dziki_75 pisze:po wyborach zniknie element niepewności - ktokolwiek by nie wygrał a to już IMHO impuls in plus
O to mi chodziło, bez względu na wynik wyborów PLN się umocni - mniej lub bardziej, inwestorzy przez cały tydzień pozbywali się złotówki (stąd duże górki na EUR/PLN czy USD/PLN przy w sumie nikłych ruchach edka w tym tygodniu) a gdy ogłoszą wyniki i cała niepewność zniknie część inwestorów odkupi Orzełka. Ruch jakiś będzie na bank, PLN osłabił się w tym tygodniu dobre 1,5% (nie liczę dzisiejszego spadku EUR bo on jest poza konkursem zwanym "Polski wyścig o koryto"), a licząc powrót 2/3 inwestorów PLN powinien z miejsca odrobić jakiś 1%.
Jak słusznie zauważył Cblondyn spadek EUR był dzisiaj do przewidzenia - dlatego łapałem Skę jeszcze przed wejściem Mario (dokładnie przy 4,2879). Ktoś tu pisał że równie dobrze mogło iść w drugą stronę - nie zgadam się, jeśli obserwujesz dane i masz choć trochę wiedzy ekonomicznej to nie trudno przewidzieć taki akurat ruch (pisałem chociażby o niespełnionym celu inflacyjnym, kiepskich perspektywach na eksport przy tej cenie Euro)..
Wracając do mojego pomysłu na rynek na dni najbliższe - zamierzam ustawić TP 4 grosze pod zamknięciem rynku (niecały 1% dla umocnienia PLN) w piątek - także jeśli rynek zatrzyma się powiedzmy na 4,270 to moją eskę zamykam na 4,230. Powinno zaskoczyć do wtorku wieczora. Co dalej ? Póki nie zamknę tej pozycji nie szukam kolejnych
Na koniec pozdrawiam tych co doszli do słusznego wniosku - analiza techniczna fajna sprawa, ale rynkiem rządzi informacja i każdy trend da się zachwiać odpowiednim wystąpieniem/danymi

No i zdrówko tym co od rana łapali Eski na EUR/PLN i EUR/USD bo szło ładnie zarobić

Ano i Kermitowi gratuluję skuteczności, odkąd tu zaglądam często masz chłopie rację!