Cześć, kwestia wejść i wyjść nie jest jeszcze do końca doprecyzowana i może nie będzie... Ponad 2 lata nie zajmowałem się na poważnie FX i potrzebuję trochę czasu aby po kolei wszystko poukładać. Zacząłem jednak od testu emocji i weryfikacji jak sobie na chwilę obecną radzę z prowadzeniem pozycji pod względem psychologicznym.jordan pisze:Hej, na jakiej podstawie ustalasz tp?
Z racji tego że (chyba) przez większość gra na M1 to poruszanie się w rynkowym szumie to nie potrzeba dużo do ustalenia zasad wyjścia aby na tym zarabiać. Mam na chwilę obecną określony zbiór pewnych zasad, które dostosowuje do panujących warunków na rynku i wymienię niektóre:
- ruch na 10p, 20p czy 30p (cena lubi okrągłe liczby)
- pierwsza/druga zamknięta świeczka w przeciwnym kierunku na M1, M5 lub M15 (w zależności od już zrobionego ruchu tzn czym większy tym wyższy interwał sprawdzam: nie ma sensu sprawdzać M15 jak cena za szybko wraca pod BE na M1 ale jak jest już np 20p warto zbadać M15 i jak jest szansa na dalszy ruch przetrzymać większą korektę w oczekiwaniu na kontynuację początkowego kierunku)
- dynamika ruchu w punktach LT czy s/r
Ogólnie to nie mam jeszcze jasno określonego TP (automat ustawia na 50p) i zgarniam w danej chwili to co uznaję za odpowiedni punkt. Rzecz jasna nie zawsze mi się to udaje ale jak pisałem jeszcze trochę czasu potrzebuję na obycie z rynkiem. Na teraz wystarcza mi zgarnięcie 5-10p bo nie płacę rynkowi za naukę