Hedging po mojemu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Re: Hedging po mojemu

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

FilozofiaForex pisze:Rzeczywiście s&p500 wygląda jak wieża, która lada chwila się zawali.
Nie wiem czy zauważyłeś kolego, ale przez chwilę między USA a Chinami mieliśmy ostrą naparzankę łącznie z wysadzaniem chińskich portów....

Chiny vs. USA - wyższy poziom konfrontacji
http://independenttrader.pl/383,chiny_v ... tacji.html

Było ostro, ale chyba obie strony dały sobie po razie, a później stwierdziły, że taka nawalanka ogólnie chyba nie ma sensu i chyba się dogadali...

10-Year Russia Bond Yield (10RUY.B)
http://stooq.pl/q/?s=10ruy.b&c=3y&t=c&a=lg&b=0

... bo ruskie 10-cioletnie bondy spadły w okolice 10 procent....

FilozofiaForex

Nieprzeczytany post autor: FilozofiaForex »

Cblondyn pisze:Temat zakończony?
A skąd! Gra się, ale jakoś tak nie chce mi się bardzo pisać.
Bieżący wynik jest do podejrzenia w linku do myfxbooka, który mam w stopce, więc podstawowe informacje dla osób zainteresowanych są dostępne.
Teraz equity to +37,88%. Chyba sobie dam spokój z prowadzeniem kilku rachunków. Wygląda na to, że nie wiele to wnosi do sprawdzenia systemu, bo te rachunki zachowują się identycznie. Wszystko zależy od tego co dzieje się aktualnie z ceną. Jak rynek jest OK to na każdym rachunku wynik też jest OK, a sprawdzenie wszystkich tych rachunków jednak rozprasza uwagę. Zostawię tylko pierwszy rachunek, do którego odnosi się dziennik i ten drugi nanolotowy na realu.
Myślę, że będę mógł przyjąć, że jeśli któryś z tych rachunków się "posypie", to znaczy, że każdy inny, choćby otwarty był w innym czasie, też by się "posypał".
drendriu pisze:Nie wiem czy zauważyłeś kolego, ale przez chwilę między USA a Chinami mieliśmy ostrą naparzankę łącznie z wysadzaniem chińskich portów....
Nie oglądam telewizji, więc info o porcie umknęło mi. Uważasz, że to nie był zwykły wypadek?
Ciekawe to wszystko.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

FilozofiaForex pisze: Nie oglądam telewizji, więc info o porcie umknęło mi. Uważasz, że to nie był zwykły wypadek?
Ciekawe to wszystko.
Ja tv też nie oglądam ale czytam media tzw. mainstreamowe jak i te "drugiego obiegu" i z tego całego obrazu wyłania się dosyć ciekawy obraz. Co istotne, nigdy też nie był on inny. Jak świat światem każdy z każdym wojował o zasoby, władzę i pieniądze. Za każdym razem ubierano to w jakieś ideologie.
Co jeszcze bardziej istotne, media głównego nurtu jak i te drugie są w równym stopniu zmanipulowane.
W tych pierwszych nic wartościowego o ekonomii nie przeczytasz bo po co ludzie mają wiedzieć jak wygląda nowoczesne niewolnictwo.
W tych drugich przeczytasz jaki to dolar amerykański jest słaby i zadłużony, że nie ma prawa istnieć, że US z pewnością zaraz wywołają wojnę aby obronić go/zniszczyć/zdewaluować/zresetować itp., że światem rządzi petrodolar itp. itd.
Nietrudno domyśleć się komu zależy na upadku petrodolara.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

