Daytrading system M1 - M5
-
- Maniak
Re: Daytrading system M1 - M5
@Patrys
Na M1 widze jakiś sens ale kokosów to tutaj nie zbije sie. zbyt duzo fejkow, szukanie sygnałów wg linii Kijun (26 lub 28) potrafi dac duzo falszywych sygnałów, trzeba to z czyms sprzezyc np. ze wstega ema30-100. Generalnie najwiekszy sens widze tu w trejdowaniu sygnałów opartych o Kumo, czyli wybicia oraz zmiana układu SenkouSpan A i B, tj. zmiana koloru chmury ale sama chmura musi byc na ustawieniach Grega lub podobnych.
Mozesz spokojnie zostawić tylko Kumo dla oznaczenia trendu na wykresie i trejdować PA zgodnie z trendem wyznaczonym przez chmurę - dziś na eurusd były co najmniej 2 klasyczne pullbacki, z czego jeden pipka w pipkę jak z obrazka w podręczniku.
Duzo lepiej sytuacja wyglada na M15, sygnałów jest mniej ale wyglądają pewniej i zaczyna robić się z tego swing trading. I można już wg Kijun trejdować albo także samą chmurę.
A jak będziesz miał konsolidację to i tak nieważne jaki to interwał. Dziś na usdjpy wywalało mnie niezależnie czy to m1 czy h4. W drugim przypadku to był tylko jeden trejd ale SL sporo większy niż na M1.
-- Dodano: 01 mar 2016, 07:03 --
edit @Patrys - krystian74 ma sporo wieksze ogranie na niskich interwalach z ichimoku, jego musialbys spytac sie.
Na M1 widze jakiś sens ale kokosów to tutaj nie zbije sie. zbyt duzo fejkow, szukanie sygnałów wg linii Kijun (26 lub 28) potrafi dac duzo falszywych sygnałów, trzeba to z czyms sprzezyc np. ze wstega ema30-100. Generalnie najwiekszy sens widze tu w trejdowaniu sygnałów opartych o Kumo, czyli wybicia oraz zmiana układu SenkouSpan A i B, tj. zmiana koloru chmury ale sama chmura musi byc na ustawieniach Grega lub podobnych.
Mozesz spokojnie zostawić tylko Kumo dla oznaczenia trendu na wykresie i trejdować PA zgodnie z trendem wyznaczonym przez chmurę - dziś na eurusd były co najmniej 2 klasyczne pullbacki, z czego jeden pipka w pipkę jak z obrazka w podręczniku.
Duzo lepiej sytuacja wyglada na M15, sygnałów jest mniej ale wyglądają pewniej i zaczyna robić się z tego swing trading. I można już wg Kijun trejdować albo także samą chmurę.
A jak będziesz miał konsolidację to i tak nieważne jaki to interwał. Dziś na usdjpy wywalało mnie niezależnie czy to m1 czy h4. W drugim przypadku to był tylko jeden trejd ale SL sporo większy niż na M1.
-- Dodano: 01 mar 2016, 07:03 --
edit @Patrys - krystian74 ma sporo wieksze ogranie na niskich interwalach z ichimoku, jego musialbys spytac sie.
Dzisiaj poleciałem z kabelkiem ... 50 pipsiorków... eeee niecale....
-
- Maniak
piekny trejd J., dzis nie siedzialem na niskich TFach.
Jak tam zmagania z minutowymi interwałami? Ja dziś pierwsze wejście od tygodnia (poprawki...) i niestety b/e na kablu. A zaczynało to całkiem ładnie wyglądać. Ogólnie to coraz bardziej przekonuję się do metody. Bardzo dużo czytelnych sytuacji o wysokim r:r. I w sumie na razie utwierdzam się w przekonaniu, że ta łatwość wycinki to raczej mit
ale zobaczymy, od jutra jedziemy intensywniej.

-
- Maniak
brak czasu na M1, cos tam probowalem urzezbic na M15 ale bez sukcesow.
Prawie nie grałem cały ubiegły tydzień, wczoraj kilka wejść i dzisiaj, bez rewelacji dobrze że nie zamoczyłem. Wczoraj +39 ale dwa stratne i dzisiaj +23, ale dwa na BE+1 nie ma czym się chwalić krótkie skalpy po parę pisów, jakoś niepewnie się czułem ...
+15 pipsów
10 pispów straty zabrakło 0,5 pipsa, a cena z dokładności do ułamka walnęła w poziom oporu, SL był ciut za nisko...
Najlepszy trade dzisiaj .... bywało lepiej... ale do przodu
-- Dodano: 09 mar 2016, 19:38 --
Dzisiaj .... choć w sumie 24 pipsy... to wiele niewykorzystanych sytuacji...
pierwsze 10 pipsów...
jedna z niewykorzystanych sytuacji... oceniłem że jednak nie pójdzie w dół ..
+15 pipsów
10 pispów straty zabrakło 0,5 pipsa, a cena z dokładności do ułamka walnęła w poziom oporu, SL był ciut za nisko...
Najlepszy trade dzisiaj .... bywało lepiej... ale do przodu
-- Dodano: 09 mar 2016, 19:38 --
Dzisiaj .... choć w sumie 24 pipsy... to wiele niewykorzystanych sytuacji...
pierwsze 10 pipsów...
jedna z niewykorzystanych sytuacji... oceniłem że jednak nie pójdzie w dół ..
Dzisiaj trudny dzień... Rano udało się złapać z 10 pipsów na ujku i zamknąć z palca zanim ebło w b/e i już jakoś nie miałem z różnych przyczyn ochoty na grę i chyba dobrze
Wieczorem ładne sytuacje na parach z jenem - zawahałem się, a chwilę później było 300 pkt do przodu...
To co mnie całkiem cieszy, to moja wybredność w braniu setupów - jeśli jakiś mi nie pasuje w 100% to po prostu odpuszczam sprawę. Chyba przyzwyczajenie z dwutygodniowego czajenia się na okazję na D1

Wieczorem ładne sytuacje na parach z jenem - zawahałem się, a chwilę później było 300 pkt do przodu...
To co mnie całkiem cieszy, to moja wybredność w braniu setupów - jeśli jakiś mi nie pasuje w 100% to po prostu odpuszczam sprawę. Chyba przyzwyczajenie z dwutygodniowego czajenia się na okazję na D1

-
- Maniak
@Patrys - to jest wlasnie moj problem - granie wszystkiego co sie rusza na wykresie, niestety u mnie ciezko z ta wybrednoscia.
Jeśli masz konkretny system to zwiększenie ramy czasowej o jeden lub dwa poziomy rozwiązuje problem - siłą rzeczy sygnałów będzie mniej.
Dzisiaj 14 tradów, cztery stratne, dwa na BE+1, i reszta zyskowne ... grane było na EUR/USD i USD/JPY
W sumie ugrałem 41 pipsów
przykładowy trade stratny i zyskowny na USD/JPY
10,1 pipsów straty i 22,3 zysku
W sumie ugrałem 41 pipsów
przykładowy trade stratny i zyskowny na USD/JPY
10,1 pipsów straty i 22,3 zysku