Podsumowanie: tydzień 4
- Total Trades: 8
- Profit Trades (% of total): 1 (12.50%)
- Profit Factor: 0.83
- Relative Drawdown: 4.04%
- Closed Trade P/L: -0.70%
Podsumowanie: rok 2016
- Total Trades: 24
- Profit Trades (% of total): 9 (37.50%)
- Profit Factor: 1.30
- Relative Drawdown: 4.79%
- Deposit/Withdrawal: -2.70%
- Closed Trade P/L: +2.87%
Podsumowanie: miesiąc 1
Pierwszy cel powoli udaje się już realizować: jak mam możliwość przyglądania się wykresowi i gry to 2-3 trady dziennie udaje się zrobić. Udaje się też realizować plan cięcia strat: po pierwszym miesiącu średnia strata to 0.64% co przy słabej skuteczności (37.50%) pozwoliło nawet zamknąć bilans ponad kreską

Muszę powoli jaśniej określić sobie sposób prowadzenia pozycji i ich zamykanie bo ciągle w tym mieszam i mam wrażenia że po wejściu na rynek za każdym razem inaczej to rozgrywam...
Dosyć szybko (chociaż to w sumie żadne zaskoczenie jak miałem taki długi okres poza FX) przytrafiła mi się seria strat (w statystykach jest 7 ale doliczając wcześniejsze BE i minus to można uznać że seria to 8 ) i początkowo sobie z tym nie poradziłem tak jak myślałem że sobie poradzę

Jednak psycha to psycha i całkiem jeszcze jej nie poskromiłem. Pomagało mi przeświadczenie że jeden dobrze zamknięty trad pokryje te straty i trafiło się to w najlepszym momencie. Teraz to już nie będzie tylko pusty slogan na zderzak ale potwierdzony fakt co ułatwi zmagania z kolejną taką stratą a wcześniej czy później na pewno się powtórzy - będę już lepiej na to przygotowany
Ostatnia myśl po pierwszym miesiącu: wróciłem do tradingu aby coś z tego mieć a nie dla zabawy albo hobby do którego trzeba dokładać dlatego po każdych zyskownych 4 tygodniach będę robił wypłaty uzależnione od wyników. Pierwsze podsumowanie wypadło blado i miałem wypłacić około połowy ale okazało się że za tak niską kwotę jest spora prowizja to wypłaciłem najniższą bez prowizji banku i wyszedł prawie cały plus rachunku. Na wykresie widać wypłatę: ostatni zjazd w dół jak faktycznie ostatni trad na koncie był na plus.
Wielu pipsów w nadchodzącym tygodniu

Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.