Daytrading system M1 - M5

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Patryś
Gaduła
Gaduła

Re: Daytrading system M1 - M5

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

Trochę inaczej wchodzisz niż ja bym to zrobił, ale najważniejsze że do przodu :wink:
Trochę jestem na siebie zły, bo znowu odpuściłem setupy które dałyby mi paredziesiąt pips (bałem się grać po danych) a potem dokonałem takiego majstersztyku:

Znowu break/even, z jednej strony spoko, że nie łapię prawie stop lossów, ale z drugiej chciałoby się zgarniać częściej te zyski. Zobaczymy jak będzie jutro rano.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Dziś trochę walki na M15 a następnie M1 (tak od połowy trejdowania). Bez chmury ichimoku, sam czysty wykres z pivotami i własnoręcznie rysowanymi poziomami.
W ten sposób uzbierałem 13 pipek a konto urosło o szalone +0,25%.
Muszę stwierdzić, że trejdowanie z SL wielkości 0,1% do 0,2% depozytu to szalenie komfortowy stan dla psychiki. Nawet jak wpadnie SL to brak mi wtedy jakiejś dzikiej potrzeby natychmiastowego odegrania się.

Patryś
Gaduła
Gaduła

Strasznie dużo tych wejść... Nie żebym krytykował (jestem do tego ostatni ;) ) ale ja tam nie widziałbym nawet pół okazji na wejście.
Moim zdaniem warto poczekać na na czytelnie zbudowany trend, a potem przyczaić się na korektę do wyraźnego poziomu i jedziemy... A jak nie ma okazji to trudno. Na dobę jest 1440 świeczek, jutro na pewno coś się znajdzie :D

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Dzisiaj dwie pozycje, tego samego setupu, cena zawędrowała daleko dalej, ale po drodze było moje TP i ... OK.
EURUSD.lmxM1.png
Podsumowanie tygodnia
35 tradów
Win ratio long 100%
Win ratio short 77%
Total of 149,7 pipsów
wskaźnik zysku 3.0
expectancy 4,3 pipsa
średni winner 7,52 pipsa
średni looser -8,7 pipsa
Zysk 4,98%

Ten tydzień gram prościutką metodą oglądając M30/M5/M1 z uwzględnieniem ogólnego kierunku H1 i D1... mimo to jest w niej dużo uznaniowości, ale podpieram się też MA's i RSI, oraz poziomami czy strefami jakie dostrzegam...
Zdecydowałem się opublikować te informacje/wykresiki ze względu na drobną posuchę jaka troszkę tu zapanowała, ale ponieważ metoda jest bardzo różna od opisywanej przez autora wątku usprawiedliwiam się że nie mam zamiaru robić tego nagminnie... pozdrawiam skalperów :d
U mnie już weekend ...

irmentruda
Maniak
Maniak

Patryś pisze:Strasznie dużo tych wejść... Nie żebym krytykował (jestem do tego ostatni ;) ) ale ja tam nie widziałbym nawet pół okazji na wejście.
Moim zdaniem warto poczekać na na czytelnie zbudowany trend, a potem przyczaić się na korektę do wyraźnego poziomu i jedziemy... A jak nie ma okazji to trudno. Na dobę jest 1440 świeczek, jutro na pewno coś się znajdzie :D
Więc teraz już wiesz na czym polega mój problem.
Dziś na funcie to już totalna padaka, bodajże nie zaliczyłem ani jednego TP ani BE, same SL ale też nie przykładałem się do tego, zajmowałem się testowaniem robota i innymi rzeczami to też nie mogłem się skupić na samym trejdowaniu i wyszło jak wyszło.

Patryś
Gaduła
Gaduła

Spoko, ja też dziś miałem denerwujący poranek... Short na Edku wycięty na break even dosłownie samym spreadem, potem pięknie poleciało na zakładany tp 30 pips. r:r 1:6, także mega szkoda że nie wyszło.

Ogólnie to mam spostrzeżenie że we wszystkie te trejdy wchodzę o krok za póżno, na czym cierpi końcowy stosunek ryzyka do zysku, albo że trochę za wcześnie przestawiam na b/e (zazwyczaj kiedy cena przekroczy 1:1 netto, tzn. bez uwzględniania spreadu i prowizji). Na razie nic nie będę zmieniać, bo za mała ilość prób, ale muszę o tym pamiętać.

Po południu nic nie grałem, bo na żadnym instrumencie nie widziałem klarownych sytuacji (te miały miejsce jak jechałem samochodem z uczelni do domu, jakie to typowe że wszystkie okazje na złote strzały zdarzają się jak stoję w korku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )

Ten tydzień - 4 pozycje, 3 na zero jedna minimalnie zyskowna. Jakieś żałosne 7 pip do przodu.

irmentruda
Maniak
Maniak

@Patrys - no niestety tak jest, że najciekawsze rzeczy dzieją się na sesji amerykańskiej, przynajmniej wtedy ja widze konkretny kierunek do obrania ale od 15 to ja znów jestem niedostępny albo własnie na autostradzie a tam nie będę trejdował :)

Patryś
Gaduła
Gaduła

Takie coś dzisiaj wpadło na małą poprawę nastroju.
+20 pips przy ryzyku 4, co ważne stop loss ani przez chwilę nie był zagrożony. Wprawdzie trzeba to było potrzymać aż do zakładanego tp (10 pipsów dalej) no ale chciałem się wreszcie nacieszyć jakimś zyskiem, nie tylko wyjściem na zero :wink:
Oprócz tego odpuszczony idealny setup na edku - zdecydowałem się go nie grać, bo było moim zdaniem za wcześnie (ok. 08:30). Na razie sztywno czekam z zajęciem pozycji aż minie 09:00, żeby być już w miarę pewnym że dzięki Londynowi mamy na rynku wolumen który szybko i sprawie popchnie nam pozycję w kierunku zysków (a przynajmniej nie wytnie sl-ki), ale jeśli takie okazje będą się zdarzać regularnie, to zacznę wchodzić wcześniej.

irmentruda
Maniak
Maniak

Patryś pisze: Na razie sztywno czekam z zajęciem pozycji aż minie 09:00, żeby być już w miarę pewnym że dzięki Londynowi mamy na rynku wolumen który szybko i sprawie popchnie nam pozycję w kierunku zysków (a przynajmniej nie wytnie sl-ki)
parafrazujac klasyka: "Nigdy nie wierz Brytyjczykom".
Na ich sesji ja widze mnostwo klamstw, zwodow i falszywych zagran.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Pisałem i pisałem żeby się znowu powymądrzać na temat "bycia w miarę pewnym", "czy sesji z mnóstwem kłamstw, zwodów czy fałszywych zagrań" .. ale wykasowałem bo zaraz przyjdzie Pablo90 i będzie się wyśmiewał ze mnie ... więc tylko się pochwale...
64 pispy w sumie
GBPUSD.lmxM1.png
o małej stracie na USD/JPY nie będę pisał jako że i tak ją już w dużej części odrobiłem .....

ODPOWIEDZ