DayTrading: Czwartek 04.02.2016

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 05 lut 2016, 00:00

Wzrost
6
19%
Bez zmian
6
19%
Spadek
19
61%

Liczba głosów: 31

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Czwartek 04.02.2016

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

P3rkoz pisze:podoba mi się podejście fx-technika :) na rynku jest prawdopodobieństwo danego zdarzenia, a nie analiza która działa albo nie działa. To tak jak by analizować rzut monetą... analiza daje jakiś tam % powyżej 50% szansy na zysk albo stratę jeśli jest dobra i przeciwnie jeśli jest zła, ale nie jest wyrocznią tego co się stanie.
Szczególnie, gdy to prawdopodobieństwo urealnimy według rzeczywistości danego instrumentu.
Przy średnich ruchach np. DAX30 oczekiwanie na ruch 20 - 50 pipsów jest bardzo realne.
A ruch ceny w kierunku o np. 9 pips daje mniemalże pewność ruchu o następne 9 pips.
Oczywiście biorąc pod uwagę, że kupuj tanio, sprzedawaj drogo.

-- Dodano: 04 lut 2016, 16:19 --
atlanticos pisze:
P3rkoz pisze:analiza daje jakiś tam % powyżej 50% szansy na zysk albo stratę jeśli jest dobra i przeciwnie jeśli jest zła, ale nie jest wyrocznią tego co się stanie.
bzdura i to wielka i na poparcie tego co napisalem od razu pierwszy wykres z brzegu... co mówi Nam analiza? że w przypadku wybicia z trojkata (lub flagi, orgra itp) zasieg jaki osiagniemy to 1150-1250 (zółta strefa)... co zrobila cena po wybiciu? wiec analiza jest wyrocznia czy nie jest? pokazuje co sie stanie w przypadku wystapienia odpowiednich czynnikow czy nie?

edek h4
https://www.tradingview.com/x/jfmld4VJ/
Nie bzdura, tylko logiczne podejście.
Twoja "analiza" też opiera się na prawdopodobieństwie zdarzenia.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Awatar użytkownika
jen-yy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jen-yy »

atlanticos pisze:
P3rkoz pisze:analiza daje jakiś tam % powyżej 50% szansy na zysk albo stratę jeśli jest dobra i przeciwnie jeśli jest zła, ale nie jest wyrocznią tego co się stanie.
bzdura i to wielka i na poparcie tego co napisalem od razu pierwszy wykres z brzegu... co mówi Nam analiza? że w przypadku wybicia z trojkata (lub flagi, orgra itp) zasieg jaki osiagniemy to 1150-1250 (zółta strefa)... co zrobila cena po wybiciu? wiec analiza jest wyrocznia czy nie jest? pokazuje co sie stanie w przypadku wystapienia odpowiednich czynnikow czy nie?

edek h4

rozumiem atlanticos że grasz bez stopa bo wybicie formacji to pewność jej realizacji?

Wydaje mi się, poprzez stosowanie analizy, formacji itp. szukamy miejsc w których znacząco rośnie prawdopodobieństwa ruchu w określonym kierunku.
"Myśl przez 364 dni w roku, a jeden dzień pracuj, będziesz miał więcej kasy niż ten, który pracuje przez 364 dni a jeden dzień myśli"

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Prawdopodobieństwo zdarzenia wraz z obserwacją zachowania ceny:
2016-02-04_162453.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

jen-yy pisze:
atlanticos pisze:

edek h4

rozumiem atlanticos że grasz bez stopa bo wybicie formacji to pewność jej realizacji?

