Let's flow.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: Let's flow.

Nieprzeczytany post autor: highend »

zasięg $70 wychodzi mi z fibo-zasięgów i tam bym celował w TP na longi
oczywiście na long term, bo czasowo nie mam pojęcia kiedy by to mogło nastąpić.
ja będę zbierał longi na ropie, bo szortów na niej nie zamierzam grać.

moim zdaniem ropa już miała dołek na $37 i niżej nie spadniemy. i niech sobie piszą, że ropy jest za dużo, że tamto sramto.... ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

wiesz tak bardzo jesteś przekonany w te L na edku, że prawie i mnie przekonałeś.... Rynek w mojej ocenie pracuję prawidłowo... był impuls w dół i ostatnia podbitka, to zwykła korekta, teraz spuszczą kolejne 50-100 pipsów i znowu będzie to kolejny impuls....
Nie ważne ile trwa konsola, to niczego nie dowodzi, rynek nie takie korekty widział, a i nawet płaskie (bez retestów) też wykonuje.... Ten okres to tylko akceptacja ceny przez rynek, by przetestować czy rynek dojrzał do dalszego ruchu i kolejny raz dno zaatakują ze skutkiem bądź porażką, i dalszą konsolą....
Gdyby wykres miesięczny nie wyglądał tak jak wyglądał, a ładnie wygląda to na czyste ZL- kierunek jest jak najbardziej wskazany na to Low z przed 8 miesięcy....
Technicznie od ZL patrząc... nie masz żadnej bazy na MN, ani na W1.... dziś złamali/ zanegowali kolejną ZL D1 na UP więc analogicznie rzecz biorąc, kolejnym celem jest niższa ZLka.... Indeks euro pękł, i dla mnie praktycznie nie ma niczego by dalej wierzyć w wielkie korekty.....

Obstawiłbym nawet taki scenariusz, że jeśli mamy spadać na te parytety, to miesięczną świecę muszą mocno zamknąć pod Low z przed 8 miechów, albo chociaż przetestować, by w grudniu zrobić korektę która dla wykresu miesięcznego będzie świecą DOJI-tak owa, będzie bazą do spustu na parytety...
Ostatnia szans to te podwójne dno... na H1, i będę bardzo zdziwiony jeśli H1 odwróci świece miesięczną, po prostu w to nie wierze, ale gdyby zaczęli dawać potwierdzenia na L to kłócić się z rynkiem nie będę....
Takim potwierdzeniem wstępnym będzie młotek jutrzejszej świecy i FBO dla D1 jeśli tak owego nie zrobią to niech mnie piorun strzeli jak edka nie zwalą niżej :)
Pozdrawiam

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Taka ciekawostka:

http://education.forexlive.com/!/what-d ... y-20151117

Wynika z tego, że WTI może pociągnąć do góry ze sobą edka.
Nocny zjazd w dół troche mnie dziwi na edku, ale może ktoś połknął haczyk.

@Damfry

Gram scenariusz który obowiązuje od tygodnia. Jak puści 1.0625 to zacznę się powoli martwić nad tą pozycją i myśleć o sytuacji "awaryjnej", dla mnie edek cały czas stoi na ogromnej strefie wsparcia. Jako że to i tak long term trade, możliwe że najwyżej spuszcze SL do poziomu 1.05, żeby zejść pod ostatniego swinga, ale to już jest plan awaryjny. Jestem tyle pewien, że jesteśmy już gdzieś w okolicach "dołka", i dla mnie edek może nawet na 0.80 jechać, ale dopiero po solidnych fundamentach, a nie domysłach.

Wybicie do góry to tylko kwestia czasu. To co się teraz dzieje idealnie przypomina mi sytuację z marca, gdzie było już "pewne" podniesienie stóp % a tu taki hooy. Mało tego, jutro są minutki FOMC, któres z reguły dużo mieszają.
Jeżeli one bedą bardzo jastrzębie, to parytet osiągniemy jeszcze w tym miesiącu...

To mi nie daje właśnie spokoju, tak ogromne zjazdy na euro tylko z powodu dolara ? To wali banksterką na kilometr.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

wszelkie fundamenty są za S... drukowanie, podnoszenie stop, problemy chińskiej gospodarki, agonia w europejskiej...
jaki fundament ma trzymać edka przy życiu? Ja się dziwie, że już nie ma ceny po 0.8....

Korekta większa kiedyś będzie..... to wiadome, ale na dziś dzień nie ma nic co miało by ją nam tu zorganizować.....

Mpapiez

Damfry pisze:wszelkie fundamenty są za S... drukowanie, podnoszenie stop, problemy chińskiej gospodarki, agonia w europejskiej...
jaki fundament ma trzymać edka przy życiu? Ja się dziwie, że już nie ma ceny po 0.8....

