Brokersmasakrator :)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
brokersmasakrator
Gaduła
Gaduła

Re: Brokersmasakrator :)

Nieprzeczytany post autor: brokersmasakrator »

Morlok ma rację, jeśli wejścia w rynek były by uzależnione np rzutem monetą, wówczas najpewniej średnio raz na 63 próby weszła by jedna seria.
Morlok pisze: Natomiast jeśli Teoja celność wynosi ponad 50% to faktycznie metoda daje więcej zarobić.
Natomiast ta teza również odnosi się tylko i wyłącznie do rzutu monetą. Bo jak napisałem gdzieś powyżej, wystarczy ogólna celność 23% a i tak można zarobić, bo na 30 prób może paść tylko 6 wejść zakończonym TP, wówczas celność będzie niska, ale że była jedna seria sześciu TP to da nam zysk. I tu jest przewaga i siła tego MM. Chodzi o częstotliwość trafienia serii TP.
Sam MM wykorzystywany do rzutu monetą się nie nadaje.
Wszyscy na świecie grający na Fx lub jakiejkolwiek giełdzie wychodzą z założenia, że cała robota to nie rzut monetą, zakładamy, że coś można jednak przewidzieć, prawda ? Inaczej lepiej zwinąć się do kasyna.
Obrazek

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Im dłużej patrzę na to twoje szarpanie się z rynkiem, tym dalej uważam że w którymś momencie przekombinowana ta metoda... Weźmy na warsztat pierwsze podpięte konto, które pokazuje szereg ciekawych informacji:

- ~360 wejść
- skuteczność 62%
- RR średnio około 1:0,64 w pipsach.
-RR średnio około 1:0,82 w pieniążkach

Już na pierwszy rzut oka widać, że coś ściemniasz z tym, że TP i SL masz na takim samym poziomie. Jak widać pipsowo, straty z reguły są dużo wyższe, to co wyciągneło cię na plus przy pierwszym koncie, to faktycznie nietypowy MM.
Ale twój nietypowy MM pokazuje bardzo duże drawdown'y które na pewno nie są zdrowe dla tradingu i spokojnej głowy.

Chcę tylko podkreślić, że realnie po 360 wejściach, jesteś zaledwie 50 pipsów na plus.
Na moje to bardzo dużo wejść i poświęconych godzin, przy realnie niskim zarobku pipsowym.
Osobiście uważam, że to że jesteś na plusie przy pierwszym rachunku, to czysty przypadek który równie dobrze zawlecze cie na przeciwny biegun strat.

Przy drugim koncie sytuacja zaczyna wyglądać bardzo podobnie, bierzesz zysk dużo mniejszy od branej straty.
Pisałeś że to super sprawdzona metoda, tylko jak się ma to regularnych strat od początku rozpoczętego dzienniczka? Bo moim zdaniem przy sprawdzonej metodzie, na okresie 2 tygodni to raczej na plusie powinieneś być.

Może cie moje obserwacje przekonają do refleksji, a może nie. Zrobisz tak jak uważasz.

Awatar użytkownika
brokersmasakrator
Gaduła
Gaduła

Dla mnie nie jest to szarpanie się z rynkiem tylko czekanie na serie TP. A nawet powiem więcej, cierpliwe czekanie, bez złych odruchów.
Co do pierwszego konta, to jak pisałem już wcześniej, nie było grane tym MM.
Co do DD to przy tym opisywanym MM to DD może zdarzyć się jeszcze większy. Jak też pisałem wcześniej gram czasem i na serie 8 TP, co po 7 TP wiąże się ze wzrostem konta o 50% i przy wejściu następnego SL jaki jest DD ? No przy nie zrozumieniu sensu tego MM może wydać się duży, mi on nie przeszkadza. To tak jakby wygrać w totka 10mln zł i potem mieć DD 50% i płakać, że zostało tylko 5 mln, ja z tego powodu bym nie płakał, że jestem do przodu 5 mln a mogłem być 10mln. W ogóle to tez jest sens trejdowania na fx, nie płakać, że mogło się zarobić ,a się nie zarobiło.

Jeśli chodzi o pipsy, to akurat kompletnie nie mają dla mnie znaczenia, celem są pieniądze a nie pipsy. A nawet powiem więcej, chyba zawsze pipsowo jestem do tyłu i to jest dobry znak. Bo np. mamy 30 prób, 24 próby kończą się SL czyli jesteśmy 240 pipsów na minus, a potem mamy serie 6 TP ca daje nam 60 pipsów na plus i w sumie jesteśmy 240-60 = 180 pipsów na minus a rachunek mamy 20% na plus, mi osobiście to nie przeszkadza.

Na drugim rachunku zysk jest tak sam jak strata. Może chodzi Ci o tych kilka transakcji z których wyszedłem nie SL czy TP, no tak, czasem jak pozycja nie rokuje to po prostu wychodze żeby w ogóle wyjść i zapolować na inny TP, to że tam jest kilka pensów na plus to nie ma znaczenia i te transakcje się nie liczą.

