Liczby już przywróciłem (mała modyfikacja namieszała).
To jak działa w dukasie MC ? Bo w/g opisu z twojej strony trudno wyciagnać jakies konkretne wnioski :
"Margin Call uaktywnia się przy wykorzystaniu dźwigni wynoszącym od 100% do 200% (wskaźnik wyświetlany na dole platformy)."
Dukascopy - ECN
Re: Dukascopy - ECN
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
No i to jest właśnie odpowiedź. Dlatego zupełnie nie wiem czego tu nie rozumiesz, po co mieszasz tu jakieś 30% z kosmosu i chcesz z JForex zrobić MT4 skoro nim nie jest
.
Opisałem też co się dzieje kiedy uruchamiany jest MC i jakie są tego konsekwencje.
.
Uruchom platformę Dukascopy i popatrz jak zachowuje się parametr wykorzystania dźwigni w zależności od zmiany bilansu rachunku i otwartych pozycji.

Opisałem też co się dzieje kiedy uruchamiany jest MC i jakie są tego konsekwencje.
Prościej już chyba nie potrafięMargin Call (MC) - to tłumacząc z angielskiego wezwanie do uzupełnienia depozytu. Jego konsekwencją jest brak możliwości otwierania kolejnych pozycji i tym samym to ostrzeżenie, że jeśli nie zasilimy konta nowymi środkami to zadziała mechanizm Stop-Out.

Uruchom platformę Dukascopy i popatrz jak zachowuje się parametr wykorzystania dźwigni w zależności od zmiany bilansu rachunku i otwartych pozycji.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Już rozumiem. MC NIE ZAMYKA STRATNYCH POZYCJI.
Chyba powinieneś to jasno napisać na stronie, bo każdy kto od wielu lat korzysta z MT będzie się temu dziwił.
Dopiero SO po przekroczeniu 200% depo otwiera przeciwstawne pozycje.
Czyli jak rozumiem otworzenie przeciwstawnej pozycji zmniejsza depo ?
Chyba powinieneś to jasno napisać na stronie, bo każdy kto od wielu lat korzysta z MT będzie się temu dziwił.
Dopiero SO po przekroczeniu 200% depo otwiera przeciwstawne pozycje.
Czyli jak rozumiem otworzenie przeciwstawnej pozycji zmniejsza depo ?
Trust no bit**es.
Myślę, że nie muszę tego pisać, bo:
1) MC na MT4 także nie zamyka stratnych pozycji, tylko Stop-Out. To po prostu ludzie mylą MC z SO ale chyba nie można mnie już za to winić?
2) Działanie SO w Dukascopy jest opisane w kolejnym punkcie artykułu.
Margin Call (telefon po depozyt zabezpieczający) - sama nazwa wywodzi się z tego, że jeszcze 20 lat temu to makler dzwonił do tradera i mówił, że musi dopłacić kasę, bo inaczej jak tak dalej pójdzie to zamkną mu pozycje. Więc idąc tym tropem logiczne jest, że to ostrzeżenie przed danym działaniem, a nie samo działanie
.
1) MC na MT4 także nie zamyka stratnych pozycji, tylko Stop-Out. To po prostu ludzie mylą MC z SO ale chyba nie można mnie już za to winić?

2) Działanie SO w Dukascopy jest opisane w kolejnym punkcie artykułu.
Margin Call (telefon po depozyt zabezpieczający) - sama nazwa wywodzi się z tego, że jeszcze 20 lat temu to makler dzwonił do tradera i mówił, że musi dopłacić kasę, bo inaczej jak tak dalej pójdzie to zamkną mu pozycje. Więc idąc tym tropem logiczne jest, że to ostrzeżenie przed danym działaniem, a nie samo działanie

Nie zmniejsza depo tylko zmniejsza poziom wykorzystania dźwigni.Czyli jak rozumiem otworzenie przeciwstawnej pozycji zmniejsza depo ?
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Nieprecyzyjnie się wyraziłem.raposo pisze:Nie zmniejsza depo tylko zmniejsza poziom wykorzystania dźwigni.Czyli jak rozumiem otworzenie przeciwstawnej pozycji zmniejsza depo ?
O ile zmniejsza ? Zakładając, ze np. minimalna pozycja na eur/Usd czyli 0,01 (w MT) ma depozyt 40 zł około to ile będzie wynosił depozyt przy pozycji przeciwstawnej ?
No i oczywiście zakładajac czarny scenariusz, ze klient zalicza Stop out i ma wszystkie pozycje skorelowane. I co wtedy ?
"W przypadku Dukascopy SO otwiera przeciwstawną pozycję zabezpieczającą (tzw. hedge), która zahamuje dalsze powiększanie się naszej straty. Następnie należy zredukować otwartą pozycję lub zamknąć ją w całości, aby zmniejszyć wykorzstanie lewaru."
Dają na to jakiś czas ? Kontaktują się z klientem (bo może on woli dopłacić) ?
Trust no bit**es.
Otwiera taką pozycję, aby bilans wrócił do 100% Use of Leverage. Potem musi dojść znów do 200% żeby ponowić tę operację. Jak klient woli dopłacić to ma na to czas właśnie między 100% a 200%
. Chyba wysyłają o tym informacyjnego maila ale nie pamiętam, bo nigdy tego nie zaliczyłem. W tych czasach już nikt do nikogo nie dzwoni - to była wstawka historyczna
. Tak czy inaczej, trzeba być mężczyzną i brać odpowiedzialność za swoje harce z rynkami lewarowanymi
.
Szerzej o tym tutaj:
https://www.dukascopy.com/wiki/#Use_of_Leverage