@Filozofia. Wydaje mi się, że na wnioski to jeszcze za wcześnie. Zauważ, że od marca rynek zrobił max 1230 pips. Osiem miesięcy wczesniej czyli od sierpnia 2014 do marca 2015 rynek był w mocnym trendzie. W tym czasie zrobił ok 3000 pips. A taki scenariusz należy również brać pod uwage. Licząć pozycje co 100 pips w takim układzie miałbyś otwartych co najmniej 30 pozycji na L po 0,01 lota co daje w sumie 0,3lota. Sytuacja zdecydowanie różna od obecnej. Trudno spekulować jaki byłby ostateczny wynik ale byłby zdecydowanie gorszy od obecnego. Gdyby dało sie przeprowadzic symulacje to miałbyś pewność jak system działa w tak niesprzyjających sytuacjach. Z tego co zrozumiałem co pewien czas "dostawiasz" dodatkowego hedga i zamykasz z tego hedga zyskowną pozycje. Myśle, że da sie to uprościć bez hedga. Sugerowałbym też dobrać odpowiedni rynek do tej metody. Wybierać te pary walutowe, które znajdują sie w historycznych extremach. Najlepiej blisko dołków. Przynajmniej jeden kierunek byłby "zabezpieczony".

Awatar użytkownika
greenvince
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: greenvince »

Przynajmniej jeden kierunek byłby "zabezpieczony". dokładnie
Obrazek

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

FilozofiaForex pisze: Nie oglądam telewizji, więc info o porcie umknęło mi. Uważasz, że to nie był zwykły wypadek?
Kolego Filozofia nie wierzę w parę rzeczy:

Telewizja kłamie ....
http://www.grupy.banzaj.pl/Telewizja,kl ... 15_03.html

... a także w "wypadek" w chińskim porcie który nastąpił tuż po:

1) rekordowych spadkach na chińskiej giełdzie,
2) skokowej dewaluacji jena prze bank centralny Chin

Późniejszy oczekiwany spadek na SP500 był tylko potwierdzeniem całej sekwencji wydarzeń. Takie rzeczy nie zdarzają się "spontanicznie"....

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

irmentruda pisze:W tych drugich przeczytasz jaki to dolar amerykański jest słaby i zadłużony, że nie ma prawa istnieć, że US z pewnością zaraz wywołają wojnę aby obronić go/zniszczyć/zdewaluować/zresetować itp., że światem rządzi petrodolar itp. itd.
Kolego regularna wojna na Ukrainie naprawdę miała miejsce, na zimę zeszłego roku w kotle dablcewskim miała miejsce konkretna rzeź sił proamerykańskich/ukraińskich. Jak chcesz to sobie poczytaj wpisy na blogu Zygmunta Białasa z tamtego okresu a zobaczysz na youtube trupiarnie zawalone trupami, że służby nie nadążały chować zabitch.
Banderowcy dostali ostry wpierdol i Aniela z Hollandem grzecznie pojechali błagać Putina o pokój, bo gdyby ten tylko zechciał mógłby się nam tutaj wje...ać ze swoim doświadczonym w bojach desantem to spokojnie mogły to zrobić zajmując Lwów i Kijów przy okazji.

Amerykanom nie wyszła kolejna pomarańczowa rewolucja, Ukraina jest zdewastowana i tyle.

irmentruda
Maniak
Maniak

drendriu pisze:
irmentruda pisze:W tych drugich przeczytasz jaki to dolar amerykański jest słaby i zadłużony, że nie ma prawa istnieć, że US z pewnością zaraz wywołają wojnę aby obronić go/zniszczyć/zdewaluować/zresetować itp., że światem rządzi petrodolar itp. itd.
Kolego regularna wojna na Ukrainie naprawdę miała miejsce, na zimę zeszłego roku w kotle dablcewskim miała miejsce konkretna rzeź sił proamerykańskich/ukraińskich. Jak chcesz to sobie poczytaj wpisy na blogu Zygmunta Białasa z tamtego okresu a zobaczysz na youtube trupiarnie zawalone trupami, że służby nie nadążały chować zabitch.
Banderowcy dostali ostry wpierdol i Aniela z Hollandem grzecznie pojechali błagać Putina o pokój, bo gdyby ten tylko zechciał mógłby się nam tutaj wje...ać ze swoim doświadczonym w bojach desantem to spokojnie mogły to zrobić zajmując Lwów i Kijów przy okazji.

