BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: Trader1 »

Tak 200 pipsow tak akurat pokazuje wykres. Mozna szukac wejscia na mniejszych interwalach kiedy zawroca. Ale zawsze moga jeszcze wybic. Natomiast jak wybija sl to najprawdopodobnie jedziemy sell a moje wejscie raczej bedzie do uratowania na malej stracie lub nawet zysku przy korekcie . Zreszta patrzac na r.:r dla cierpliwych tez wyglada niezle . Niestety nie jest to day trading jakiego wszyscy tu pragna.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Trader1 pisze:Tak 200 pipsow tak akurat pokazuje wykres. Mozna szukac wejscia na mniejszych interwalach kiedy zawroca. Ale zawsze moga jeszcze wybic. Natomiast jak wybija sl to najprawdopodobnie jedziemy sell a moje wejscie raczej bedzie do uratowania na malej stracie lub nawet zysku przy korekcie . Zreszta patrzac na r.:r dla cierpliwych tez wyglada niezle . Niestety nie jest to day trading jakiego wszyscy tu pragna.
Coś mi się wydaje, że żadnych wielkich longów już nie będzie.... Dragi wreszcie ruszył wykres i ten zaczyna wyglądać tak jak należy, realizacja tego górnego FBO się zaczęła i musi się kiedyś skończyć czy się to komuś podoba czy nie.

Grubasy zapakowali się po uszy na tym FBO z sierpnia, a teraz Dragi na reszcie dał impuls/przykrywkę do uzasadnienia ruchu.
Dla mnie to się dodaje jak 1 do 1.
Zakładam taki przebieg zdarzeń w przyszłym tygodniu konsolka na 100 pips, była by bazą pod przyszły ruch na W1(zakładam S) Widziałbym najlepiej doji w ostatnim tygodniu, Nowy miesiąc lekka podbitka i rura dalej w dół.

Druga opcja to żadnych konsol, wcześniejsze pierdnięcie o QE dało nam zjazd 3500 pips, patrząc z tego punktu widzenia, znowu możemy mieć szaloną jazdę bez większych korekt.
Ale asekuracyjnie napiszę, że wykres zrobi i tak co zechce, ja tylko wiem kiedy wykres wygląda po bożemu i tak bym to widział :mrgreen:

