze KNF niby stoi po stronie TMSa a skoro KNF nie zamierza palcem kiwnac w sprawie Spaina to wszystko jest cacy i Spain ma płacic TMSowi :lol:

tomkot00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomkot00 »

Boże widzisz i nie grzmisz. Przecież to jest straszne jak to państwo działa.

Oby wypie*lili tych wszystkich prezesow i dyrketorkow z KNF na ulice i wsadzili tam nowych nieumoczonych ludzi.

monikaforexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: monikaforexpolska »

PokrzywdzeniNaForex pisze:Aha zapomnieliśmy dodac ze najpierw Spain zwrocil sie ze sprawa o pomoc do KNF i przez kilka miesiecy pisał skragi...

A wiecie co mu KNF odpisał - że ich to nie obchodzi i mu nic nie pomogą i ze KNF ma jego sprawe gdzies i zeby sobie lepiej poszedl do prawnika zamiast zawracac im głowe, bo KNF to jest instytucja ktora nadzoruje rynek w ogolnosci i nie obchodza ich sprawy poszczegolnych traderow.

No to TMS złożył pozew przeciwko Spainowi i napisł do sądu, ze KNF niby stoi po stronie TMSa a skoro KNF nie zamierza palcem kiwnac w sprawie Spaina to wszystko jest cacy i Spain ma płacic TMSowi :lol:

Jeśli to prawda to chyba czas wykorzystać zmianę władzy w Polsce i zwrócić się o pomoc do rządzących. Wszakże KNF winna być instytucją zaufania publicznego.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Nie słyszałem o przypadku, który spotkał inwestora o nicku Spain. Broker, który anulował zyskowną transakcję i obciążył debetem stratną transkację w przypadku pozycji zahedżowanej w normalnym kraju prawa miałby po prostu przesrane. Musiałby uczciwie rozliczyć transakcje, ponieść koszta procesu i najpewniej wypłacić odszkodowanie, a na koniec zostałby obciążony grzywną.
U nas sądy to zwykła kpina. Nie obowiązuje u nas precedens, a każdy sędzia może sobie dowolnie, subiektywnie oceniać, nie opierając się twardo na przepisach i dowodach.
Mam nadzieję, że PIS w ciągu najbliższych lat zreformuje sądownictwo, bo to co jest obecnie nadaje się do zaorania.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

MarioDM pisze:Nie słyszałem o przypadku, który spotkał inwestora o nicku Spain. Broker, który anulował zyskowną transakcję i obciążył debetem stratną transkację w przypadku pozycji zahedżowanej w normalnym kraju prawa miałby po prostu przesrane.
Jak masz hedge i spread się zwiększy znacznie ponad normę to mt4 właśnie tak zadziała: zamknie Ci obie pozycje ze stratą, i łatwo możesz skończyć z ujemnym balansem. Też mi się to kiedyś przytrafiło u zagranicznego brokera, na szczęście na koncie testowym z paroma USD. I nie było to 15.01 tylko w dzień gdzie w zasadzie nic się nie wydarzyło.
Green
Obrazek
Obrazek

monikaforexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: monikaforexpolska »

MarioDM pisze:Nie słyszałem o przypadku, który spotkał inwestora o nicku Spain. Broker, który anulował zyskowną transakcję i obciążył debetem stratną transkację w przypadku pozycji zahedżowanej w normalnym kraju prawa miałby po prostu przesrane. Musiałby uczciwie rozliczyć transakcje, ponieść koszta procesu i najpewniej wypłacić odszkodowanie, a na koniec zostałby obciążony grzywną.
U nas sądy to zwykła kpina. Nie obowiązuje u nas precedens, a każdy sędzia może sobie dowolnie, subiektywnie oceniać, nie opierając się twardo na przepisach i dowodach.
Mam nadzieję, że PIS w ciągu najbliższych lat zreformuje sądownictwo, bo to co jest obecnie nadaje się do zaorania.