Szerzej o tym tutaj:
https://www.dukascopy.com/wiki/#Use_of_Leverage
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Przy czym o ile dobrze pamiętam, to hedge nie oznacza hedgowania pełnego. Jak mamy 1 lot na EU i dojdzie do 200%, zahedgowane będzie tylko tyle aby margin wrócił do 100%.
Jesli juz mowa o stratach, to mam nastepujace pytanie:
W DB minimalny depozyt to 5000USD lub jego rownowartosc. Co jesli cos pojdzie nie tak i zejde ponizej tej kwoty? Konto zostanie zawieszone czy cos w tym rodzaju?
W DB minimalny depozyt to 5000USD lub jego rownowartosc. Co jesli cos pojdzie nie tak i zejde ponizej tej kwoty? Konto zostanie zawieszone czy cos w tym rodzaju?
Dokładnie tak. I wtedy znów musimy dojść do 200%, aby partial hedge zapracował.Cyb pisze:Przy czym o ile dobrze pamiętam, to hedge nie oznacza hedgowania pełnego. Jak mamy 1 lot na EU i dojdzie do 200%, zahedgowane będzie tylko tyle aby margin wrócił do 100%.
W minimalnej wpłacie u każdego brokera chodzi o to, aby ofertę skierować do odpowiedniej grupy inwestorów. Każdy broker jest świadom, że nikt nie ma skuteczności 100%, a nawet już po zawarciu pierwszej transakcji z uwagi na spread i prowizję zeszlibyśmy od razu poniżej 5k USDspamowiec pisze:Jesli juz mowa o stratach, to mam nastepujace pytanie:

Jest jednak zapis w regulaminie, który mówi o dezaktywacji rachunku przy spadku depozytu w Banku poniżej ok. 200-250 CHF. W tym momencie pozycje automatycznie zostają zamknięte, a opcja handlu wyłączona. Oczywiście po dokonaniu wpłaty konto bez problemu zostanie ponownie aktywowane.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Mam pytanie do nieco dłużej posiadających rachunek brokerski w Dukascopy.
Każde zlecenie zabezpieczam SL'em. Niestety, co oczywiste, często zlecenie zostaje zamknięte właśnie
na SL'e. Zauważyłem, że praktycznie za każdym razem zlecenie zamyka się niżej (lub wyżej dla pozycji krótkich) niż
ustaliłem to w zleceniu zabezpieczającym. Gdyby to chodziło o punkt czy dwa (punkt, nie pip), to po prostu dałbym sobie z tym spokój, ale najczęściej takie dziwne poślizgi są znacznie większe - od kilku, kilkunastu do przeszło dwudziestu punktów na najbardziej płynnych parach (EURUSD, GBPUSD, USDJPY...) i w czasie gdy nie są ogłaszane jakieś dane ekonomiczne, co usprawiedliwiałoby taki poślizg. Dodam, że najczęściej transakcje otwieram rano, po otwarciu sesji europejskiej.
Czy macie podobne doświadczenia? Czy to normalna praktyka?
Jeżeli tak, to o mniejszych kosztach transakcyjnych niż u brokerów MM nie ma co w ogóle mówić, bo takie dziwne
poślizgi te koszty praktycznie zrównują. To była jedna z głównych przyczyn, dla których się przeniosłem do Dukasa i teraz zaczynam mieć wątpliwości. Co prawda dość krótko jestem u tego brokera no ale 12 na 15 wyłapanych SL'ów z zawyżoną jego wartością to już jednak jakaś prawidłowość.
Każde zlecenie zabezpieczam SL'em. Niestety, co oczywiste, często zlecenie zostaje zamknięte właśnie
na SL'e. Zauważyłem, że praktycznie za każdym razem zlecenie zamyka się niżej (lub wyżej dla pozycji krótkich) niż
ustaliłem to w zleceniu zabezpieczającym. Gdyby to chodziło o punkt czy dwa (punkt, nie pip), to po prostu dałbym sobie z tym spokój, ale najczęściej takie dziwne poślizgi są znacznie większe - od kilku, kilkunastu do przeszło dwudziestu punktów na najbardziej płynnych parach (EURUSD, GBPUSD, USDJPY...) i w czasie gdy nie są ogłaszane jakieś dane ekonomiczne, co usprawiedliwiałoby taki poślizg. Dodam, że najczęściej transakcje otwieram rano, po otwarciu sesji europejskiej.
Czy macie podobne doświadczenia? Czy to normalna praktyka?
Jeżeli tak, to o mniejszych kosztach transakcyjnych niż u brokerów MM nie ma co w ogóle mówić, bo takie dziwne
poślizgi te koszty praktycznie zrównują. To była jedna z głównych przyczyn, dla których się przeniosłem do Dukasa i teraz zaczynam mieć wątpliwości. Co prawda dość krótko jestem u tego brokera no ale 12 na 15 wyłapanych SL'ów z zawyżoną jego wartością to już jednak jakaś prawidłowość.