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

A ja się pochwalę w weekend moim kablekiem. Mnie po prostu taka gra interesuje szkoda tylko że nie przetrzymałem do końca sesji bo idealnie w punkt by trafili czyli 1.5300 no ale nic i tak tydzień bardzo udany.Zaznaczam, że idealne wejści to było to trzecia naprawdę jestem w stanei dużo postawić jak już ta ostatnia świeca po FBO pokazała że chcą jechać w dół. Na takie momenty trzeba czekać. Jednak jak coś się ruszy na wykresie to można grać kwestia tylko wejścia odpiwiedniego. Ale o to właśnie chodzi wyczekać jeden dwa dni w tygodniu i wchodzić w pewne pozycje z wąskim SL i można żyć :)
Co do Twojego wpisu Trader1 to niestety mnie takie wejścia na pewno nie interesują i nie będą interesować. Nie jestem że tak powiem na tyle bogaty aby stawiać SL 200 pipsów, po prostu nie widzę w tym logiki. Po co stawiać taki SL. Przykładowo jakbyś grał 1 lotem to strata wynosi 6 000 więc szczerzy przyznam że ja nie znam osób który tyle ryzyukują naweta jak widzę jak ktoś gra dużo większym lotem to SL 20-50 pipsów. Ale tutaj nie chodzi jaki SL ma być ważne aby był on logiczny. Ale jeżeli masz SL 200pispów to jaki TP musisz mieć aby to było sensowne. A szerze powiem nie interesuje mnie taka gra abym przez miesiąc trzymał pozycję i kisił i czekał aż pójdą teraz np. 200 pipsów do góry, Bo przykładowo grasz SL 200pipek chcesz TP np. 600 pipek to może być że i ponad miesiąc będziesz trzymał pozycję a żeby tak grać to naprwdę trzeba mieć gruby portfel. Poza tym ja wyznaję już tylko zasadę graj co widzisz wyczekaj na odpowiedni moment i atakuj z wejściem, wolę zawsze uciąć stratę niż patrzeć i wierzyć że cena zawróci. Ja nie przewiduję przyszłości, oczywiście mam jakiś plan i pomysł jak chciałbym aby wykres wyglądał ale to są tylko moje wizje i ja staram się nie kłócić z ceną, tak naprawdę nigdy nie wiadomo co cena zrobi. Widzimy że cena idzie w odpowiednim kierunku po jakiś określonym schemacie i próbuję się do niej dołączyć i to tyle. W takiej sytuacji nprawdę SL może wynosić baardzo mało ale każdy ma swoją strategię i gra jak chce natomiast ja nie widzę sensu wchodzić i pozycję z takim SL gdyż w ciągu 200 pipsów cena może zrobić tyle różnych sygnałów do wejścia że ja wolę patrzeć co cena mówi. Poza tym czym się kierujesz wchodząc teraz w longa? Cena przez ostatnie dwa tygodnie leci w dół a Ty chcesz grać long, jeszcze mocnym tupnięciem kończy tydzień w dół. Jak dla mnie nie ma żadnego sygnału do wchodzenia w up, wiadomo że pewnie cena teraz zareaguje i pewnie trochę pójdą do góry ale po co to przewidywać. Cena będzie chciała iść w górę to zacznie iść zrobi odpowiednie myki da sygnał do wejści w górę to się będzie wchodziło w longi ale jak na tę chwilę ja nie widzę najmniejszego sygnału na wykresie żeby cena powiedziała idziemy. Wiesz miałbym milion na koncie to może bym i wchodził z SL 1000pipsów ale po co, jak dla mnie to nie ma najmiejszego sensu. Chyba, że grałbym na podstawie wykresów miesięcznych i chciał pozycję trzymać przez rok no ale niestety to nie dla mnie.
Poza tym podsumowując Twój wpis piszesz żę można szukać wejścia na mniejszych interwałach? Ale po co szukać na mniejszych interwałach skoro SL ma wynieść 200pipsów to zaprzecza w ogóle szukaniu wchodzenia w longi na mniejszych interwałach, jak ktoś znajdzie sygnał na mniejszych interwałach to po co mu taki SL wtedy pewnie mu starczy SL w granicach 30-50 pipsów maks.
No nic to tyle w tym temacie i to moje zdanie i nikogo do niczego nie namawiam. Zachęcam tylko do obserwacji ceny i szukania wejścia z odpowiednią precyzją gdyż to jest droga do sukcesu.
Pamiętam jak Thoez pokazywał wejścia to spokojnie mógł zgarnąć kilkadziesiąt pipsów z SL 5-10 pipsów i naprawdę tak można
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

Czerwinek, chciałbym Cię zapytać z tego co zauważyłem to na wyższym interwale określasz trend, a potem na niższym interwale szukasz wejścia w kierunku trendu wyższego rzędu, czy tak?
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Czerwieniek postaram sie ustosunkowac do Twoich zarzutow - chociaz nie bardzo lubie pisac na forum i jakos nie kreci mnie wchodzenie w polemike.

Po pierwsze 200 pipsow nie jest tak ogromnym Sl zeby nie bylo mozliwe do wykonania nawet za 100 zl w nauce grania na foreksie (a wydaje mi sie , ze wszyscy sie tu dopiero uczymy).
Po drugie nie stosuje SL w takiej postaci jak wy tu wszyscy, (siedze na formum kolo 6 lat i nie widziale dziennkia ktory zarabial by z SL 5 , 10 a moze nawet 50 pipsow - jezeli takie znasz to prosze podeslij mi link a ja z checia zaczerpne troche wiedzy z nich - malo tego wszyscy guru - ktorzy myslalem, ze sa cos warci czytajac ich dziennniki na koncu konczyli tylko w jeden sposob [chyba wiadomo jaki] )
A teraz troszke logiki - kto rzadzi wykresem - detalisci z Sl 5 pipsow ? ..- mysle, ze bankowcy czekaja tylko na takich z takim Sl, wchodzac na rynek z miliardami dolarow musza nakrecic sie w ta i spowrotem kilka razy zeby te fundusze odpowiednio zaladowac...

