Brokersmasakrator :)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
brokersmasakrator
Gaduła
Gaduła

Re: Brokersmasakrator :)

Nieprzeczytany post autor: brokersmasakrator »

Aha, ponieważ jest więcej siana na koncie to kosmetyczna zmiana, pierwsza transakcja rusza od 0,05 lota.
Właśnie testowo odpaliłem jedną, tak na chybił/trafił :)
Obrazek

ext3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ext3 »

Bardzo dobre statystyczne podejście.
Napisałbyś jak obliczyłeś, że potrzebujesz jednej zyskownej serii 6xTP na 167 czy 67 prób?
Jak to uzasadnić matematyczno-statystycznie?

Awatar użytkownika
brokersmasakrator
Gaduła
Gaduła

Stan konta 1000 np GBP.
Seria nr 1:
1 zlecenie 0,05 lota - wchodzi TP = zysk 3 GBP = stan konta 1003 GBP
2 zlecenie 0,10 lota - wchodzi TP = zysk 6 GBP = stan konta 1009 GBP
3 zlecenie 0,20 lota - wchodzi TP = zysk 12 GBP = stan konta 1021 GBP
4 zlecenie 0,40 lota - wchodzi SL = strata 24 GBP = stan konta 997 GBP

to znaczy, że każda zaczęta seria zakończona pierwszym, drugim, trzecim, czwartym, piątym lub szóstym zleceniem SL powoduje zmniejszenie stanu konta sprzed rozpoczęcia serii o 3 GBP.

Ale jeśli:
seria n:
1 zlecenie 0,05 lota - wchodzi TP = zysk 3 GBP = stan konta 1003 GBP
2 zlecenie 0,10 lota - wchodzi TP = zysk 6 GBP = stan konta 1009 GBP
3 zlecenie 0,20 lota - wchodzi TP = zysk 12 GBP = stan konta 1021 GBP
4 zlecenie 0,40 lota - wchodzi TP = zysk 24 GBP = stan konta 1045 GBP
5 zlecenie 0,80 lota - wchodzi TP = zysk 48 GBP = stan konta 1093 GBP
6 zlecenie 1,60 lota - wchodzi TP = zysk 96 GBP = stan konta 1189 GBP

Czyli jedno wejście serii sześciu TP daje zysk 189 GBP.
Wejście SL w serii daje stratę 3 GBP
Czyli, żeby to Money Managment miało sens musi wejść przynajmniej raz seria sześciu TP na (189/3) = 63 prób.
Bo jeśli wejdzie seria 6 TP rzadziej np po 65 próbach to zysk z seri wynoszacy 189 GBP nie pokryje wcześniejszych strat 65 po 3 GBP.
A wchodząca seria 6 TP częściej jak na 63 próby zawsze pokryje z nawiązką wcześniejsze straty te po 3 GBP z danej serii.
Tak więc system musi dawać serie 6 trafionych TP częściej jak na 63 próby. Racja, nie na 167 prób tylko raz na 63 próby.
Można ewentualnie rozszerzyć ilość TP w serii np do 7 lub nawet 8 TP gdzie wówczas seria np 8 TP musi paść częściej jak raz na 255 prób. I tak właśnie czasem gram, ale w tym dzienniku pobawię się opcją 6TP.

Wiadomo, dużo zależy od systemu i prawdopodobieństwu jakie daje system wejść takiej ilości TP o tym samym SL.
U mnie takie serie się zdarzają i MM mi odpowiada. Wiadomo, że szkoda jak po 7 TP wejdzie SL który odpowiada Drawdown rachunku wielkości 45%.
Obrazek

Awatar użytkownika
Morlok
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Morlok »

Witaj Brokersmasakrator!

Chciałbym Ci pogratulować tego że znalazłeś swoją drogę do sukcesu. Zaintrygowałeś mnie swoim MM dlatego w końcu postanowiłem przeliczyć jak to wychodzi bo w cuda matematyczne nie wierzę :)
Od razu zaznaczam że nie mam intencji tutaj ironizować.
Jeżeli dobrze rozumiem to:

Grasz podstawową stawką lota na TP=SL
Jeżeli wpadnie TP to podwajasz aż osiągniesz 6 TP z rzędu. Potem zaczynasz sekwencję od początku.
Jeżeli wpadnie SL za pierwszym, drugim ... piątym razem to zaczynasz od początku.

Załóżmy dla uproszczenia że stawką wyjściową jest jeden dolar. Twój cel to 63 dolary.
Załóżmy (znów dla uproszczenia) że szansa na osiągnięcie TP jest równa 50% czyli jak 1/2.
Za drugim razem szansa wynosi 1/4, za trzecim 1/8 a za szóstym 1/64.
Jeżeli 63 razy z rzędu przegrasz dolara a za 64tym razem wygrasz 63 dolary to wartość oczekiwana wynosi dokładnie 0.
Matematyki nie oszukasz, jedyne co możesz oszukać to umysł (złudne postrzeganie przewagi).
Oczywiście do tego dochodzi spread co w przypadku małych pozycji będzie bardzo kosztowne (gdzieś z 10%), i taką przewagę musisz wypracować by wciąż być tylko na zero :)

Do czego zmierzam?
Do tego że jeżeli wygrywasz swoją strategią (a tego wcale nie neguję) to czynnikiem dającym Ci przewagę nad rynkiem jest nie MM ale strategia wejścia w pozycje. Oznacza to ni mniej ni więcej że taki sam wynik (!) osiągniesz otwierając ciągle pozycje o tej samej wielkości początkowej.

