atlanticos pisze:edek d1 - jesteśmy w obszarze oporu miesiecznego i na retescie przebitej miesiac temu niebieskiej TL. Zasieg flagi z wykresu dziennego nie zostal zrealizowany wiec obecny ruch traktuje jako korekte po zakonczeniu ktorej licze na realizacje pelnego zasiegu. Krytycznym poziomem dla niedzwiedzi wg mnie jest 1.13... wyjscie powyzej w zasadzie neguje dalsze spadki na kilka miesiecy. Na obecna chwile spodziewam sie jutro jeszcze jednego podbicia w okolice zniesienia 50% ostatnich spadkow, a nastepnie zjazdu i okolo miesiecznej konsolidacji w przedziale 1.07 - 1.11-12 i utworzenia w tym czasie jakiejs formacji konczacej korekte tak jak na wykresie ponizej... pewniejszy takiego scenariusza bede jesli zobacze jutro gorny cien na swiecy tygodniowej
https://www.tradingview.com/x/Zo2sBY96/
Moje spostrzeżenia ad-hoc do powyższego:
retest niebieskiej LT wzrostowej - OK pełna zgoda, lekko od niej odbił, na razie LT "trzyma"
flaga - nie znam się, nie wypowiadam
czerwona LT spadkowa widoczna na Twoim wykresie - zakładam że z wykresu W1 - nie zgadzam się z nią, przynajmniej w sposób jak mnie uczono. Nie zgadzam się ponieważ dołek z połowy marca 2015 nie został przebity. Można ją traktowac co najwyżej pomocniczo a nie jako wytyczna.
Apropo's zniesienia Fibo fal spadkowych.
Retest LT opisanej na poczatku zbiega się ze zniesieniem 38.2% fali spadkowej D1 od 24 sierpnia (patrzac aktualnie trafil co do pipsa). Konfluencja.
Oczywiście zgodnie z definicjami (poza DT) obowiązuje trend spadkowy.
Istotny opór widzę w okolicach 1.10 - RN, nieco ponad 1.10 - 50% zniesienia fali spadkowej od połowy października.
Kolejny ważny opór - ~1.111. 50% zniesienia fali spadkowej od 24 sierpnia, SR na D1. Powyżej tego poziomu przestaję kibicować spadkom, choć to zależy od układu fal swingów rozciagłości w czasie itd.
Powyższe może nie być trafione (co jasne jak przy forexie) tym bardziej po dzisejeszym ruchu gdzie opory pękały jak zapałki...