Odnoszac sie do Toreza to chyba nie bylo na forum zadnego udokumentowanego wejscia w jego wykonaniu, a tezy ktore podal mozna rozumiec dwojako, i kazdy na swoj wlasny sposob moze interpretowac jego nauke. (co widac po wejsciach w tym dzienniku Bo Fbo )

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Jeszcze pytanie do twojego wejscia gbpusd - gdzie miales Sl dla dwoch pierwszych wejsc na tej swiecy wzrostowej, bo chyba nie w miejscu w ktorym sa zaznaczone .(chodzi mi o Sl poczatkowe) i dlaczego wchodziles kiedy rynek rosl ??

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Prawda z SLem jest taka, że jeśli mamy rację co do kierunku to albo mamy ją od początku albo w ogóle i to jest normalne. Kto nie ma stratnych pozycji niech pierwszy rzuci kamieniem....
Rzuciłbym nawet tezę, że jeśli mamy rację nie potrzebujemy nawet BE, bo cena pewnych poziomów/ baz jeśli je szanuję nigdy nie przekracza.
Jak cena przeważnie chodzi? Impuls konsola impuls konsola impuls- poziomy konsol na swój sposób są granicami które nigdy w trendach nie powinny być łamane, inaczej mamy odwrócenie trendu....

Jeśli dobrze wyczuwamy kierunek to 15-30 pips SL to max jaki potrzebujemy.
Generalnie dla mnie też jest bez sensu 200 pips SL, zakładając że ja średnio stawiam 20 pipsów. Daje mi to aż 10 szans na wejście po lepszej cenie, podczas gdy w Twojej metodzie już tkwisz i liczysz że się odwróci... a nie mogę się mylić w jednym impulsie rynku az 10 razy, jeśli to robię to zaklinam rzeczywistość i nie idę za kierunkiem ceny, tylko łapie noże.
Prawda objawiona, tak długo jak cena spada, sprzedaje po najwyższej cenie jaką uważam że może właśnie być, gdy rośnie kupuję po najniższej cenie jaką uznaję że może być.
Czy będę tracił? Oczywiście ale ostatecznie statystyka i powtarzalne schematy rynku dadzą mi zarobić.

Szukasz dobrych dzienników, na pewno jest nim
droga do zwycięstwa -Klona Marcina
PIE- Adama Kowala
BO&FBO- czerwinek
Koncepcja ZERO LINE by MightyOne - od wpisów Thoreza

Tu masz wszystko powiedziane co potrzeba, by na swój sposób tak ja zauważasz wytłumaczyć sobie zachowania rynku.
Z tych dzienników zaczerpnąłem bardzo dużo dobrych informacji, a poukładałem je sobie na swoje potrzeby.

Żeby nie było, mój wpis nie ma intencji zaczepnych. Po prostu na bazie własnych doświadczeń mam odmienne zdanie i uważam że optymalizacja kosztów/ryzyka to jeden z punktów do którego warto zmierzać.

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Damfry Thorez dal mysl jak grac - chwala mu za to tkna w ludzi nadzieje - nie podawal jak grac pisal o fbo i bo jak o dwoch rzeczach ktore zawsze wystepuja na gieldzie, jak to zrozumiesz i zastosujesz zalezy tylko od Ciebie.
Do Czerwienka nic nie mam widze ze tez wciaz brnie do przodu do sukcesu, byc moze kiedys spotkamy sie na koncu tej drogi. Co do Adama Kowala nie bede komentowal , mialem okazje go poznac .
Pracowalem troszke z innym traderem z forum bo sa tu calkiem niezli ludzie ktorzy bezinteresownie udziel Ci kilka rad i potrafia nawet poswiecic na to ladnych kilkadziesiat godziny.
Twoje przyklady przerabialem wiele razy i nie sadze , zeby byly wartosciowe. Tzn. Nikt z nich nigdy nie powedzial graj tak albo tK sl tu albo tu, a to ze niektorzy doszli do jakiejs klasy zawdzieczaja tylko swojej pracy , jakby n to nie patrzec bardzo ciezkiej.

