Daytrading system M1 - M5

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
irmentruda
Maniak
Maniak

Re: Daytrading system M1 - M5

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Takie coś sobie wymyśliłem na bazie innych doświadczeń i testuję na koncie micro. Przełączam się między M1, M5 i M15 porównując chmury i Kijun, oprócz tego mam na stałe Kijun H4. Zobaczę jak będzie to wyglądało nakładając chmury na jednym wykresie.
To co piszesz to mam na H4 na innym Mt4, gdzie widzę jednocześnie chmurę z Daily i Weekly. Momentami wprowadza to niezły burdel ale jednak widze, że cena lubi tam zatrzymać się, pokręcić się w miejscu przez kilka świeczek i znów ruszyć w jedną albo drugą stronę.

Po kolejnym miesiącu z Ichimoku widzę, że daje to mnóstwo możliwości, każdy znajdzie coś odpowiedniego dla swojego temperamentu i podejścia. W 2015 działałem na bazie mediany Donchiana, póżniej dowiedziałem się, że tak samo rysuje się przecież linia Kijun ale dalej mi czegoś brakowało i tym czymś była właśnie chmura.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

irmentruda pisze:Takie coś sobie wymyśliłem na bazie innych doświadczeń i testuję na koncie micro. Przełączam się między M1, M5 i M15 porównując chmury i Kijun, oprócz tego mam na stałe Kijun H4. Zobaczę jak będzie to wyglądało nakładając chmury na jednym wykresie.
To co piszesz to mam na H4 na innym Mt4, gdzie widzę jednocześnie chmurę z Daily i Weekly. Momentami wprowadza to niezły burdel ale jednak widze, że cena lubi tam zatrzymać się, pokręcić się w miejscu przez kilka świeczek i znów ruszyć w jedną albo drugą stronę.

Po kolejnym miesiącu z Ichimoku widzę, że daje to mnóstwo możliwości, każdy znajdzie coś odpowiedniego dla swojego temperamentu i podejścia. W 2015 działałem na bazie mediany Donchiana, póżniej dowiedziałem się, że tak samo rysuje się przecież linia Kijun ale dalej mi czegoś brakowało i tym czymś była właśnie chmura.
Super...
A widziałeś MTF ichimoku, dwie lub trzy chmury na tym samym wykresie bez przełączania..?
Kiedys robiłem próby z chmura M5 na M1 i M1 na m1 jednocześnie Wojtek EA kiedyś takie cóś pokazywał na Comparicu o ile dobrze pamiętam

-- Dodano: 25 lut 2016, 18:00 --
GBPUSDM1.png
Udało mi się wytrzymać troche dłuższy sklap ... muszę się pochwalić, no muszę :oops:

irmentruda
Maniak
Maniak

hej, tak stosuje nawet dwukrotnie mtf ichi, z Weekly i Daily na H4 ale na nizszych jeszcze tego nie robilem.
bardzo dobrze, ze chwalisz sie ale mysle, ze po tym podwojnym dolku lekka na myszce musiala drzec :P

jackub

irmentruda pisze:hej, tak stosuje nawet dwukrotnie mtf ichi, z Weekly i Daily na H4 ale na nizszych jeszcze tego nie robilem.
bardzo dobrze, ze chwalisz sie ale mysle, ze po tym podwojnym dolku lekka na myszce musiala drzec :P
Noo, myślałem że już po ptokach ..... :lol:

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

Też ostatnio zacząłem się bawić na wykresach M1 z Ichimoku oraz odbiciami od S/R i żałuję że tak późno się za to zabrałem. Te D1 to straszna nuda :D
Dobra robota, chłopaki, sporo można od Was podpatrzeć!

