DayTrading: Czwartek 18.02.2016

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 19 lut 2016, 00:00

Wzrost
8
33%
Bez zmian
6
25%
Spadek
10
42%

Liczba głosów: 24

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Re: DayTrading: Czwartek 18.02.2016

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

FatCows pisze: A ja bym powiedzial tak, ze SL stawiam w oparciu o sytuacje na wykresie a nie w oparciu o R:R. Jezeli mam zamiar zajac pozycje i uruchomic zlecenie, to widze jaki SL bede musial postawic. I czasami moze to byc 10 pips a czasami 60 pips czy 100 pips. W zaleznosci od tego obliczam szybko wielkosc pozycji jaka moge zainwestowac biorac pod uwage, ze moge stracic na zleceniu maksimum 2% kapitalu.
wreszcie ktoś kto to zrozumiał... nie r:r ma znaczenie tylko wielkość pozycji jaka otwieramy bo to ona Nam określa poziom ryzyka... i to wielkością pozycji powinniśmy regulować ryzyko w zależności od sytuacji na wykresie

Piszecie o skuteczności i ze na podstawie niej ustalacie r:r, a przecież im szerszy SL tym skuteczność Wam będzie rosla jeśli odpuścicie r:r... napisze coś bardzo kontrowersyjnego, ale prawdziwego na temat swojej gry.... w wiekszosci przypadków mój SL jest większy niż TP, a mimo to regularnie rachunki notują przyrost... czary jakieś? Nie, świadomość i pewność tego co się robi...
W tej kwestii muszę się zgodzić z Dadasem... jak się ma wiedzę i wie co się robi to SL jest tylko "w razie W" stawiany
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Awatar użytkownika
FatCows
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: FatCows »

FatCows pisze:
_Kerad_ pisze:@atlanticos

to nie tak że ustawiasz sztywno SL, tylko na podstawie R:R określasz czy to w odniesieniu do Twojej strategi jest odpowiednie. Jeśli znasz jaki masz % zyskowności wejść to żeby w długim okresie czasu osiągać zyski musisz określić ile możesz ryzykować do spodziewanego zysku
zastanów się jeśli masz skuteczność wejść np pól na pół i SL wychodzi Ci większy niż spodziewany zysk to wejdziesz?

czy w takim przypadku sl musi być mniejszy od TP (bo to jest chyba oczywiste żeby osiągać zysk trzeba znać R:R) bo to poprawia osiągane wyniki w długim okresie
A ja bym powiedzial tak, ze SL stawiam w oparciu o sytuacje na wykresie a nie w oparciu o R:R. Jezeli mam zamiar zajac pozycje i uruchomic zlecenie, to widze jaki SL bede musial postawic. I czasami moze to byc 10 pips a czasami 60 pips czy 100 pips. W zaleznosci od tego obliczam szybko wielkosc pozycji jaka moge zainwestowac biorac pod uwage, ze moge stracic na zleceniu maksimum 2% kapitalu.
A wyglada to mniej wiecej tak:

Mamy depozyt np. 10 000 zl
Ryzyko: 2% kapitalu na zlecenie czyli do straty jest dozwolone 200 zl na zlecenie

Patrzymy na wykres i oceniamy, ze zbliza sie moment wejscia na sygnal z naszej strategii. Patrzymy, ze bedziemy musieli postawic SL np na 46 pipsow.

Aby wyliczyc maksymalna wielkosc pozycji jaka mozemy w tym przypadku zajac mozemy posluzyc sie np. tym kalkulatorem:

http://www.bankierzy.eu/inwestycje/kcik ... ynku-forex

Dostajemy, ze mozemy postawic 0,111 Lota.

W innym przypadku dla tych samych zalozen ale jezeli wyjdzie nam, ze potrzebny jest SL na 25 pips np, to pozycje mozemy zajac juz na 0,2 Lota.

Itd itd ...

siux
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siux »

Proponuję nowy temat na przepychanki ;)

Czy to normalne, że zamykając L na ropie o 21:20 rynek działał, a gdy się zdecydowałem na S to nagle o 21:26 zobaczyłem komunikat Rynek nie działa? Możecie zmienić teraz np. SL, może to ktoś sprawdzić ?

