Let's flow.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Let's flow.

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

krystian74 pisze:Nie rozumiem toku twojego myślenia. Przecież byłeś na + z edkiem, potwierdziła się formacja zmiany biegunów i na pierwszej świecy spadkowej można było wyjść. Trzymając pozycję doprowadziłeś do straty, dodatkowo przesuwając SL. Rozumiem że masz z góry ustalony plan, a rynek również realizuje własny. Kopanie się z rynkiem niewiele daje satysfakcji. Nie podchodząc do ceny konserwatywnie jesteś skazany na nieprzespane noce, i palpitacje serca. Tylko nie mów że ta sytuacja nie jest dla ciebie frustrująca.
O czym ty piszesz ? Przecież na edku nie przestawiłem SL od samego początku ! - trzymam tutaj 1.0575 i od samego początku liczyłem się z zejściem do 1.0625 - nawet wskazałem na wcześniejszych malunkach dlaczego ten poziom mnie interesuje.

Dlaczego zysku na edku nie zrealizowałem ? Oczekiwałem wyjścia wyżej, sporo wyżej. Z resztą dalej go oczekuję. Niesty to wyjście które miałem, okazało się fake-out'em.

Spokojnie palpitacji serca i nie przespanych nocy naprawdę nie mam, bo pozycje są odpowiednie do depozytu, poza tym nawet jak zaliczę stratę - to czym mam się przejmować przy 75% skuteczności ? Bedą następne wejścia z duża szansą sukcesu.

Co do mojego toku myslenia - od momentu przejścia na wyższy interwał staram się nie robić żadnych nerwowych ruchów. Reasumując unikam BE i zamykania stratnej pozycji z ręki. Jeżeli mam zaliczyć stratę lub wyrzucenie z pozycji to tylko zgodnie z moim scenariuszem i po mojej mysli. Mój plan gry dopuszcza w okreslonym zakresie modyfikacje SL jeżeli to ma sens.

Czyli podsumowywując - ani EUR/USD jeszcze nie pokazało mi że się mylę ( nie zaliczyłem SL), ani nie poszło na tyle w moją stronę, żeby mi się opłacało to zamknąć.

To jest jedyny powód trzymania tych pozycji.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Przy takim dużym SL trudno się pomylić.

Mpapiez

krystian74 pisze:Przy takim dużym SL trudno się pomylić.
Dlatego przeszedłem na wyższy interwał i większy Sl/TP. Przy obecnej konfiguracji naprawdę muszę się pomylić, a nie zostaje wycięty 50 pipsową szpilką.

Na pewno spotkałeś się ze zdaniem nie handluj dużo, tylko mądrze. Z mojego doświadczenia wychodzę z założenia, że aby utrzymać dużą skuteczność, TP nie powinien być dużo większy od potencjalnego SL, a skoro ja celuje w targety 100-200 pips, SL mam jaki mam.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Sl może być 10 pip handlując na nawet na H4 ale warunkiem musi byś drugi niższy TF, wsparcia opory które są pomiędzy świecami. Zapewnia szybką realizację zysku i ponowne wejście zgodnie z naszym oczekiwaniem. Wchodzę tu w temat formacji świecowych, które mają bardzo duże znaczenie na dalszy ruch ceny w przyszłości. Jest to bardzo konserwatywne podejście gdzie minimalizuje się stratę do zysku.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Rozumiem że nie ponosisz straty, ale masz kasę zablokowaną przez parę dni, stosując inne podejście kasę masz w obrocie.

Mpapiez

krystian74 pisze:Sl może być 10 pip handlując na nawet na H4 ale warunkiem musi byś drugi niższy TF, wsparcia opory które są pomiędzy świecami. Zapewnia szybką realizację zysku i ponowne wejście zgodnie z naszym oczekiwaniem. Wchodzę tu w temat formacji świecowych, które mają bardzo duże znaczenie na dalszy ruch ceny w przyszłości. Jest to bardzo konserwatywne podejście gdzie minimalizuje się stratę do zysku.
Wiesz co, w teorii to kapitalnie brzmi i powiem że da się nawet ze SL 5 pipsowym grać, ale realnie mało kto ma tyle czasu, żeby czekać na to konkretne paru minutowe okienko w ciągu 24-gdzinowej doby żeby zająć idealnie pozycje.

Nie oszukujmy się, większość z nas w ciągu dnia ma masę innych zajęć. Dam sobie łeb uciąć że na tym forum może dosłownie kilka osób z tego żyje, reszta gra w pracy lub po pracy, gdzie co chwilę coś ich rozprasza.

To co ty napisałeś, to jest takie typowe szkoleniowe gadanie, o maksymalizacji zysku, niestety realnie mając 50% szans z rynkiem każda próba zwiększenia RR obniża twoją szansę na zakończenie trade'a z zyskiem... ponieważ jest większa szansa że cena przy losowym ruchu puknie wąski SL niż oddalony TP.

I jeszcze dam takie 2 przykłady z praktyki :

1) pomimo że Ja cały czas celuje w RR lekko powyżej 1 , to aktualnie mój średni RR wynosi 0,76 przy skuteczności wejść 75%.

2) Niemiaszek celuje w RR 1.5... Po roku grania realnie wychodzi mu RR 1.01, ale skuteczność już jest 83%

W powyższych przykładach są wzięte wyniki w pipsach, żeby nie mieszać wielkości lotów do tej statystyki.

Pytanie za 100 punktów, jak by wyglądała nasz skuteczność jak byśmy próbowali łapać RR na poziomie 2 lub 3 ?

Mpapiez

krystian74 pisze:Rozumiem że nie ponosisz straty, ale masz kasę zablokowaną przez parę dni, stosując inne podejście kasę masz w obrocie.
Zgadza się, ale to się wiąże z zasadą graj mądrze a nie dużo.
Blokuje kase niskim lewarem, żeby mnie nie kusiło wystawienie się na zbyt duże ryzyko.

Myślę że do końca tygodnia uwolnie się z tych trade'ów - dziś po ECB powinien rynek ruszyć dalej.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Dlatego jak handluję to słucham dobrej muzy, i nic więcej mnie nie interesuje. Koncentracja ponad wszystko. Skoro akceptuję taki rodzaj zarabiania to nie zakładam dziennika, nie udzielam odpowiedzi, nie szkolę. Jestem sam dla siebie. A to o czym piszę, to jest moja obserwacja samego siebie kiedyś i dziś. Każdy patrzy na wykres i widzi co innego, odpowiedzi które są tutaj prezentowane na forum to jest przegląd jak my wszyscy patrzymy na to samo.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

u mnie po ponad miesiącu przy interwale H4 i D1 wychodzi skuteczność 58,9% i RR=0,88, liczone po pipsach, po pieniądzach 0,90. Nie wiem czy RR dobrze liczę bo to odnosi się do zamkniętych pozycji.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

już masz poczwórne dno na ropie

ODPOWIEDZ