Mam pozornie proste, ale dla sprawy chyba kluczowe pytanie: kiedy zagracie na odbicie, a kiedy na przebicie strey?
Najpierw podejmujecie decyzję o kierunku zajęcia pozycji i czekacie na potwierdzenie świeczką, czy to właśnie ostatnia świeczka wpływa na to czy zagracie short/long?

irmentruda
Maniak
Maniak

jackub pisze:
irmentruda pisze:hej, tak stosuje nawet dwukrotnie mtf ichi, z Weekly i Daily na H4 ale na nizszych jeszcze tego nie robilem.
Noo, myślałem że już po ptokach ..... :lol:
..klotka na policji hahaha ;)

@patrys
nie wiem jak inni ale ja staram oduczyc sie patrzenia na konkretne swiece na tak niskich interwalach, to co one pokazuja jest warte na kilka chwil naprzod a to moze byc zakres ruchu co ledwo na spread starczy a z pewnoscia nie na Twoj planowany TP.
Podobno trzeba obserwowac jak dany poziom przyciaga cenę ale dziś męczyłem się na M15 na początku na eurjpy i tutaj mimo, że ichi i gmma pokazywało, że niby do góry to poziom ciągnął cenę w trójkącie do siebie w dół i postanowiłem zashortować licząć na wystrzał w dół. Wcześniej cena odbiła się od Kijun H4 a następnie przeleciała przez Kijun M15 i przebiła lokalne wsparcie. Jak okazało się chmura na M15 przytrzymała to wszystko, na M1 następnie narysowało SenkouSpanA nad SenkoSpanB i dopiero wtedy sytuacja wyklarowała się.

Patryś, nie obrażaj się tak na D1, dalej uważam to za najlepszy interwał mimo, że odnoszę na nim głównie porażki. Przecież to marzenie, wejść jeden raz na początku albo w 1/3 trendu i po drodze przez 1000 pipsów dokładać co 100 albo 200 pipsów i tylko przestawiać na BE. Wiem, że nudy, ilość prób jest masakrycznie mała żeby stwierdzić, że robimy coś dobrze. W dodatku często łatwo o fejka a na takim M1 od razu widzisz, gdzie trend idzie, prawda? A ile razy zmienia kierunek w ciągu dnia! :P

-- Dodano: 26 lut 2016, 21:50 --
2016-02-26 EURUSD.zM1.png
2016-02-26 USDJPYM1.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

dziś troszkę walki na M1, niestety w żopu... na usdjpy konsola, na eurusd nawet było na plus ale nie wolno jednak pozycji samych zostawiać. i system dalej jest dosyć chaotyczny i uznaniowy.

-- Dodano: 29 lut 2016, 18:48 --

cd.

jackub

EURUSDM5.png
A mnie na jewro wyszło.... ale tak dobrze tylko na jewro, reszta kilka BE + 1-3

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

Ja dziś tylko dwa szorty na edku.
Pierwsza próba sprzedaży impulsu, tzn. po przebiciu miejscowego dołka oczywiście zakończona natychmiastowym sl-em (znowu potwierdza się chyba zasada, że nie należy trejdować impulsów, tylko korekty...)

Druga - ałszywe wybicie z Supply Zone, po nim elegancka marubozu i jaaaazda w dół. Oczywiście dało się z tego spokojnie wyciągnąć z trzy razy więcej, zamknąłem pozycję jak tylko odrobiła z porządną nazwiązką pierwszą stratę, no ale cóż - i tak jestem happy :D

Irmentruda, jak ogólnie możesz podsumować swoją zabawę z Ichi na niskich interwałach?
Bo ja chyba w swoim przypadku muszę się przyznać do porażki - po paru tygodniach kombinowania jak koń pod górę w każdym możliwym kierunku stwierdziłem że tam zarobek/strata będą uzależnione głównie od szczęścia, nie umiejętności. Ale to już temat na dłuższą wypowiedź, jak chcesz mogę się podzielić wrażeniami :wink:
Price Action na niskich interwałach wydaje mi się dużo bardziej przejrzyste i uporządkowane, no ale nie zachwalam już tak żeby nie zapeszyć, dopiero kilka dni testów za nami...

EDIT: Super trejd, jackub! Może Ty masz jakieś ustalone kryteria jak rozgrywać przebicia poziomów, zamiast korekt? Bo szczerze mówiąc kiedy nie spróbuję, to kończy się w najlepszym wypadku be

jackub

W chwili obecnej jestem trochę zajęty czym innym, więc bardzo mało skalpuje bo to wymaga siedzenia, tu trade był prosty, zagrałem na przełamanie wczorajszego LOW, widać było jak się cena "zbiera sobie" po kilku nieudanych próbach przełamania poziomu i jak ebła z wysoka (pullback z dużym momentum) no to wzięło i poleciało.... popatrz na wykres D1 i H4. Dzisiaj się udało.

ODPOWIEDZ