Korekta większa kiedyś będzie..... to wiadome, ale na dziś dzień nie ma nic co miało by ją nam tu zorganizować.....
Przecież ten dodruk jest śmiesznie mały w porównaniu z tym co robiło USA...
Nie sądzisz że obecny poziom dodruku już dawno jest w cenie ?
Problemy chińskiej gospodarki akurat bardziej szkodzą dolarowi niż euro, mało tego przy ostatnich ogromnych spadkach na giełdach chińskich, inwestorzy uciekali właśnie do euro i miałeś rajd do 1.17....

I ostatnie... Jaka Agonia w strefie euro ? Przecież wskaźniki PMI są całkiem OK.
Cały spadek na EUR/USD wynika głównie z umocnienia dolara i dlatego przed decyzją FEDu spodziewam się dużej korekty, a potem zależnie od ich decyzji kontynuacji ruchu do góry, lub powrót w okolice 1.04.

Z resztą o 11:00 ZEW powinien ruszyć rynkiem więc będzie jasne czy to podpucha czy nie :wink: .

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Śmieszny nie śmieszny, faktem jest to, że spuścili i to konkretnie.....
Widziałem wykresy które pokazują wychodzenie gospodarek z kryzysu, Ameryka przeszła już dawno poziom z 2008r, a Europa dalej w kiszce siedzi... stąd moja ocena o agonii...

Prędzej świnie zaczną latać, jak euro będzie bezpieczną przystania... za dużo telewizji oglądasz :)
Zauważyłem, ciekawe zjawisko psychologiczne.... posiadasz pozycję w daną stronę i argumentujesz wszystko na korzyść tych pozycji to strasznie niebezpieczne może być ;)

Daj panie boże te Lki, bo mam pewien interes w tym by euro się umacniało, też bym je chciał widzieć, ale nie zaklinam wykresu... :)
Oby się nie okazała że tez ZEW to kiszka będzie, bo bardzo optymistycznie go szacują, co może dać i wielkie rozczarowanie :)

Mpapiez

@Damfry

Bądź chłopie poważny i nie obracaj kota do góry ogonem :)).
Ja od tygodnia powtarzam to samo, a Ty mi tu wkładasz w buty że sobie usprawiedliwienia pod trejdy szukam ?

Prziecież ja dokładnie zająłem pozycję pod to, o czym tutaj piszę, a nie tak, że najpierw wszedłem w pozycje, a potem zaczałem szukać "fundamentów" :)).

I nie gadaj że wszystko argumentuje, bo nawet post wyżej jest, że jak minutki jutro będą bardzo jastrzębie, to euro może szybciej do parytetu dojść niż się tego wszyscy spodziewają. Osobiście myślę, że nie bedą jastrzębie, tylko zaczną gadać o inflacji.

I nie powiedziałem że EURO jest safe-heaven, tylko że kapitał chiński do niego uciekł w pamiętny poniedziałek.
Oglądnij sobie wykres jak nie wierzysz - to był fakt. We wtorek jak już Chiny podjęły działania, to kapitał odfrunął z euro spowrotem.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Ja nadal za L na edku
po prostu lecą w kulki z ludźmi i ubierają eSki

btw. po wczorajszej akcji zarobiłem ostrzeżenie, a kolega K. zarobił dwa ;) i zniknął.

ale szczerze mówiąc zacząłem znowu inne pary obserwować i z powodzeniem pojechałem S na usd/zar
teraz patrzę na gbp/pln i też szukam S. USD/PLN to samo.
Choć na PLNach się przejechałem ... ale i tak je lubię.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Mpapiez

Aktualizacja...
WTI:

No moja sytuacja wygląda średnio na ten moment, wczoraj mogłem fajny zysk zrealizować na WTI, ale po takiej H4 szkoda było zamykać cokolwiek, dziś oczekiwałem sporej petardy w góre i się zdziwiłem...

No ale cóż, nie złamali moich założeń, na M30 widać potencjalnego oRGR'a, ale zaczynam myśleć że przespałem możliwość wzięcia zysku, ale nadal jestem optymistą.

EUR/USD: To jest jeden z najtrudniejszych trade'ów jakich prowadziłem :), nie wyłamali moich założeń ( jeszcze), ale tak jak pisałem wcześniej, dopiero przebicie 1.0625 sprawi że zacznę się martwić...

=======================================================================
Tak długie trzymanie pozycji, sprawiło że musiałem zrewidować swoją technikę wyznaczania TP i połączyłem starą sprawdzoną metodę z obecną. TP sobie znów będę wyznaczał na 186% wartości zakresu wybicia, z tym że TP zawsze będzie leżało na najbliższym okrągłym poziomie przed linią targetu..

Jak to będe teraz robić, widać na obrazkach. Koniec wyzaczania na oko :wink: .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

brakujące dwie kreski, jako WLT (Wewnętrzne Linie Trendu)

ODPOWIEDZ