BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Trader1 pisze:Czerwieniek postaram sie ustosunkowac do Twoich zarzutow - chociaz nie bardzo lubie pisac na forum i jakos nie kreci mnie wchodzenie w polemike.
JA nie mam do Ciebie żadnych zarzutów, po prostu grasz jak chcesz Twoja sprawa Twoje pieniądze. Ja również nie lubię dyskutować na tematy które i tak się nie wyjaśnią. Po prostu ciężko jest napisać wytłumaczyć coś do końca na papierze nie wszystko się da. Dla mnie np. oczywisty był trejd w sell na kablu, takie zagranie dla mnie to 90% skuteczności jak nie więcej wieć dla mnie to była po prostu norma że powinni tak zrobić.
Trader1 pisze:Po pierwsze 200 pipsow nie jest tak ogromnym Sl zeby nie bylo mozliwe do wykonania nawet za 100 zl w nauce grania na foreksie (a wydaje mi sie , ze wszyscy sie tu dopiero uczymy).
Oczywiście że jest możliwe 100zł przegrać z 200sl wystarczy zagrać za 0.15 lota. Ale jeżeli mam grać za 0.15 lota i czekać np. tydzień lub dwa aby poszli up i zarobić przy tym 100zł jeżeli moje TP by wyniosło 200 pipsów to jeżeli chodzi o mnie to mija się to z celem i czasem który bym stracił. Po prostu nie interesuje mnie zarobek 100zł na dwa tygodnie wolałbym pewnie co innego robić i zarobić np. 100zł dziennie.
Trader1 pisze:Po drugie nie stosuje SL w takiej postaci jak wy tu wszyscy, (siedze na formum kolo 6 lat i nie widziale dziennkia ktory zarabial by z SL 5 , 10 a moze nawet 50 pipsow - jezeli takie znasz to prosze podeslij mi link a ja z checia zaczerpne troche wiedzy z nich - malo tego wszyscy guru - ktorzy myslalem, ze sa cos warci czytajac ich dziennniki na koncu konczyli tylko w jeden sposob [chyba wiadomo jaki] )
Tutaj też się nie zgodzę. Nie obserwuję tutaj prawie w ogóle dzienników co jakiś czas zrobię przegląd sobie z nudów. Ale lubię zaglądać do Marcina Klona i jak zaglądasz tam czasem to zobaczysz że z tego co widać tam Marcin w ogóle ma ustalony z góry SL co mi nie odpowiada ale on chyba gra SL 15 pipsów i jakoś dobrze na tym wychodzi. Poza tym obserwuję sobie na FB grupę forexyestrader i chyba Mistrzowie rynku i tam naprawdę chłopaki niektórzy wymiatają i tam też nie spotkałem kogoś z SL 200 pipsów. Ale to moje zdanie, po rpostu aby zarabiać przy SL 200 pipsów naprawdę trzeba mieć gruby portfel. Poza tym tam ludzie opierają się na konkretnych schematach i stawiają SL w odpowiednim miejscu a ile on wynosi to różnie w zależności od interwału i układu świec.
Ja kolejny raz powtórzę jeżeli o mnie chodzi to ja wchodzę po prostu kiedy rynek daj mi znać jeżeli wejdę to wiem gdzie powinienem ustawić SL i czasem dorzucę 10 pipsów i to tyle, jeżeli nie zrobią to co bym chciał to oznacza, że moje wejście było pomyłką i zaliczam SL lub w 80-90 procentach sam wychodzę z pozycji. Jeżeli okaże się że to co zrobili to byłą zmyłka i jednak idą w kierunku co mieli to ponawiam wejście i tyle ale dla mnie najważniejsze to obserwować cenę i starać się wejść w odpowiednim momencie tak więc zgadzam się z tym z DAMFRY. Po prostu siędzę już trochę na FX i wg mnie widzę jak wykres powinien się układać aby wejść w odpowiednim kierunku i w odpowiednim miejscu.
Ja tak się uczepiłem Twojego SL bo chciałbym tylko zrozumieć dlaczego akurat tutaj wejście proponujesz jak na żadnym interwale nie sugeruje cena aby iść up. Zgadujesz? Rozumiem że cena może skoczyć teraz zrobić korektę o 50 pipek tylko pytanie czy jak ruszy up 50 pipek to weźmiesz ten zysk czy przestawisz ne BE. Bo wg mnie jak przestawisz ne BE to i tak Cię wytną bo powinni zrobić FBO aby pójść solidnie do góry a nie zrobić tylko korektę a jak weźmiesz te 50 pipsóe to znaczy że masz jaja i dobry z Ciebie trader. Ale skoro masz 200SL to podejrzewam że nie weźmiesz tych 50 pipsów ale wg mnie jak nie weźmiesz to właśnie je późniejsz stracisz i tak.
