short GOLD 805,2 7:18
Edit: close 805,2 8:26
profit 0
Mam tendencję do przesuwania SL do poziomu otwarcia pozycji, daje to mi duże poczucie bezpieczeństwa, wiedząc że na transakcji już nie stracę no i skutki czasami są takie jakie są. [8:38]
ALINOE dziennik
short EUR/AUD 1,9192 10;24
Edit;
close 1,9269 10:38
KLAWO JAK CHOLERA!!! [10:42]
Edit:
profit -77p -2,63%
SL szybko mnie wywalił. I bardzo dobrze! Trzeba od czasu do czasu dziecku przylac jak nie rozumie kiedy otwierac pozycje. Screena nie będę dodawał bo już mi się nie chce. Zauważyłem, że im więcej zarabiam tym mniej ostrożny jestem w kolejnych transakcjach. Właśnie dzisiaj rano policzyłem, że od momentu gdy zacząłem prowadzic dziennik (ponad dwa tygodnie) jestem ponad 20% kapitału do przodu, 70% transakcji na plus, 16% na minus. No i podziałało, skoro jestem taki dobry to uznałem za niezbędne otworzyc kolejną pozycję. To nic, że wybrałem najgorszy moment na jej otwarcie. Nawet narysowałem ukośną linię trendu na 5M do której właśnie zbliżał się kurs żeby uzmysłowic sobie jak dużo ryzykuję. I nawet to nie pomogło. Poprostu musiałem ją otworzyc i już. A jak wziąśc pod uwagę to w którym miejscu SL mnie wywalił to już szkoda słów, bo chwilę póżniej kurs znowu zaczął spadac i w efekcie w straciłem na krótkiej pozycji w trendzie spadkowym. I to ile !!!
Analizą techniczną zajmuję się już półtora roku, przewertowałem już dwadzieścia kilka książek na temat giełdy, analizy technicznej itp. Gdy przychodzi moment otwarcia pozycji zbyt często liczą się jednak emocje a nie moja wiedza, w efekcie potrafię stracic nawet wtedy gdy trafnie określę kierunek trendu. Co prawda to już nie te czasy zanim prowadziłem dziennik ale jak widac czeka mnie jeszcze dużo pracy nad moją psychiką.[11:22]
Edit;
close 1,9269 10:38
KLAWO JAK CHOLERA!!! [10:42]
Edit:
profit -77p -2,63%
SL szybko mnie wywalił. I bardzo dobrze! Trzeba od czasu do czasu dziecku przylac jak nie rozumie kiedy otwierac pozycje. Screena nie będę dodawał bo już mi się nie chce. Zauważyłem, że im więcej zarabiam tym mniej ostrożny jestem w kolejnych transakcjach. Właśnie dzisiaj rano policzyłem, że od momentu gdy zacząłem prowadzic dziennik (ponad dwa tygodnie) jestem ponad 20% kapitału do przodu, 70% transakcji na plus, 16% na minus. No i podziałało, skoro jestem taki dobry to uznałem za niezbędne otworzyc kolejną pozycję. To nic, że wybrałem najgorszy moment na jej otwarcie. Nawet narysowałem ukośną linię trendu na 5M do której właśnie zbliżał się kurs żeby uzmysłowic sobie jak dużo ryzykuję. I nawet to nie pomogło. Poprostu musiałem ją otworzyc i już. A jak wziąśc pod uwagę to w którym miejscu SL mnie wywalił to już szkoda słów, bo chwilę póżniej kurs znowu zaczął spadac i w efekcie w straciłem na krótkiej pozycji w trendzie spadkowym. I to ile !!!
Analizą techniczną zajmuję się już półtora roku, przewertowałem już dwadzieścia kilka książek na temat giełdy, analizy technicznej itp. Gdy przychodzi moment otwarcia pozycji zbyt często liczą się jednak emocje a nie moja wiedza, w efekcie potrafię stracic nawet wtedy gdy trafnie określę kierunek trendu. Co prawda to już nie te czasy zanim prowadziłem dziennik ale jak widac czeka mnie jeszcze dużo pracy nad moją psychiką.[11:22]
long S&P500 877,1 7:29
Edit:
close 937,6 21:10 [22:13]
Edit:
profit +605p +9,61%
Przypuszczam, że to nie koniec korekty ale w związku z tym, że w drugiej połowie tygodnia nie mam czasu na obserwację rynku i handel mogę nie zareagowac na powrót do trendu spadkowego a że zakładany TK osiągnąłem więc zamknąłem pozycję. [22:34]
Czas otwarcia/zamknięcia pozycji jest nadal w czasie GMT+00 więc będzie "godzinę do tyłu" bo widzę, że na forum czas się nie cofnął i jest teraz polski a nie Greenwich.
Edit:
close 937,6 21:10 [22:13]
Edit:
profit +605p +9,61%
Przypuszczam, że to nie koniec korekty ale w związku z tym, że w drugiej połowie tygodnia nie mam czasu na obserwację rynku i handel mogę nie zareagowac na powrót do trendu spadkowego a że zakładany TK osiągnąłem więc zamknąłem pozycję. [22:34]
Czas otwarcia/zamknięcia pozycji jest nadal w czasie GMT+00 więc będzie "godzinę do tyłu" bo widzę, że na forum czas się nie cofnął i jest teraz polski a nie Greenwich.
PAŻDZIERNIK podsumowanie miesiąca.
liczba transakcji: 32
liczba transakcji zyskownych: 22 [68.75%]
liczba transakcji stratnych: 6 [18.75%]
liczba transakcji na zero: 4 [12.50%]
max. zysk +9,61%
max. strata -2,63%
średni zysk +1,73%
średnia strata -1,19%
stosunek śr. zysk/śr. strata 1,41:1
zysk całkowity: +31,02%
liczba transakcji: 32
liczba transakcji zyskownych: 22 [68.75%]
liczba transakcji stratnych: 6 [18.75%]
liczba transakcji na zero: 4 [12.50%]
max. zysk +9,61%
max. strata -2,63%
średni zysk +1,73%
średnia strata -1,19%
stosunek śr. zysk/śr. strata 1,41:1
zysk całkowity: +31,02%
Max. obsunięcie od początku prowadzenia dziennika to właśnie teraz mam. A co było przed prowadzeniem dziennika to nawet nie wiem. Może 20%, może 30%, nawet nie wiem kiedy, na czym i dlaczego. Psycha siadła totalnie.MACIEK408 pisze:napisz jaka miales obsuwe max (DD). troche chaotycznie ale najwazniejsze ze do przodu. pilnuj bardziej SL - w grze intra 3% to wg mnie stanowczo za duzo.
widze ze SP500 daje najwiecej powodow do zadowolenia - w sumie tak jak i mnie.
pzdr i powodzenia
Co do S&P to masz rację, z moich obliczeń wynika, że instrument ten odpowiada za większośc moich zysków. Co ciekawe stawiałem wyłącznie longi w miesiącu jednym z najgorszych w historii tego indeksu.
Mam nadzieję, że na walutach też nie będzie żle. Pozdr.