Dukascopy - ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
27
40%
Poza paroma minusami są ok
22
33%
Przeciętny
6
9%
Mają wiele wad
1
1%
Stanowczo odradzam
11
16%

Liczba głosów: 67

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Re: Dukascopy - ECN

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

raposo pisze:Dla nas, Polaków rezydujących w Polsce, jest to 1:30 więc jest to cała prawda. Ani pół, ani 3/4, ani 1/10. Mario cały czas pytał o zmianę lewaru w kontekście posiadania dźwigni 1:100 w DE.

Informacja o lewarze 1:300 została zostawiona ponieważ:
Na wniosek klienta, który nie rezyduje w Polsce, dźwignia może zostać zwiększona do 1:300 (mogą wystąpić ograniczenia). Zgodnie z polskim prawem, klienci mieszkający w Polsce mogą otrzymać maksymalną dźwignię 1:100.
I jest paru klientów z UK, Niemiec czy Szwajcarii, których zmiany KNFu nie dotyczą i to powszechnie wiadomo, bo sytuacja ma się identycznie u wszystkich brokerów FX. No ale to ja mieszam, a Dukascopy się nie stara... Niech będzie :).
Ja właśnie twierdzę, że mechanizm MC/SO jest taki sam jak u brokera MT4 mającego poziomy MC na poziomie 100% i SO na poziomie 50%, tylko że odwrotnie podaje wartości (1/50%=200%).
Można to tak ująć, tyle, że sam mechanizm działa inaczej, bo nie mamy tu do czynienia z zamykaniem pozycji (które w MT4 mogą być stosowane w różnych wariantach ale zawsze zmierza to ku zamknięciu), tylko opiera się na hedgingu i redukcji wykorzystania lewaru do określonego przedziału.
A może zmienić to weekendowe 1:30 na 1:90 bez zmiany kraju bytowania?
Ok, przepraszam, nie zajrzałem do linka. Po prostu sam mam 1:90, więc uznałem, że inni też mogą ;)

Jest też opcja total close w przypadku osiągnięcia 200% dźwigni. I o to mi właśnie chodzi - że pisanie „jest tak”, podczas gdy można wybrać między „tak” a „siak”, jest pewnym niedopowiedzeniem i może wprowadzać w błąd.

Dukascopy Europe Logo
Sprawdź najnowszą ofertę DukasCopy
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

A może zmienić to weekendowe 1:30 na 1:90 bez zmiany kraju bytowania?
Ok, przepraszam, nie zajrzałem do linka. Po prostu sam mam 1:90, więc uznałem, że inni też mogą
Nie ;). Jeśli masz 1:90 i rezydujesz w Polsce to prawdopodobnie jest to przeoczenie i lepiej siedzieć cicho... ;)

Opcja "Total close" była na początku, potem ją wyłączono permanentnie dla całego Dukascopy, a teraz jest (a może już też "była"?) niedostępna w Dukascopy Europe. Ogólnie tutaj było dużo zmian i zamieszania więc dużo bezpieczniej jest tłumaczyć to na partial hedge, tym bardziej, że 95% Polaków zakłada konto w DE.

Edit:
W tym momencie nie widzę nawet w panelu klienta Dukascopy Bank możliwości wyboru między Partial hedge a Total Close więc możliwe, że znów całkowicie z tego zrezygnowano.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

raposo pisze: Opcja "Total close" była na początku, potem ją wyłączono permanentnie dla całego Dukascopy, a teraz jest (a może już też "była"?) niedostępna w Dukascopy Europe. Ogólnie tutaj było dużo zmian i zamieszania więc dużo bezpieczniej jest tłumaczyć to na partial hedge, tym bardziej, że 95% Polaków zakłada konto w DE.
No dobrze, jeśli tak, to faktycznie lepiej to tak tłumaczyć. Moje zastrzeżenia są więc niewłaściwe (choć uważam, że były słuszne na podstawie informacji, które posiada zwykły klient bazując na tym, co widzi na platformie). Tylko zasiałeś niepewność, co się stanie, gdy zaliczę stop out - hedge czy close. Postaram się to przetestować i dać znać :p

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

ZomG pisze:Tylko zasiałeś niepewność, co się stanie, gdy zaliczę stop out - hedge czy close. Postaram się to przetestować i dać znać :p
Standardowo było i jest to zawsze Partial Hedge.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

Właśnie otrzymałem odpowiedź z Dukascopy i wygląda na to, że SL'y zostały zamknięte prawidłowo.
Absolutnie nie zamierzam polemizować z taką oceną.

Muszę jednak stwierdzić, że takie sytuacje to po prostu prawidłowość w Dukascopy.

Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się, że sposób realizowania SL'ów na platformie MT4 wygląda jednak
inaczej, tzn. SL jest traktowany jak aktywna oferta i po osiągnięciu go, zlecenie jest w tym samym ticku realizowane, w Dukascopy osiągniecie poziomu SL dopiero go aktywuje a samo zamknięcie pozycji następuje w następnym ticku.
Zresztą to samo dotyczy innych ofert. Oczywiście mogę się mylić, a na sprawdzanie jak to faktycznie jest w MT4 nie mam obecnie czasu.
Dukas oczywiście ma nadal lepszą ofertę niż mój poprzedni broker MM ale ma też wady o których wcześniej nie wiedziałem.