Trader1 pisze:A teraz troszke logiki - kto rzadzi wykresem - detalisci z Sl 5 pipsow ? ..- mysle, ze bankowcy czekaja tylko na takich z takim Sl, wchodzac na rynek z miliardami dolarow musza nakrecic sie w ta i spowrotem kilka razy zeby te fundusze odpowiednio zaladowac...
Właśnie sęk w tym że nie ważne kto rządzi wykresem, po co Ci to wiedzieć? I tak nie masz szans z nimi ważne aby obserwować wykres i dołączyć się w odpowiednim momencie to tylko Cie interesuje i tyle. JEżeli mają iść up to nie mogą iść w dół i wicewersa. Jeżeli mają iść up to cena jest coraz wyżej i zrobi BO, potwierdzi ZL czyli cofnie zostawi cień w kierunku strat i ciało w kierunku zysku i tak musi być bo nie może być inaczej nie może iść cena up i mieć ciała czerwone .....
Trader1 pisze:Odnoszac sie do Toreza to chyba nie bylo na forum zadnego udokumentowanego wejscia w jego wykonaniu, a tezy ktore podal mozna rozumiec dwojako, i kazdy na swoj wlasny sposob moze interpretowac jego nauke. (co widac po wejsciach w tym dzienniku Bo Fbo )
Nie wiem jednym pomógł swoimi wskazówkami innym nie, wszystkim nie dogodzisz. Thorez dawał wiele zrzutów i informacji jak on to widzi. Ja te zrzuty mam zapisane i zerkam sobie czasem jak się pogubię tak z przyzwyczajenia po prostu pomaga mi to. Ale na koniec Thorez po prostu wg mnie grał to co widzi i tyle, jeżeli cena idzie coraz wyżej to wchodzi w longa a jak coraz niżej to w sell i to po krótce tyle. Każdy musi swój model zbudować do gry i tyle, ja łącze kilka schematów które mi odpowiadają i łącze to wszystko w całość, BO i FBO swoją drogą to podstawa, ale bardzi mi odpowiadają patterny z grupy forexyestrader tam są 3 standardowe patterny i one mi też się przydają jako całościowe spojrzenie na rynek ale w pewien sposób jest to też powiązane z BO i FBO. NO nic to tyle ja życze Ci powodzenia w zagraniach i realizowania swoich założeń.
Trader1 pisze:Jeszcze pytanie do twojego wejscia gbpusd - gdzie miales Sl dla dwoch pierwszych wejsc na tej swiecy wzrostowej, bo chyba nie w miejscu w ktorym sa zaznaczone .(chodzi mi o Sl poczatkowe) i dlaczego wchodziles kiedy rynek rosl ??
Daję zrzuty w załączniku z M15 i H1 z H4 już widziałeś jak to wygląda jak spojrzysz ponownie na H4 to widać po prostu że musieli iść w końcu w dół. Stara zasda spadek w dół, piękna czysta korekta i dalsza jazda w dół (chyba to się nazywa flaga) ale to nie ważne ważne żeby wiedzieć że tak zachowuje się rynek i tyle, dla mnie po prostu to była bardzo oczywiste wejście.
Tak naprawdę można by było wchodzić na tej świecy z M15 gdzie zaznaczyłem że SL miałem i jeżeli ktoś by wszedł po tym ruchu w dół i miał nad tą świecą SL to również by SL wytrzymał i miałby trejd na plus a SL by wyniósł maksymalnie 20,8 pipsa
Trader1 pisze:A wg mnie jest to ostatnia ochrona przed wiekszymi spadkami. Wiec opcje sa dwie siedzisz na palcach i nie grasz nic pokij nie dadza sygnalu mocnego na sell - ponizej pkt ktory napisalem albo grasz longa. innej opcji nie ma . Mozesz tez czekac na mniejsze interwaly. Siedziec obserwowac i czekac, Dosc prwdopodobne jest ze za ktoryms razem trafisz ale po co te nerwy
No właśnie ale nie ma czegoś takiego jak ostatni ochrona prze spadkami. Wg mnie lepiej jest nic nie grać dopóki nie dadzą sygnału w która stronę chcą iść. Strzelanie up lub down nie ma sensu po prostu zobaczą co zrobią i tyle, ja w tym momecie nie widzę ani gry na sell ani na up po prosty wykres się ułoży po tych spadkach odpowiednio i da znać co dalej robimy jak na tę chwilę nic nie robimy, zwłaszcza na edku ale po to również inne pary aby na nich szukać odpowiednich miejsc do zarobku
END END ale wypociny moze komuś się przyda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Trader1 »

