DayTrading: Czwartek 04.02.2016
Re: DayTrading: Czwartek 04.02.2016
droga! ale chyba warto?
Najlepsi traderzy jakich znam osobiście, wchodzą na podstawie wybicia jednej kreski... ja wchodzę na podstawie 2 kresek, jednej na wykresie, 2 na wskaźniku.eliroPL pisze:droga! ale chyba warto?
Można zarabiać na wszystkich metodach, ale czy warto sobie komplikować sprawę? nie chodzi o to żeby być nie omylnym, ale żeby depo rosło systematycznie.
- fx-technik
- Fanatyk
Dokładnie! I trzeba mieć plan! I ten plan realizować!P3rkoz pisze:Najlepsi traderzy jakich znam osobiście, wchodzą na podstawie wybicia jednej kreski... ja wchodzę na podstawie 2 kresek, jednej na wykresie, 2 na wskaźniku.eliroPL pisze:droga! ale chyba warto?
Można zarabiać na wszystkich metodach, ale czy warto sobie komplikować sprawę? nie chodzi o to żeby być nie omylnym, ale żeby depo rosło systematycznie.
Nie traktować tradingu jak loteria!
Wystarczy 1 trade dziennie za 5 pips, tylko regularnie.
Znam gościa, który realizuje systematycznie plan 3 pipsy dziennie.
Ale te 3 pipsy to ok. 16% kapitału.
Zastanówcie się jakie jest PP, że cena się zmieni o 3 pipsy, gdy ATR jest np. 10 pips?
Szczególnie, gdy jest konsolidacja w trendzie!
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
- atlanticos
- Maniak
Wam naprawde sie wydaje ze jak pokazuje trojkat to staram sie zgadywac gdzie nastapi wybicie? w zdecydowanej wiekszosci przypadkow (bo oczywistym jest ze nie zawsze) ja to wiem juz duzo wczesniej bo wbrew temu co niektorym sie wydaje to co pokazuje tutaj to tylko czesc analizy, a jakbym mial pokazac cala droge dojscia to koncowego efektu to bym strone zapisal... i NIE JEST to kwestia prawdopodobieństwa tylko wiedzy bo sa sytuacje gdzie kierunek jest doskonale znany, a na utworzenie formacji sie tylko czeka zeby okreslic target docelowy, a nie kierunek wybicia... ale nie bede nikogo uswiadamial bo sam kiedys tez zylem w niewiedzy i wiele czasu i nerwow poswiecilem zeby wykresy staly sie czytelne i zebym nie musial wydziobywac po 5-10 pipsow bo szum to ja tylko nad morzem lubie 

"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv
- fx-technik
- Fanatyk
Ten sam efekt finansowy można zrobić w 5 pips, który ty robisz w 100 czy 200 pips na H4.atlanticos pisze:Wam naprawde sie wydaje ze jak pokazuje trojkat to staram sie zgadywac gdzie nastapi wybicie? w zdecydowanej wiekszosci przypadkow (bo oczywistym jest ze nie zawsze) ja to wiem juz duzo wczesniej bo wbrew temu co niektorym sie wydaje to co pokazuje tutaj to tylko czesc analizy, a jakbym mial pokazac cala droge dojscia to koncowego efektu to bym strone zapisal... i NIE JEST to kwestia prawdopodobieństwa tylko wiedzy bo sa sytuacje gdzie kierunek jest doskonale znany, a na utworzenie formacji sie tylko czeka zeby okreslic target docelowy, a nie kierunek wybicia... ale nie bede nikogo uswiadamial bo sam kiedys tez zylem w niewiedzy i wiele czasu i nerwow poswiecilem zeby wykresy staly sie czytelne i zebym nie musial wydziobywac po 5-10 pipsow bo szum to ja tylko nad morzem lubie
"Szumem" nazywasz coś, czego nie rozumiesz, a to nie jest szum, tylko szybkie zmieny ceny w czasie.
Nic w tym złego nie ma, po prostu masz system dostosowany do swojego charakteru.
To, że "wiesz" i tylko czekasz na formację nie oznacza, że formacja się pojawi.
A to, że "wiesz" kiedy powinno nastąpić wybicie jest oparte na prawdopodobieństwie,
czyli inaczej na statystyce powtarzalności danej formacjji przy określonych warunkach.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2016, 17:14 przez fx-technik, łącznie zmieniany 1 raz.
OMG. 3 pipsy 16%. Czyli 30 pips i konta nie mafx-technik pisze:Dokładnie! I trzeba mieć plan! I ten plan realizować!P3rkoz pisze:Najlepsi traderzy jakich znam osobiście, wchodzą na podstawie wybicia jednej kreski... ja wchodzę na podstawie 2 kresek, jednej na wykresie, 2 na wskaźniku.eliroPL pisze:droga! ale chyba warto?
Nie traktować tradingu jak loteria!
Wystarczy 1 trade dziennie za 5 pips, tylko regularnie.
Znam gościa, który realizuje systematycznie plan 3 pipsy dziennie.
Ale te 3 pipsy to ok. 16% kapitału.
Zastanówcie się jakie jest PP, że cena się zmieni o 3 pipsy, gdy ATR jest np. 10 pips?
Szczególnie, gdy jest konsolidacja w trendzie!

Atlanticos, masz gdzieś statement otwartych i zamkniętych pozycji? bo jestem ciekaw jak takie podejście się sprawdza w praktyce. Nie żebym nie wierzył, zwykła ciekawość jaki to daje efekt.
I jeszcze jedno - jeśli zakładasz że "wiesz" co się stanie, to grasz bez stopa rozumiem? bo jeśli dajesz sl, to oznacza że wiesz że nie wiesz
I jeszcze jedno - jeśli zakładasz że "wiesz" co się stanie, to grasz bez stopa rozumiem? bo jeśli dajesz sl, to oznacza że wiesz że nie wiesz

- atlanticos
- Maniak
ale nie tym samym ryzykiem... 3 pipsy 16% wiec na ile stawia SL? 1 pips? 10pipsów? saper myli sie raz....15 stycznia takich kozaków wybilo niemal do nogi...fx-technik pisze: Ten sam efekt finansowy można zrobić w 5 pips, który ty robisz w 100 czy 200 pips na H4.
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
książkę już kupiłem na Allegro, teraz przeczytać ze zrozumieniem i nauczyć się to wykorzystywać! taki mam zamiar a jak wyjdzie to zobaczymy
- fx-technik
- Fanatyk
Właśnie o to chodzi, że ryzyko procentowe jest stałe, nie większe niż 2%.atlanticos pisze:ale nie tym samym ryzykiem... 3 pipsy 16% wiec na ile stawia SL? 1 pips? 10pipsów? saper myli sie raz....15 stycznia takich kozaków wybilo niemal do nogi...fx-technik pisze: Ten sam efekt finansowy można zrobić w 5 pips, który ty robisz w 100 czy 200 pips na H4.
A jeśli chodzi o "30 pips i po koncie", to on nie jest debilem, żeby grać z SL 30 pips.
Tu wogóle nie ma kwestii "kozaczenia", tylko jest kwestia realizacji planu opartego na ściśle określonym systemie.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2016, 17:22 przez fx-technik, łącznie zmieniany 3 razy.