Przede wszystkim u nas kwestia rynu FOREX to nadal czarna magia dla wielu. Znają się traderzy, brokerzy i wiedzą co w trawie piszczy. Jednak reszta nie nadąża. KNF, prokuratura, sądy. Dla nich to ogromny przeskok ze zwykłego rynku finansowego na coś, gdzie jest dźwignia.

bolek_i_lolek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bolek_i_lolek »

tomkot00 pisze:Boże widzisz i nie grzmisz. Przecież to jest straszne jak to państwo działa.
"Państwo polskie działa tylko teoretycznie..." Nie znacie tego cytatu? Zawiera prawdę życiową, niestety.
KNF stroi sobie żarty. Czytałem że Brytyjski nadzór w podobnej sprawie interweniował i dał jasne zalecenie brokerowi.

-- 31 sty 2016, 00:22 --
bolek_i_lolek pisze:
tomkot00 pisze:Boże widzisz i nie grzmisz. Przecież to jest straszne jak to państwo działa.
"Państwo polskie działa tylko teoretycznie..." Nie znacie tego cytatu? Zawiera prawdę życiową, niestety.
KNF stroi sobie żarty. Czytałem że Brytyjski nadzór w podobnej sprawie interweniował i dał jasne zalecenie brokerowi.
O tu jest link: http://www.reuters.com/article/financia ... N520151104

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

green7 pisze:
Jak masz hedge i spread się zwiększy znacznie ponad normę to mt4 właśnie tak zadziała: zamknie Ci obie pozycje ze stratą, i łatwo możesz skończyć z ujemnym balansem. Też mi się to kiedyś przytrafiło u zagranicznego brokera, na szczęście na koncie testowym z paroma USD. I nie było to 15.01 tylko w dzień gdzie w zasadzie nic się nie wydarzyło.
Wiem, że tak jest. Kiedyś mi się sporo rozjechała zahedżowana pozycja na lirze. Kiedy indziej z kolei o mało nie zaliczyłem MC na rolowaniu rzepaku. Po zakończeniu notowań rzepaku broker obciążył mnie ogromnym ujemnym swapem. Rano nastepnego dnia po wznowieniu notowań szorty zyskały tyle ile wyniósł swap, ale przez wieczór i noc byłem w dużym szoku.

Odnośnie Spaina to zrozumiałem, że po pierwsze chodzi o pozycje na Eur/Chf, a po drugie obie pozycje zostały zamknięte. Długa ze stratą, a krótka z zyskiem przewyższającym stratę na longu. Broker jednak później anulował pozycję krótką i zażądał zwrotu ujemnego debetu za longa.
Czyli, że nie chodziło tu o kwestie spreadu.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

daniel1985
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: daniel1985 »

Macie informacje o toczących się sprawach bo właśnie otworzyłem kopertę z sądu a tam pozew i nakaz zapłaty od TMS BROKERS,prosiłbym o informacje jakie argumenty wskazać w odpowiedzi na to pismo i inne ważne rzeczy.dzieki

Awatar użytkownika
PokrzywdzeniNaForex
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: PokrzywdzeniNaForex »

Kochani mamy informację, że właśnie obdbyła się w mieście stołecznym rozprawa przeciwko TMS i wiecie co ?

Niebywałe wreszcie się stawili :d :d :d Choć byli bardzo przestraszeni :lol: :lol: :lol:

Podobno jest nagranie wideo. Był niezły cyrk. Kupa śmiechu, beka z TMS i masa dobrej zabawy. Pokrzywdzony trejder świetnie sobie poradził i nawet udało mu sie rozbawić panią sędzię, która już zaczyna powoli rozumieć na czym polegał ten cały przekręt z rekwotowaniem zleceń przez TMS i jaki to był sztos !

Pokrzywdzeni ! Razem do boju przeciwko TMS, SAXO i mFOREX !

ODPOWIEDZ