Tak ja to widze .ze spadal na h4 by piekny sygnal, ale dla tych pierwszych 2 zagran musiales miec sl powyzej szczytu czyli takze okolo 100 pipek. Chyba ,ze wchodziles bez sl a pozniej zostal ustawiony na pozycje z postu poprzedniego.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

klonmarcin pisze:
czerwinek pisze:
silverarrow pisze:Czerwinek, chciałbym Cię zapytać z tego co zauważyłem to na wyższym interwale określasz trend, a potem na niższym interwale szukasz wejścia w kierunku trendu wyższego rzędu, czy tak?
Tak jak też wcześniej kiedyś pisałem ja się pewniej czuję w sell na każdej parze po prostu jakoś lepiej to widzę ale cały czas również uczę się grać longów choć z tym mam lekki problem jeszcze więc 80% moich zagrań jak nie więcej to sell. Ale to wynika również z tego że gra na walutach jest prospadkowa i przeważnie większe i mocniejsze ruchu wykonywane są na spadkach niż na longach i mi to tez bardziej odpowiada bo jak załapiesz się na ruch w dół to od razu więcej pipsów ugrywasz :)
Jak bym siebie czytał... 8)
:) no co zrobić po prostu ale raczej trzeba tak grać aby coś ugrać :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Trader1 pisze:Tak ja to widze .ze spadal na h4 by piekny sygnal, ale dla tych pierwszych 2 zagran musiales miec sl powyzej szczytu czyli takze okolo 100 pipek. Chyba ,ze wchodziles bez sl a pozniej zostal ustawiony na pozycje z postu poprzedniego.
Nie wiem skąd taka informacja że 100pipek? Nie chce mi się dokładnie sprawdzać zwłaszcza o tej porze ale z tego co tak na szybko spoglądam to wejścia były w okolicy 1.5400 a SL maks w okolicy 1.5427, czyli maks SL to 30 pipek jednak cel był w 1.5300 czyż nie warto zawalczyć o 100 pipek z tak małym ryzkiem zaznaczając jeszcze że to był dla mnie jeden z pewniejszych trejdów choć nie ukrywam, że były lekkie obawy po tej cofce. Ale jak zrobili potem to co mieli na H4 to już było że tak powiem pewniak dla mnie. Też nie pokazałem wszystkich wejść bo po tje H4 w dół miałem jeszcze oprócz jednej której pokazałem 3 wejścia ale to nie ważne wtedy było już dla mnie jasne gdzie cena idzie. Ale wiadomo że każdy próbuje wejść po najlepszej cenie i to może czasem powodować jakiś SL stąd moje wcześniejsze wejścia jeszcze ale wiadomo że wszystko może się zdarzyć i po to jest SL, więc nie uważam tego za jakiś błąd i że mój SL wyniósł 30 pipek. Tak gram i wchodzę w zgodzie ze swoim przekonaniem i to jest najważniejsze.
Ok na dzisiaj koniec, bo ileż można pisać, powodzenia jutro na wyborach :)

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Co do rentownosci systemu z duzym SL i malym to chyba narazie , przynajmniej z danych na forum nie ma sie o co spierac. Odkad forum istnieje nikt nie udowodnil, grajac z Sl 30 pipsow ze mozna, no chyba, ze sie myle. Owszem byli 'trederzy' ktorzy z 2 pipsow sl robili 700 zysku.
Przyznam takze , ze medialnie tez ladniej wyglada zaryzykuj 30 dostaniezz 100.
Natomiast nie widzialem nikogo kto potrafil by to zrobic w duzszej perspektywie, jezeli sie myle to podaj linka.
Co do wiekszego Sl to sprawa juz wyglada inaczjutroej. . Jest Pan ktory pokazal jak zrobic rentownosc bodajze x 100 w niedlugim czasie.
Co do tematu z bankami to nigdzie nie pisalem ze masz z nimi walczyc. Bo tak jak piszesz nie wygrasz w tej walce - trzeba isc z nimi ,tzn instytucjami - a raczej tak duze firmy nie moga zmieniac zdania co 15 minut i 30 pipsow.
Tak jak pisales . Szkoda czasu na pisanie niemerytorycznych postow i spieranie sie o cos co i tak nie przyniesie wymiernych korzysci.
Pozdrawiam - glosujcie rozwaznie .

