DayTrading: Czwartek 04.02.2016

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 05 lut 2016, 00:00

Wzrost
6
19%
Bez zmian
6
19%
Spadek
19
61%

Liczba głosów: 31

Awatar użytkownika
eliroPL
Gaduła
Gaduła

Re: DayTrading: Czwartek 04.02.2016

Nieprzeczytany post autor: eliroPL »

droga! ale chyba warto?

Awatar użytkownika
P3rkoz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: P3rkoz »

eliroPL pisze:droga! ale chyba warto?
Najlepsi traderzy jakich znam osobiście, wchodzą na podstawie wybicia jednej kreski... ja wchodzę na podstawie 2 kresek, jednej na wykresie, 2 na wskaźniku.

Można zarabiać na wszystkich metodach, ale czy warto sobie komplikować sprawę? nie chodzi o to żeby być nie omylnym, ale żeby depo rosło systematycznie.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

P3rkoz pisze:
Najlepsi traderzy jakich znam osobiście, wchodzą na podstawie wybicia jednej kreski... ja wchodzę na podstawie 2 kresek, jednej na wykresie, 2 na wskaźniku.

Można zarabiać na wszystkich metodach, ale czy warto sobie komplikować sprawę? nie chodzi o to żeby być nie omylnym, ale żeby depo rosło systematycznie.
Dokładnie! I trzeba mieć plan! I ten plan realizować!
Nie traktować tradingu jak loteria!
Wystarczy 1 trade dziennie za 5 pips, tylko regularnie.
Znam gościa, który realizuje systematycznie plan 3 pipsy dziennie.
Ale te 3 pipsy to ok. 16% kapitału.

Zastanówcie się jakie jest PP, że cena się zmieni o 3 pipsy, gdy ATR jest np. 10 pips?
Szczególnie, gdy jest konsolidacja w trendzie!
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

Wam naprawde sie wydaje ze jak pokazuje trojkat to staram sie zgadywac gdzie nastapi wybicie? w zdecydowanej wiekszosci przypadkow (bo oczywistym jest ze nie zawsze) ja to wiem juz duzo wczesniej bo wbrew temu co niektorym sie wydaje to co pokazuje tutaj to tylko czesc analizy, a jakbym mial pokazac cala droge dojscia to koncowego efektu to bym strone zapisal... i NIE JEST to kwestia prawdopodobieństwa tylko wiedzy bo sa sytuacje gdzie kierunek jest doskonale znany, a na utworzenie formacji sie tylko czeka zeby okreslic target docelowy, a nie kierunek wybicia... ale nie bede nikogo uswiadamial bo sam kiedys tez zylem w niewiedzy i wiele czasu i nerwow poswiecilem zeby wykresy staly sie czytelne i zebym nie musial wydziobywac po 5-10 pipsow bo szum to ja tylko nad morzem lubie ;)
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

atlanticos pisze:Wam naprawde sie wydaje ze jak pokazuje trojkat to staram sie zgadywac gdzie nastapi wybicie? w zdecydowanej wiekszosci przypadkow (bo oczywistym jest ze nie zawsze) ja to wiem juz duzo wczesniej bo wbrew temu co niektorym sie wydaje to co pokazuje tutaj to tylko czesc analizy, a jakbym mial pokazac cala droge dojscia to koncowego efektu to bym strone zapisal... i NIE JEST to kwestia prawdopodobieństwa tylko wiedzy bo sa sytuacje gdzie kierunek jest doskonale znany, a na utworzenie formacji sie tylko czeka zeby okreslic target docelowy, a nie kierunek wybicia... ale nie bede nikogo uswiadamial bo sam kiedys tez zylem w niewiedzy i wiele czasu i nerwow poswiecilem zeby wykresy staly sie czytelne i zebym nie musial wydziobywac po 5-10 pipsow bo szum to ja tylko nad morzem lubie ;)
Ten sam efekt finansowy można zrobić w 5 pips, który ty robisz w 100 czy 200 pips na H4.
"Szumem" nazywasz coś, czego nie rozumiesz, a to nie jest szum, tylko szybkie zmieny ceny w czasie.
Nic w tym złego nie ma, po prostu masz system dostosowany do swojego charakteru.
To, że "wiesz" i tylko czekasz na formację nie oznacza, że formacja się pojawi.
A to, że "wiesz" kiedy powinno nastąpić wybicie jest oparte na prawdopodobieństwie,
czyli inaczej na statystyce powtarzalności danej formacjji przy określonych warunkach.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2016, 17:14 przez fx-technik, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

fx-technik pisze:
P3rkoz pisze:

Dokładnie! I trzeba mieć plan! I ten plan realizować!
Nie traktować tradingu jak loteria!
Wystarczy 1 trade dziennie za 5 pips, tylko regularnie.
Znam gościa, który realizuje systematycznie plan 3 pipsy dziennie.
Ale te 3 pipsy to ok. 16% kapitału.

Zastanówcie się jakie jest PP, że cena się zmieni o 3 pipsy, gdy ATR jest np. 10 pips?
Szczególnie, gdy jest konsolidacja w trendzie!
OMG. 3 pipsy 16%. Czyli 30 pips i konta nie ma :). Każdemu szczerze odradzam. A co do AT to piszesz bzdury. Ale w polemikę nie będę się wdawał. Ale życze samych udanych trejdów

Awatar użytkownika
P3rkoz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: P3rkoz »

Atlanticos, masz gdzieś statement otwartych i zamkniętych pozycji? bo jestem ciekaw jak takie podejście się sprawdza w praktyce. Nie żebym nie wierzył, zwykła ciekawość jaki to daje efekt.

I jeszcze jedno - jeśli zakładasz że "wiesz" co się stanie, to grasz bez stopa rozumiem? bo jeśli dajesz sl, to oznacza że wiesz że nie wiesz :)

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

fx-technik pisze: Ten sam efekt finansowy można zrobić w 5 pips, który ty robisz w 100 czy 200 pips na H4.
ale nie tym samym ryzykiem... 3 pipsy 16% wiec na ile stawia SL? 1 pips? 10pipsów? saper myli sie raz....15 stycznia takich kozaków wybilo niemal do nogi...
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Awatar użytkownika
eliroPL
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eliroPL »

książkę już kupiłem na Allegro, teraz przeczytać ze zrozumieniem i nauczyć się to wykorzystywać! taki mam zamiar a jak wyjdzie to zobaczymy

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

atlanticos pisze:
fx-technik pisze: Ten sam efekt finansowy można zrobić w 5 pips, który ty robisz w 100 czy 200 pips na H4.
ale nie tym samym ryzykiem... 3 pipsy 16% wiec na ile stawia SL? 1 pips? 10pipsów? saper myli sie raz....15 stycznia takich kozaków wybilo niemal do nogi...
Właśnie o to chodzi, że ryzyko procentowe jest stałe, nie większe niż 2%.

A jeśli chodzi o "30 pips i po koncie", to on nie jest debilem, żeby grać z SL 30 pips.

Tu wogóle nie ma kwestii "kozaczenia", tylko jest kwestia realizacji planu opartego na ściśle określonym systemie.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2016, 17:22 przez fx-technik, łącznie zmieniany 3 razy.

Zablokowany