Amerykanom nie wyszła kolejna pomarańczowa rewolucja, Ukraina jest zdewastowana i tyle.
Ale o co Ci chodzi? Gdzieś napisałem, że nie było wojny? Oczywiście, że była. Amerykanie potrzebowali zmienić władzę w Kijowie aby wypieprzyć Rosję z baz czarnomorskich. Nieprzypadkowo Majdan zaczął się w czasie igrzysk w Soczi. Nieprzypadkowo Rosja zaanektowała Krym właśnie zaraz po Majdanie aby utrzymać bazy swojej floty na Morzu Czarnym.
Po co Amerykanie chcieli dobrać się do tych baz? Bo to rosyjskie okno na Morze Śródziemne czyli wybrzeże Syrii.
A po co Syria? Tutaj jest tak wiele sprzecznych ze sobą interesów, że ciężko połapać się który jest ważniejszy i komu na tym bardziej zależy. Iran, Turcja, Izrael, Katar, Arabia Saud., Rosja, USA, UE.

A Zygmunta Bialasa daruj sobie. Media tzw. drugiego obiegu są w równym stopniu przepełnione rosyjską agenturą jak media mainstreamowe amerykańską agenturą.
A jak za tydzień Kaczor wygra to Putin będzie otwierał szampana na Kremlu.

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

irmentruda pisze:Ale o co Ci chodzi?
Twój wpis mógły sugerować. że cała Ukraina to "spontan" ja to opisują nasze media .... Ale widzę, że ogarniasz temat i jesteś na bieżąco.
irmentruda pisze:A po co Syria? Tutaj jest tak wiele sprzecznych ze sobą interesów, że ciężko połapać się który jest ważniejszy i komu na tym bardziej zależy. Iran, Turcja, Izrael, Katar, Arabia Saud., Rosja, USA, UE.
Na moje oko USA muszą podbić Syrię, żeby podbić Iran i odblokować cieśninę Ormuz. To jest podstawa do wszystkiego. USA robią to przy pomocy Irackich sunnitów (czyli ziomali po wierze Saddama - Saddam był sunnitą i trzymał w Iraku za mordę większość szyicką). Granice ISIS sięgają dokładnie tam gdzie akurat zamieszkują sunnici (którzy zapewne zreflektowali się i stwierdzili z doświadzczenia, że Saddam zrobił kardynalny błąd napadając na Kuwejt - za co przypłacił zresztą głową).

Obrazek

W Syrii też USA nie dało rady obalić Bassada (tak jak na Ukrainie siły USA dostały wpierdziel) i Ameryka poszła na chwilowy rozejm z resztą świata co zresztą widać na wykresach:

10-Year Russia Bond Yield (10RUY.B)
http://stooq.pl/q/?s=10ruy.b&c=5m&t=c&a=lg&b=0

Problem powstał co zrobić z tą armią najemników z ISIS którzy brali udział po stronie amerykańskiej. W chwili rozejmu tak wielka ilość żołnierzy jest niepotrzebna w tamtym rejonie. Wg mnie Obamiasty poprzez flotę turecką przerzuca ich do europy po to aby zasilili w najbliższym czasie Bundeswerę:

Prezes Rafał Gawroński: straszna prawda o uchodźcach
https://www.youtube.com/watch?v=Y8rgbg0RFWo

Dlatego Kopaczowa dostała rozkaz i ładnie musi się podporządkować Anieli i przyjąć część tego tałatajstwa u nas. Szydło też nie będzie miała w tej kwestii nic do gadania i grzecznie zrobi co jej przekażą mocodawcy z USA, a Putin pomimo propagandy strzela teraz w Syrii do pustych schronów, bo wszystko co ważne zostało przerzucone do europy.

irmentruda
Maniak
Maniak

FilozofiaForex - czy rozpatrywałeś zastosowanie Twojego systemu na innej parze walutowej o mniejszych trendach i częstszych konsolach, np. dwie słabe waluty ze sobą jak audcad?

ODPOWIEDZ