Kazik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kazik »

Trader1 pisze:Co do rentownosci systemu z duzym SL i malym to chyba narazie , przynajmniej z danych na forum nie ma sie o co spierac. Odkad forum istnieje nikt nie udowodnil, grajac z Sl 30 pipsow ze mozna, no chyba, ze sie myle. Owszem byli 'trederzy' ktorzy z 2 pipsow sl robili 700 zysku.
Przyznam takze , ze medialnie tez ladniej wyglada zaryzykuj 30 dostaniezz 100.
Natomiast nie widzialem nikogo kto potrafil by to zrobic w duzszej perspektywie, jezeli sie myle to podaj linka.
Co do wiekszego Sl to sprawa juz wyglada inaczjutroej. . Jest Pan ktory pokazal jak zrobic rentownosc bodajze x 100 w niedlugim czasie.
Co do tematu z bankami to nigdzie nie pisalem ze masz z nimi walczyc. Bo tak jak piszesz nie wygrasz w tej walce - trzeba isc z nimi ,tzn instytucjami - a raczej tak duze firmy nie moga zmieniac zdania co 15 minut i 30 pipsow.
Tak jak pisales . Szkoda czasu na pisanie niemerytorycznych postow i spieranie sie o cos co i tak nie przyniesie wymiernych korzysci.
Pozdrawiam - glosujcie rozwaznie .
Generalnie masz racje ale:

http://forex-nawigator.biz/forum/droga- ... 21220.html

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Aaa... koniec tematu :) Napisalem co sadze . Kazdy musi sam wyrobic w sobie swoja technike:) kazda moze byc inna i nPewno wiele jest zyskownych.

Ja generalnie wole grac relatywnie malymi pozycjami z dosc duzym Sl .

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Trader ja nie mówię że zawsze trzeba grać z SL 30 pipsów. Aktuanie nawet moje GBP/AUD wejście w sell było z SL początkowym 70pipsów ale cena już jest ponad 160 pipsów na plusie na tę chwilę, ale to było wejście na Podstawie D1 i h4 więc wiadomo że tutaj trzeba trochę inaczaj spojrzeć na rynek. Ale jeżeli wchodzę na podstawie H1 czy M15 to oczywiście mogę ustawić dużo mniejszy SL. Ale mój SL wynika z tego, że zrobili coś na rynku i moim SL początkowym jest jakaś wartość, która wynika z układu świec. Ale jak pisałem SL to jest ostateczność rzadko go otrzymuję, z reguły jest tak, że jak idą w kierunku w którym mają iść to już tam idą i mój SL jest po prostu zabezpieczeniem w razie czego. Jeżeli dobrze odczytałem wykres i cenę to powinni iść nie po mój SL tylko do mojego TP.
I tak z ciekawości moze komuś się przyda zrobiłem krótki wpis w strategiach o ZL, może komuś się przyda. Wczoraj wieczorem robiłęm sobie sentymentalną podróż po strategiach i naprawdę fajnie się czytało, polecam każdemu :)

http://forex-nawigator.biz/forum/koncep ... ml#p789800

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

No hmm wiec dochodzimy do sedna sprawy. Ja nie patrze na Tf ponizej H4 wogole, gram H4 w gore przy czym najczesciej D1.

Czerwinek cieżko mi sie z Toba dyskutuje bo daze Ciebie naprawde wielka sympatia i widze, ze to co piszesz ma sens.
Jestes jedna z nielicznych tu na forum osob ktore wg mnie pisza naprawde do rzeczy (jezlei mialbym kogos typowac kto zarabia na fx to niewatpliwie bylbys jedna z pierwszysch osob na mojej liscie).
Co do Shadiego o ktorym wspomniales w innym temacie to niwatpliwie jest wielki. :)
Pozdrawiam. Koniec offtopu.

P.s. Jak dla mnie w przypadku edka setup widac nawet na W1 dlatego mysle ze wart jest poswiecenia 200 pipsow

Kazik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kazik »

Trader1 pisze:No hmm wiec dochodzimy do sedna sprawy. Ja nie patrze na Tf ponizej H4 wogole, gram H4 w gore przy czym najczesciej D1.

Czerwinek cieżko mi sie z Toba dyskutuje bo daze Ciebie naprawde wielka sympatia i widze, ze to co piszesz ma sens.
Jestes jedna z nielicznych tu na forum osob ktore wg mnie pisza naprawde do rzeczy (jezlei mialbym kogos typowac kto zarabia na fx to niewatpliwie bylbys jedna z pierwszysch osob na mojej liscie).
Co do Shadiego o ktorym wspomniales w innym temacie to niwatpliwie jest wielki. :)
Pozdrawiam. Koniec offtopu.

P.s. Jak dla mnie w przypadku edka setup widac nawet na W1 dlatego mysle ze wart jest poswiecenia 200 pipsow

Pudełko wazeliny to za mało. Może paczka wystarczy.
Miałem napisać, że long,long,.... ale nie chcę skłamać.
To przepaść czasu przed Tobą.
Dla podpowiedzi zadaj sobie pytanie......Anthony Robins......
... (może z b. ort. nie chce mi się szukać)

ODPOWIEDZ