P.S.
Co do twojej metody 10 wejsc to zaloze sie, ze przy 3 Sl zaczniesz kombinowac .. przy 6 juz nie bedziesz w stanie odrobic straty nawet gdybys trafil Tp - ale penwie i tak nie dotrzymasz do TP bo bedziesz rozchwiany czy oby masz racja.
A ja bede dodawal - tak girdem dokladal do strat malymi pozycjami az sie wyjasni kto ma racje.
Zauwaz, ze najprawdopodobniejszy scenariusz jest taki, ze nawet jak wybija ta strefe, to i tak bedzie korekta i mozna spokojnie pozamykac pozycje z mniejkszya strata...

A wg mnie jest to ostatnia ochrona przed wiekszymi spadkami. Wiec opcje sa dwie siedzisz na palcach i nie grasz nic pokij nie dadza sygnalu mocnego na sell - ponizej pkt ktory napisalem albo grasz longa. innej opcji nie ma . Mozesz tez czekac na mniejsze interwaly. Siedziec obserwowac i czekac, Dosc prwdopodobne jest ze za ktoryms razem trafisz ale po co te nerwy

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

silverarrow pisze:Czerwinek, chciałbym Cię zapytać z tego co zauważyłem to na wyższym interwale określasz trend, a potem na niższym interwale szukasz wejścia w kierunku trendu wyższego rzędu, czy tak?
Jak najbardziej no bo czyż nie lepiej iść w zgodzie z trendem? Naprawdę wtedy jest wszystko łatwiejsze czuję się pewniej mogę ustawiać niższy SL itd. Oczywiście mam też wejścia przeciw trendowi ale wówczas należy pamiętać i uważać z TP wiadomo że jak grasz przeciw głównemu trendowi to Twoje TP to jest pewnego rodzaju korekta i nie możesz liczyć na większy ruch tylko prawdopodbnie zawróca w odpowiednim momencie i tutaj jest wazne aby nie ustawiać za dużego TP bo prawdopobnie ono się nie sprawdzi. Tak jak też wcześniej kiedyś pisałem ja się pewniej czuję w sell na każdej parze po prostu jakoś lepiej to widzę ale cały czas również uczę się grać longów choć z tym mam lekki problem jeszcze więc 80% moich zagrań jak nie więcej to sell. Ale to wynika również z tego że gra na walutach jest prospadkowa i przeważnie większe i mocniejsze ruchu wykonywane są na spadkach niż na longach i mi to tez bardziej odpowiada bo jak załapiesz się na ruch w dół to od razu więcej pipsów ugrywasz :)
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

czerwinek pisze:
silverarrow pisze:Czerwinek, chciałbym Cię zapytać z tego co zauważyłem to na wyższym interwale określasz trend, a potem na niższym interwale szukasz wejścia w kierunku trendu wyższego rzędu, czy tak?
Tak jak też wcześniej kiedyś pisałem ja się pewniej czuję w sell na każdej parze po prostu jakoś lepiej to widzę ale cały czas również uczę się grać longów choć z tym mam lekki problem jeszcze więc 80% moich zagrań jak nie więcej to sell. Ale to wynika również z tego że gra na walutach jest prospadkowa i przeważnie większe i mocniejsze ruchu wykonywane są na spadkach niż na longach i mi to tez bardziej odpowiada bo jak załapiesz się na ruch w dół to od razu więcej pipsów ugrywasz :)
Jak bym siebie czytał... 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ODPOWIEDZ