Aha, jakby się uprzeć to w ciągu tych 2 tygodni jeden raz weszła seria 6 czy 7 TP tylko było przejście z rachunku na rachunek, bo było 4 TP na pierwszym rachunku, a potem 3 na drugim, tylko na drugim zagrałem od początku, o czym też kilka postów wcześniej pisałem :)
A ten pierwszy rachunek z zyskiem żeby nie bolał w oczy już usunięty :)
Obrazek

Mpapiez

@masakrator

Przecież na drugim rachunku masz średni zysk 5 pips, a średnią stratę 10 pips.
Średni zarbek 1,80 funta, a średnią stratę ponad 5 funtów.

Gdzie tutaj takie same wartości ? :wink:
Co co pipsów, one są nierozerwalne z zarabianiem i nie możesz lekceważyć wyniku w pipsach.

Nic tak nie pokazuje umiejętności trade'owania, jak wynik netto w pipsach.
Twój niekonwecjonalny sposób MM, powinien tylko dodawać gazu do szybkości zarobku.
Jak byś był w stanie uzyskać na 1 nieudaną serię na 2 udane, to fajnie by to wyglądało.

Teraz to wygląda jak czekanie na złote strzały. Twój pomysł generalnie jest spoko, ale chyba nie wziałeś pod uwagę tego że nie jesteś nieśmiertelny :wink: a czas ucieka szybko.
Gdyby do tego podchodzić tak jak ty piszesz, to mógłbym otworzyć longi na EDKU ze stop losem poniżej 0.5 i czekać aż kurs kiedyś za 2-3 lata doleci do 1.3.

Pipsy by były bez znaczenia, w ciągu 3 lat zarobiłbym ich zaledwie 1300, ale hajs by się zgadzał, bo na plus :mrgreen: .

Generalnie trzymam kciuki. Zobaczymy jak to będzie wyglądać na koniec tego miesiąca.

Awatar użytkownika
brokersmasakrator
Gaduła
Gaduła

Mpapiez pisze:@masakrator

Przecież na drugim rachunku masz średni zysk 5 pips, a średnią stratę 10 pips.
Średni zarbek 1,80 funta, a średnią stratę ponad 5 funtów.

Gdzie tutaj takie same wartości ? :wink:
Bo patrzysz w średnie statystyki jakie robi Myfxbook, ja patrze na transakcje, historie transakcji. Jeśli otwieram pozycję z celem uplowania np drugiego TP i nagle widzę, czuję w moczu, że nic z tego nie będzie a pozycja jest w danym momencie na zero to wychodze, i dla mnie jakby jej nie było, i znów poluje na drugi TP. Wiadomo, że Myfxbook nie zna mojego MM i robi statystyki ze wszystkiego, no tak patrząc to wiadomo, że nie to sensu.
Mpapiez pisze: Co co pipsów, one są nierozerwalne z zarabianiem i nie możesz lekceważyć wyniku w pipsach.
Nic tak nie pokazuje umiejętności trade'owania, jak wynik netto w pipsach.

:D
A to to już, hm, szczerze lekceważę pipsy, nie mają dla mnie znaczenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Mpapież nie bierzesz pod uwagę zleceń na BE (niewielkim zysku). One obniżają średni zysk.

Mpapiez

Pablo90 pisze:Mpapież nie bierzesz pod uwagę zleceń na BE (niewielkim zysku). One obniżają średni zysk.
Przyznaje się bez bicia, nawet o tym nie pomyślałem. I mamy rozwiązanie dlaczego RR jest sporo niższy od oczekiwanego 1:1.
Myślałem że kolega wychodzi z założenia że mamy zysk albo stratę :), a tu proszę jest wskakiwanie na BE.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

mam taki automat, rynek i timeframe (M1) na ktorym mam po kolei np. SL, SL, SL, SL, SL, SL, TP, SL, SL, TP, TP, TP, TP, SL, TP, TP, SL, SL, TP, TP, TP, TP itp. itd. RR wynosi 1:1,12 do 1:15, po 3 miesiacach mam PF=1,03 (szału nie ma).
Wczoraj było SL, TP, TP, SL, SL, TP, TP, SL. Przy załozeniu, ze stawki nie sa progresywne, to wczoraj zarobilem 120 pkt. Gdybym zastosowal metode, ze po pierwszym TP podwajamy stawke i taka stosujemy az do pierwszego SL to wczoraj zarobiłbym 180 pkt i jestem o 50% na calym dniu do przodu.
Problem ogromny robi sie, gdy mam na przemian SL i TP.

Awatar użytkownika
brokersmasakrator
Gaduła
Gaduła

Zawsze można zakończyć np na czwartym TP jeśli często wchodzą.
Obrazek

Awatar użytkownika
brokersmasakrator
Gaduła
Gaduła

server Live3 w ICMarkets dziś praktycznie nie działa, wczoraj szwankował, hm... Pogrywam tam ze 2 lata i nigdy takich problemów nie było.

Jeśli problem się nie rozwiąże będę musiał wrócić do poprzedniego rachunku, niestety.
Chociaż widzę, że serwer Live 2 też nie działa :)
Obrazek

ODPOWIEDZ