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

siux pisze:Proponuję nowy temat na przepychanki ;)

Czy to normalne, że zamykając L na ropie o 21:20 rynek działał, a gdy się zdecydowałem na S to nagle o 21:26 zobaczyłem komunikat Rynek nie działa? Możecie zmienić teraz np. SL, może to ktoś sprawdzić ?
U mnie i kolegów moich działa.
Kuba jest w S, ja gdzieś łaziłem i teraz tylko oczekujące mam.
A sygnał do S był zajebisty:
WTIM1.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2016, 21:47 przez fx-technik, łącznie zmieniany 1 raz.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

_Kerad_
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _Kerad_ »

FatCows pisze:
_Kerad_ pisze:@atlanticos

to nie tak że ustawiasz sztywno SL, tylko na podstawie R:R określasz czy to w odniesieniu do Twojej strategi jest odpowiednie. Jeśli znasz jaki masz % zyskowności wejść to żeby w długim okresie czasu osiągać zyski musisz określić ile możesz ryzykować do spodziewanego zysku
zastanów się jeśli masz skuteczność wejść np pól na pół i SL wychodzi Ci większy niż spodziewany zysk to wejdziesz?

czy w takim przypadku sl musi być mniejszy od TP (bo to jest chyba oczywiste żeby osiągać zysk trzeba znać R:R) bo to poprawia osiągane wyniki w długim okresie
A ja bym powiedzial tak, ze SL stawiam w oparciu o sytuacje na wykresie a nie w oparciu o R:R. Jezeli mam zamiar zajac pozycje i uruchomic zlecenie, to widze jaki SL bede musial postawic. I czasami moze to byc 10 pips a czasami 60 pips czy 100 pips. W zaleznosci od tego obliczam szybko wielkosc pozycji jaka moge zainwestowac biorac pod uwage, ze moge stracic na zleceniu maksimum 2% kapitalu.
przecież RR (risk/reward) jest to stosunek ryzyka do zysku.
to jak Ty chcesz to liczyć?
czytaj http://www.forextrader.pl/portal/2011/0 ... tep-do-rr/

karnak
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: karnak »

atlanticos pisze:
Wycinanka pisze:@atlanticos
Czy twoja szklana kula widzi eurusd na 1.10 jutro? ;)
nie
Wczoraj pisałeś, że jak zejdą poniżej 1.11 to negują Twoje scenario wzrostowe.
To po co podawać poziomy, jak później i tak się je olewa, bo sytuacja się zmienia? :)

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

No właśnie _Kerad_, jak możesz policzyć R/R, skoro nie znasz zysku?
SL jakiś zakładasz, a zysk jest wielką niewiadomą, jeżeli nie umie ktoś odczytać realiów rynku.
R/R jest tylko życzeniowe i statystyczne.
Najpierw jest życzeniowe, a potem statystyczne.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

karnak
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: karnak »

Ed dzienny pokazuje dobre miejsce do ponowienia ataku wzrostowego (powrót do przebitej linii oporu).
Jeśli dostanę sygnał L na godzinnym to wchodzę ostro. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

fx-technik pisze:No właśnie _Kerad_, jak możesz policzyć R/R, skoro nie znasz zysku?
SL jakiś zakładasz, a zysk jest wielką niewiadomą, jeżeli nie umie ktoś odczytać realiów rynku.
R/R jest tylko życzeniowe i statystyczne.
Najpierw jest życzeniowe, a potem statystyczne.
Przeciez cały ten biznes jest życzeniowy. Życzymy sobie TP jak najczęściej a SL jak najrzadziej. Ustawienie TP wynika z AT. Podobnie jak i SL.

siux
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siux »

fx-technik pisze:
siux pisze:Proponuję nowy temat na przepychanki ;)

U mnie i kolegów moich działa.
Kuba jest w S, ja gdzieś łaziłem i teraz tylko oczekujące mam.
A sygnał do S był zajebisty:
WTIM1.png
a teraz znowu L? :)
Ja ropę odpuszczam, bo nie dość że polityka to jeszcze ktoś tam wielki chce zarobić, o gównianym broku nie wspomnę nawet ;) Ale chwilowo zastąpiłem ropę eur/cad ;)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2016, 22:03 przez siux, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany