wreszcie ktoś kto to zrozumiał... nie r:r ma znaczenie tylko wielkość pozycji jaka otwieramy bo to ona Nam określa poziom ryzyka... i to wielkością pozycji powinniśmy regulować ryzyko w zależności od sytuacji na wykresieFatCows pisze: A ja bym powiedzial tak, ze SL stawiam w oparciu o sytuacje na wykresie a nie w oparciu o R:R. Jezeli mam zamiar zajac pozycje i uruchomic zlecenie, to widze jaki SL bede musial postawic. I czasami moze to byc 10 pips a czasami 60 pips czy 100 pips. W zaleznosci od tego obliczam szybko wielkosc pozycji jaka moge zainwestowac biorac pod uwage, ze moge stracic na zleceniu maksimum 2% kapitalu.
Piszecie o skuteczności i ze na podstawie niej ustalacie r:r, a przecież im szerszy SL tym skuteczność Wam będzie rosla jeśli odpuścicie r:r... napisze coś bardzo kontrowersyjnego, ale prawdziwego na temat swojej gry.... w wiekszosci przypadków mój SL jest większy niż TP, a mimo to regularnie rachunki notują przyrost... czary jakieś? Nie, świadomość i pewność tego co się robi...
W tej kwestii muszę się zgodzić z Dadasem... jak się ma wiedzę i wie co się robi to SL jest tylko "w razie W" stawiany