Podsumowałem sobie wszystkie za i przeciw i wyszło mi że na plus Dukasa przemawiają:
- minimalna wielkość pozycji to 0.01 lota i zmiana jej wielkości o 0,0001 lota (!),
- świetny kontakt i obsługa klienta włączając w to bardzo rozbudowaną stronę konta użytkownika (Member Area),
- ECN i wszystko co z tym związane, a więc i niższe koszty transakcyjne, płynność, brak konfliktu interesów...

Ale jak dla mnie są i minusy:
- skupienie 99% kapitału spółki w rękach dwojga ludzi będących małżeństwem co przy obecnie złożonych relacjach UE z Rosją (a główni udziałowcy to właśnie Rosjanie) budzi pewien niepokój,
- platforma transakcyjna - problemy z wysokopoziomowym językiem programowania Java - pisanie własnych wskaźników i strategii (zlecanie pisania ich komuś innemu na tyle zwiększa koszty, że dla drobnych spekulantów atut mniejszych kosztów znika całkowicie),
- wymagana znajomość angielskiego (dla tych, którzy mają z tym problem, choć jak dla mnie to dodatkowa motywacja, by tego języka się nauczyć),
- sposób realizacji SL'ów.

Dla mnie nadal plusy przeważają i póki co zamierzam pozostać w Dukascopy, ale...

Tak przy okazji. Interesuje mnie spekulowanie na indeksach (a właściwie czymś co je odzwierciedla w Dukasie).
Nie mam jednak dostępu do notowań poza sesyjnych na swojej platformie co uniemożliwia mi implementowanie ruchomych SL'ów przez strategię w tym właśnie czasie. Czy można to jakoś zmienić?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Pozwól, że odniosę się do dwóch rzeczy...

1)
Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się, że sposób realizowania SL'ów na platformie MT4 wygląda jednak
inaczej, tzn. SL jest traktowany jak aktywna oferta i po osiągnięciu go, zlecenie jest w tym samym ticku realizowane, w Dukascopy osiągniecie poziomu SL dopiero go aktywuje a samo zamknięcie pozycji następuje w następnym ticku.
W MT4 jest tak jak piszesz tylko w modelu MM, choć też nie zawsze. Przy rynkowej realizacji zleceń wszystkie zlecenia oczekujące (w tym SL i TP) są przekazywane do realizacji po przekroczeniu ustawionego poziomu, czyli ustawiona cena to poziom aktywacji, nie realizacji (są też takie zapisy w regulaminach).

Tu warto dodać, że identycznie sytuacja ma się z TP. Kiedyś chyba Cyb przedstawiał swoje podsumowanie z konta, gdzie pokazywał realizację SL i TP. Poślizgi zdarzały się tu i tu, a suma summarum bilans wychodził mniej więcej na zero. Problemem może być fakt, że statystycznie częściej traderzy zamykają zlecenia na SL niż TP.

Trzeba też pamiętać, że na MT4 zazwyczaj mamy do czynienia z STP, nie ECN. W Dukascopy mamy możliwość umieszczania swoich ofert w arkuszu zleceń (Place Bid / Place Offer), czyli tym samym sami stajemy się dostawcami płynności. To powoduje, że nasze zlecenie zostanie zrealizowane po wskazanej przez nas cenie (jeśli ktoś z rynku je ściągnie) albo wcale. Zawsze można pokombinować hedgując nasze pozycje w ten sposób i potem zamykać je przez opcję "merge".

Więcej o zleceniach w Dukascopy:
http://forexclub.pl/edukacja/porady/rod ... ma-jforex/

Artykuł z 2010 r. ale raczej nic się nie zmieniło ;).

2)
- wymagana znajomość angielskiego (dla tych, którzy mają z tym problem, choć jak dla mnie to dodatkowa motywacja, by tego języka się nauczyć),
Co prawda, w Dukascopy Europe jest dwóch polskojęzycznych pracowników ale natłok pracy z jakim czasem się spotykają sprawiają, że kontakt ten jest utrudniony i faktycznie może się okazać, że czasem łatwiej jest komunikować się przez kanały ogólne. Jeśli ktoś natrafia na barierę językową to oczywiście zawsze chętnie pomożemy.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

Co do TP, to nie miałem okazji tego doświadczyć.
Pozycje zamykam wyłącznie na ruchomych SL'ach implementowanych przez napisaną przeze mnie strategię lub przestawianych ręcznie. W sumie koszty poślizgów dotyczą w moim przypadku wszystkich pozycji i niestety mają zazwyczaj negatywny wpływ na wynik transakcji. Oczywiście ten wpływ to zazwyczaj mniej niż 10% wartości ryzyka, czyli wartości SL'u i prowizji, a więc w sumie do zaakceptowania.
Nie zamierzam kombinować z hedgingiem, przynajmniej obecnie. Raczej trudno było by mi to upchnąć w strategii, a musiałbym to zrobić, bo często zostawiam pozycje np. na noc, a w nocy się śpi.

raposo, czy mógłbyś odpowiedzieć jeszcze na ostatnią część mojej poprzedniej wypowiedzi?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nie grałem w Dukascopy na indeksach ale postaram się tego jutro dowiedzieć.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Ścieszki heheszki :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

spamowiec
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: spamowiec »

Mam dwa pytania odnosnie DC EU:
1) Jest obojetne w jakim banku w Polsce mam konto dla przelewow do/z DC EU - czy musi to byc bank z ktorym DC EU wspolpracuje?
2) Czy dzwignia dla DC EU jest rowniez na poziomie 1:100, 1:200, 1:300 na dzien dzisiejsyz?

ODPOWIEDZ