ALINOE dziennik

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

short USD/JPN 99,06 8:19
Edit:
close 99:06 9:58 [11:00]

profit 0

Podciąganie SL do poziomu otwarcia pozycji nie zawsze ma racjonalne wytłumaczenie ale daje mi to duży komfort psychiczny. Przyznam się, że sytuacja na giełdach mnie zaskoczyła i spodziewałem się spadków i liczyłem na spadek USD/JPN. Nagły wzrost indeksów mnie zaskoczył więc podciągnąłem SL aby wyjśc bez strat w razie czego.[11:08]

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

long USD/CAD 1,1721 12:34

Edit:
close: 1,1886 15:23 [16:26]

Edit:
profit: +165p +3,54%
Ostatnio zmieniony 10 lis 2008, 16:33 przez alinoe, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

short GBP/USD 1,5772 13:27

Edit:
close: 1,5692 15:23 [16:27]

Edit:
profit +80p +2,04%

-----------------------------------

Sorry, że nie zamieszczam żadnych wykresów, w sumie nic tam nie ma: oscylator stochastyczny o umyślnych ustawieniach i średnia ważona 120. Oscylatorem posługuję się tylko pomocniczo bowiem bazuję głównie na wykresie cenowym: analiza szczytów, dołków (chyba niedoceniana metoda), czasami tylko jakaś formacja, linia trendu. Średnią do określania trendu traktuję trochę po macoszemu, jest żeby wykres nie był pusty (nie lubię takich).
Dużą wagę przywiązuję do pracy na kilku interwałach, stąd każda transakcja musiałaby byc przedstawiona na kilku wykresach. W ciągu dnia potrafię zrobic kilka transakcji, pomnożyc przez conajmniej 4 wykresy zrobiłby się trochę śmietnik.
Co do wypowiedzi kolegi na temat SL to max. SL rzeczywiście wynosi 3% kapitału, niemniej nie zamierzam go zmieniac bowiem średni SL jest niższy od maksykalnego i jeszcze nie osiągnałem maksymalnego ani razu, w zasadzie jest tylko umowny.
Gdy ustawiam SL z reguły waha ono się między 1,5 a 3% a i tak często zamykam ręcznie zanim zostanie osiągnięte prze cenę.
Szacunkowy r/r jest dosyc niski: między 1 a 2, chyba że trend trwa i jest TK2, TK3 itd.. Wydaje mi się, ze przy takim stylu można pozwolic sobie na większe ryzyko bowiem istnieje mniejsze ryzyko uzyskania szeregu stratnych transakcji niż np. przy R większym od pięciu.[23:14]

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

1.short EUR/USD 1,2733 12:09
Edit:
2.short: EUR/USD 1,2701 12:27 [13:28]

Edit:
close(1&2): 1,2550 17:57 [18:59]

profit:
1. +183p
2. +151p
(1+2): +8,56%
[19:37]
Ostatnio zmieniony 11 lis 2008, 19:37 przez alinoe, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

W tym tygodniu masz calkiem ciekawe wejscia (moze wczesniej tez takie miales ale nie sledze na biezaco..)

ale, kurwa, 160 pips i tylko 3,5 % :?: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

nie za bardzo asekuracyjnie?
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

jasonbourne pisze:W tym tygodniu masz calkiem ciekawe wejscia (moze wczesniej tez takie miales ale nie sledze na biezaco..)

ale, kurwa, 160 pips i tylko 3,5 % :?: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

nie za bardzo asekuracyjnie?
Przynajmniej częściowo wynika to z niskiego r/r. W tym przypadku R wynosił ponad 2 i gdybym na 160 pipsach miał zarobic powiedzmy 10% to risk (przy takim r/r) wynosiłby ok. 4%, zdecydowanie za dużo. W tym zleceniu SL ustawiłem poniżej wsparcia, w odległości ok. 70 pipsów i to w zależności od tego ile mogę stracic a nie ile mogę zyskac ustalam liczbę minilotów do otwarcia pozycji. W tym przypadku ryzykowałem ok. 1.5%, i odległy SL determinował niski TP. Wyjściem z sytuacji byłby ciaśniejszy SL bez obniżania risk co automatycznie zwiększyłoby TP ale z drugiej strony ciasny SL generuje większą ilosc stratnych pozycji pod rząd więc w rzeczywistości ryzyko byłoby większe. Narazie dobrze czuję się przy takim R, byc może będę starał się je zwiększyc, polując na dłuższe trendy na wyższych interwałach. Pozdr. :D

Co do ostatniego zlecenia jak wielu z Państwa nastawiłem się na wybicie z trójkąta. Nie byłem jednak pewny wybicia, więc otworzyłem pozycję za połowę stawki postanawiając jednocześnie dokupic po potwierdzeniu wybicia. Co prawda te moje "potwierdzenie" okazało się fałszywe ale teraz to już nie ma znaczenia, wybicie nastąpiło, tyle że póżniej.
Muszę przyznac, że tyci tyci brakowało do SL :D i jak tu wierzyc w polowanie brokerów na stopy.
Tego rodzaju zlecenia, będę traktował jako jedno. Ta sama para, ta sama sytuacja i prawie ten sam czas obu transakcji. W takich sytuacjach rzeczywiste ryzyko jest równe sumie ryzyk obu transakcji i pod względem ryzyka nie mogę ich traktowac oddzielnie, toteż w moich statystykach takie podwójne transakcje będę liczył jako jedną transakcję.