Jeżeli źle zrozumiałem założenia MM to przepraszam.

Pozdrawiam i sukcesów życzę

MarcinPOL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MarcinPOL »

Mam pytanie do autora. Jak u Ciebie z poślizgami na SL? Ile średnio ślizga się zlecenie?
Mam tego samego broka od 1 roku.

Awatar użytkownika
brokersmasakrator
Gaduła
Gaduła

Tak od 0 do 1 pipsa max. Ale w większości około 0,1 do 0,4 pipsa. Jak dla mnie znośnie, tym bardziej że czasem na niekorzyść, a czasem na korzyść, więc średnio wychodzi na zero.
Obrazek

Awatar użytkownika
brokersmasakrator
Gaduła
Gaduła

MOże dodam, że opis tego MM powyżej jest +/- kilka pensów, bowiem nie zawsze jest równo te 3 GBP, czasem jest malutki poślisk lub na innych parach nie zawsze 0,05 lota i 10 pipsów to jest równo 3 GBP.

I mamy pierwszy TP na nowym rachunku :)
Obrazek

Awatar użytkownika
brokersmasakrator
Gaduła
Gaduła

MOże dodam, że w tym MM dopuszczam zamknięcie pozycji z palca na tzw zero lub przed TP, z tym że wówczas pozycja nie liczy się jako upolowana. Zamknięcie z palca wynika z tego, że wchodze w pozycje raczej z palca i zdarzyć się może, że cena jest w moim poziomie, ale wejście jest 1-2 pipsy poniżej/powyżej poziomu i przy założeniu TP 10 pipsów od poziomu cena może po prostu nie dojść do TP własnie ze względu na poślisk przy otwarciu. I takie zamknięcie nie przez TP lub SL jesli nie jest na minus jest jakby anulowaniem pozycji.
I jeszcze jedna rzecz przy tym MM, ponieważ niektóre pary nie dadzą zysku/straty 3 GBP przy 10 pipsach dozwolone jest otwarcie pozycji o np 0,01 lota większej. Tak żeby był ten zysk/starta bliżej 3 GBP.
Lub jeśli jest pozycja, która powinna przynieść zysk np 10 GBP, a widzę, że 9 pipsów daje już założony zysk 10 GBP to również mogę zamknąć z palca taką pozycję.
Jak również, zawsze mogę zamknąc pozycję będącą na zero lub na plus jeśli intuicyjnie stwierdzę, że nie rokuje, albo zbliżają się dane, lub weekend.
I jeszcze jeden punkt regulaminu mi się przypomniał, jest dozwolone zamkniecie pozycji przed czasem będącej na zero lub na plus, jeśli cena na innej parze dochodzi do dobrego, silnego, rokującego poziomu. Wówczas można zamknąć tą nie spełnioną pozycję.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2015, 10:38 przez brokersmasakrator, łącznie zmieniany 3 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
brokersmasakrator
Gaduła
Gaduła

BTW właśnie wszedł drugi TP na eurcad i pomimo wzięcia 10 pisów zyskiem tej pozycji jest właśnie 5,19 GBP.
Choć suma sumarum może wyjść to na tzw zero, bo zdarzy się, że pozycja zamknie się zyskiem nie 6 GBP ale np 6,4 GBP.
No ze względu na grę na wielu parach bardzo ciężko utrzymać to w ryzach.

Na trzeci TP polowanie już rozpoczęte, ale naprawdę nie łudzę się żeby weszło.
Dlatego, że tak naprawdę jest to już polowanie na 7 TP !! Dlatego, że na poprzednim rachunku weszły 4 TP i przeszliśmy na drugi rachunek. Więc łącznie było już 6 TP bez straty :). No ale wiadomo, tamto się nie liczy.
Obrazek

Awatar użytkownika
brokersmasakrator
Gaduła
Gaduła

Zastanawiam się od zawsze czy nie wprowadzić do "regulaminu" możliwości otwarcia pozycji o wielkości początkowej, tu 0,05lota, w momencie trwania innej nie zamkniętej pozycji. Właśnie teraz mam taką sytuację, pozycja na audusd trwa od godziny, a w tym czasie wchodzą inne poziomy i aż szkoda. Powiem szczerze, że czasem tak robię ale teraz jak wiem, że jest dziennik i sztywny regulamin, wszyscy widzą wszystko, to już nie da się samego siebie nawet oszukać :)

Polecam prowadzenie właśnie tak transparentnego dziennika nawet w ramach ćwiczenia swojej psychiki i słabości ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