Wydaje mi się, poprzez stosowanie analizy, formacji itp. szukamy miejsc w których znacząco rośnie prawdopodobieństwa ruchu w określonym kierunku.
Na tym rynku nie ma czegoś takiego jak "pewność". Dziwie się, że ktoś w ogóle takich określeń używa. Tak jak napisałeś istnieje po prostu "większe prawdopodobieństwo"(czyt. większa szansa). Nic poza tym. Sama formacja jak najbardziej może temu sprzyjać z racji jej popularności.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

@ atlanticos,
Trójkąt jest jednym z rodzajów konsolidacji, taką z gasnącym ATR.
Momentum wybicia z konsolidacji jest oczywistą wskazówką chęci do kierunku.
Należy to jeszcze potwierdzić obroną tego co było oporem, a stało się wsparciem - dla kupna.

-- Dodano: 04 lut 2016, 16:39 --

Oczywiście, że pewności 100% nie ma, ale jakie jest PP takiego zdarzenia?
Czyli po wybiciu górą z konsoli i obronie wsparcia?
2016-02-04_163636.png
Zajebiście duże, gdy oczekujemy realnych ruchów, nie życzeniowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
eliroPL
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eliroPL »

tak wtrącając się do waszych przegadanek to możecie polecić jakąś książkę gdzie są opisane te wszystkie figury i jak je rozpoznawać w analizie technicznej?

Awatar użytkownika
TsunamiPL
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: TsunamiPL »

eliroPL pisze:tak wtrącając się do waszych przegadanek to możecie polecić jakąś książkę gdzie są opisane te wszystkie figury i jak je rozpoznawać w analizie technicznej?
Analiza techniczna rynków finansowych John J. Murphy :568:
The only way is up

Awatar użytkownika
P3rkoz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: P3rkoz »

atlanticos pisze:

edek h4

Jak jesteś dobrym analitykiem, to po prostu masz duży % skuteczności, wybierasz tylko takie setupy, które dają wysokie prawdopodobieństwo zysku. Nie oznacza to że jesteś nieomylny o czym na 100% wiesz, bo z pewnością miałeś jakieś błędne pozycje kiedyś ;)

Ile razy było na tym rynku "fałszywe wybicie", albo ile razy rynek robił coś głupiego z punktu widzenia "analizy" to każdy tu jest chyba świadomy.

Powiedzieć "wiem co się stanie", to tak, jak by powiedzieć "wiem co zrobią WSZYSCY inwestorzy na danym instrumencie", nigdy nie wiesz, czy chociażby GS nie wejdzie jakąś pozycją bo mu się coś nie spodoba, a to "gracz" jak każdy inny.

Myślenie życzeniowe widać chociażby na głosowaniu za tym co zrobi edek... większość głosowała że spadnie - ciekawe czy wynikało to z analizy, czy z nadziei i nieobiektywnego spojrzenia na rynek, bo zapakowali się w Ski bez stopów.

Wczoraj i dziś kilka osób wyczyściło sobie tu depo... tym się kończy traktowanie własnego wglądu w rynek jako coś pewnego. Rozumiem że to popularny błąd nowicjuszy, ale nie było mnie 2 lata na tym forum, bo nie grałem intraday, a widzę że podejście tych samych ludzi nic a nic się nie zmieniło.

I jeszcze widziałem jak ktoś zjechał highenda, bo zmienił zdanie... grając intrady :D Czasami mam wrażenie że nie chcecie zarobić, tylko mieć rację, nie ważne od wyniku na rachunku.

Awatar użytkownika
eliroPL
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eliroPL »

TsunamiPL pisze:
eliroPL pisze:tak wtrącając się do waszych przegadanek to możecie polecić jakąś książkę gdzie są opisane te wszystkie figury i jak je rozpoznawać w analizie technicznej?
Analiza techniczna rynków finansowych John J. Murphy :568:
dzięki

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Powiem ci, nie idź tą drogą, bo ona nie prowadzi do sukcesu, lub bardzo rzadko prowadzi do sukcesu.
Te figury nic nie oznaczają. I nic z nich nie wynika.
Owszem, np. antlanticos zbudował na trójkątach dobry system.
Ale, jak patrzę na te jego pokolorowane wykresy, to mi żal się robi.

Zablokowany