-------------------------------------------

Edit:
Zauważyłem, że coś mi sie pojebało i zamiast TP zaczałem pisac TK, tam gdzie było to możliwe zedytowałem, za pomyłkę przepraszam.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2008, 08:37 przez alinoe, łącznie zmieniany 2 razy.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

alinoe pisze: w zależności od tego ile mogę stracic a nie ile mogę zyskac ustalam liczbę minilotów
No i to wlasnie chodzi w mm :)
Jason chyba zapomnial ze mamy bardzo duza zmiennosc ostatnio, wiec i sl powinny byc odpowiednio wieksze...
160pipsow to wcale nie tak duzo dzisiaj, a jeszcze kilka miechow temu wprost przeciwnie. Takie jest przynajmniej moje odczucie

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

long S&P500 873,7 17:56

Edit:
close: 862,3 18:15

Edit:
profit: -114p -0,89%

No, już chyba jestem uzależniony od SP500, długo już nie zawarłem transakcji na tym instrumencie więc teraz musialem koniecznie. A jak wiadomo uzależnienia kosztują.
Tradycyjnie już trend spadkowy nie powstrzymał mnie przed ustanowieniem kolejnego longa. Na szczęście, podobnie jak ostatnio, otworzyłem pozycję za połowę stawki zmniejszając tym samym ryzyko. Niemniej, biorac pod uwagę sukcesy na tym instrumencie w zeszłym miesiącu jest to dotychczas największa porażka na SP500. [20:07]

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

long SP500 867,0 19:27

Edit:
long SP500 855,0 20:54
Uwielbiam bessę! [21;56]

Ta transakcja będzie miała już inny charakter. Jeszcze bardziej zmnieszyłem zaangażowanie i to już będzie swing trading. Nie stawiałem też SL bo gram za grosze. Jeśli wykres nie będzie testował wsparcia z 27.10 i pójdzie do góry wtedy dokupię. Zakładam że w najbliższym czasie nie bedzie kolejnej odsłony bessy i wykres odbije się od wsparc.
Z powodu braku czasu w drugiej połowie tygodnia momenty otwarcia pozycji mogą byc mniej przemyślane. Determinuje je nie sytuacja oceniana na podstawie analizy technicznej ale naprzykład fakt, ze właśnie wróciłem z pracy i teraz otworzę pozycję bo póżniej muszę już iśc do łóżka. W zasadzie wogóle nie powinienem grac w tym czasie ale przyjemnośc sprawdzania moich transakcji po przyjściu z pracy jest tak duża, że po prostu muszę byc na rynku. Toteż jakościowo transakcje te z pewnością będą gorsze od tych z pon. i wt., kiedy na bieżąco obserwuję sytuację i będą pogarszac ogólną statystykę. Jeśli w ogólnym rozrachunku będę wychodził na nich na 0 to będę zadowolony, bowiem w tym przypadku chodzi głównie o przyjemnośc grania. Żeby było to bezpieczne będę grał za niewielkie stawki tak aby ewentualne porażki miały minimalny wpływ na moje konto, ewentualnie zwiększając zaangażowanie po potwierdzeniu moich oczekiwan co do kierunku kursu.[20:57]

Edit:
Dodam jeszcze, że grajac w ten sposób ograniczę się tylko do SP500, którego jeden kontrakt jest tani. W przypadku walut swing trading z możliwością sprawdzania kursu dwa razy dziennie (rano i wieczorem) nawet za 0,1 lota w moim przypadku jest zbyt ryzykowny przy obecnym stanie konta.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

close (2) S&P500 862,9 10:06

Edit:
profit: 0

Dwójka w nawiasie oznacza, że zamknięcie dotyczy obu transakcji: pierwszej i następnej zwiększającej wielkośc pozycji. Wyjście z transakcji nie oznacza rezygnacji grania pod wzrosty, liczę jednak na otwarcie kolejnych longów po lepszej cenie. Przyznaję, że nie wiem jak będzie wyglądac sytuacja na giełdach, skoro już zamknąłem pozycję będę liczyc na przebicie wsparc.[11:15]

ODPOWIEDZ