DayTrading: Poniedziałek 24.08.2015

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 25 sie 2015, 00:00

Wzrost
13
54%
Bez zmian
5
21%
Spadek
6
25%

Liczba głosów: 24

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Poniedziałek 24.08.2015

Nieprzeczytany post autor: highend »

domin333 pisze: A) obligacje, risk off , stopy up $ wraca do mamusi i bedzie sie umacnial.
b) surowce, stopy zostaja na poziomie, $ bedzie sie oslabial.
peace kolego, ładnie to napisałeś :)
ciekawe tylko co zrobią akcje.
widać ładne odbicie.
Apple zrobił $92 i nie chciał $87, i już wrócił ponad $100... znowu się pewnie pomyliłem i minąłem z dołkiem, ale nic to - zapewne warto kupować było :)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

highend pisze:
c.ajto pisze: No ale jak działa? Bo nie rozumiem...
0.72 na A/U obwieściłeś jako dołek i basta, to ja rozumiem że idziemy UP, tymczasem nurkujemy prawie 200P niżej a ty wyskakujesz że ten poziom też może być
Dobrze, więc nie działa :) Zadowolony? :) :d

Co do kangura co Ci mam napisać, że się pomyliłem? Równie dobrze mogę napisać, że to nie działa :)
Kawa też spada i wróciła w sumie do punktu wyjścia... więc? Do 150 nie doszła, tylko do 136 o ile dobrze kojarzę - więc tam można było L zamykac jak ktoś zabrał od 119.... ale ja tego nie wiedziałem :)
Wystarczyłoby napisać "źle wyznaczyłem zasięg / pomyliłem się /w tej sytuacji nie wiem co dalej / na razie odpuszczam ten walor", ale ty musisz być ciągle w grze, zawsze z gotową analizą. Pytanie po co?
"Można było" po fakcie to można sobie w buty wsadzić. Nie każdy setup kończy się SL / TP, czasem jest to BE. Taka gra :wink:

Co do trafności wyznaczania dołków: Złoto pomyłka, platyna pomyłka, A/U pomyłka, Apple pomyłka... dołożymy do tego kilka trafionych i mamy 50/50. Bez rzetelnej statystyki bedziesz tkwił w przekonaniu o słuszności swej metody, co niekoniecznie może miec pokrycie w rzeczywistości.

@Oiro - przyjęło się że technika jest uzupełnieniem fundamentów, ale patrząc na wykresy tylko pod kątem technicznym nie raz i nie dwa można zauważyć techniczne przygotowanie pod fundamenty które ogółowi jeszcze nie są znane. AT na wysokich TFach to gigantyczne pieniądze, jeśli grupa X robi przygotowanie pod konkretny ruch i inwestuje w to , to na pewno nie na podstawie danych i informacji ogólnie dostępnych.
Poczekaj na jutrzejsze komentarze anali, będziesz miał wszystko jak na dłoni :wink:

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Cajto dobrze piszesz. Ja się dopiero rozkręcam, więc pomyłki są chyba dopuszczalne.
Ale nic to - ważne, że wszystko jest na dobrej drodze :)
Byle nie być w gorącej wodzie kąpanym i nie lamentować że odjechały jakieś okazje, dołki itp.... tutaj spokój opanowanie itp.
Ceny też nie ma co zaklinać i wykresu. Ja się z tego dawno wyleczyłem. Rynek ma tylko rację. My sobie możemy analizować, zakładać to i tamto... a i tak na nic się to zda skoro pójdzie inaczej. Musi być reakcja jak jest akcja, a nie płacz czy gapienie się w wykres i modlitwy by się odwrócił.

domin333
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: domin333 »

c.ajto pisze:
highend pisze:
c.ajto pisze: No ale jak działa? Bo nie rozumiem...
0.72 na A/U obwieściłeś jako dołek i basta, to ja rozumiem że idziemy UP, tymczasem nurkujemy prawie 200P niżej a ty wyskakujesz że ten poziom też może być
Dobrze, więc nie działa :) Zadowolony? :) :d

Co do kangura co Ci mam napisać, że się pomyliłem? Równie dobrze mogę napisać, że to nie działa :)
Kawa też spada i wróciła w sumie do punktu wyjścia... więc? Do 150 nie doszła, tylko do 136 o ile dobrze kojarzę - więc tam można było L zamykac jak ktoś zabrał od 119.... ale ja tego nie wiedziałem :)
Wystarczyłoby napisać "źle wyznaczyłem zasięg / pomyliłem się /w tej sytuacji nie wiem co dalej / na razie odpuszczam ten walor", ale ty musisz być ciągle w grze, zawsze z gotową analizą. Pytanie po co?
"Można było" po fakcie to można sobie w buty wsadzić. Nie każdy setup kończy się SL / TP, czasem jest to BE. Taka gra :wink:

@Oiro - przyjęło się że technika jest uzupełnieniem fundamentów, ale patrząc na wykresy tylko pod kątem technicznym nie raz i nie dwa można zauważyć techniczne przygotowanie pod fundamenty które ogółowi jeszcze nie są znane. AT na wysokich TFach to gigantyczne pieniądze, jeśli grupa X robi przygotowanie pod konkretny ruch i inwestuje w to , to na pewno nie na podstawie danych i informacji ogólnie dostępnych.
Poczekaj na jutrzejsze komentarze anali, będziesz miał wszystko jak na dłoni :wink:

Graja emocje, graja grube ryby, graja na skrzypcach...bla bla bla. Kazdy rynek ma swojego tatusia 5%, 10% podaza za tatusiem, 85% dostarcza plynnosci. Jest niepodwazalnym faktem ze rynkim rzadzi ten co sie pod ruch juz ustawil, do tego umie przewiedziec lub raczej wie co sie bedzie dzialo w przyszlosci i jakie informacje i kiedy beda wyplywac, rzadzi GEOPOLITYKA a tutaj pieniadze nie sa zadnym problemem...tylko narzedziem! Kazdy rynek da sie ruszyc, skruszyc, wytrzasc lub uwalic...a podaz i popyt jest zwylka pochodna tego kto ma pieniadze, a kto nie. Tak jak w szkole zawsze wygrwya silniejszy. Moje 5 groszy.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

dobra tak serio to jeszcze jest punkt 3:

3) QE4 FED.

wtedy mamy edka na 1.20 i dalsze up, indeksy lecą w kosmos, surowce również. Oberwie dolar który zleci.

Tylko nie wiem jak by to się mogło stać podczas gdy FED zapowiada podwyżkę stóp. To by był ich strzał w stopę. Ale jest to realne i oni na pewno znajdą wytłumaczenie gdyby zrobili nowe QE.

Cajto: wyznaczenie zlota 1040 i platyny 920 jako dołków korzystając z wykresu miesięcznego, gdy realnie było to 1070 i 940.... to raczej jest pomyłka do wybaczenia? :) Rozumiem gdyby to była różnica rzędu 200 dolarów.

co do kangura i Apple :) nic nie napiszę bo i tak nie ma to sensu. Ale nawet jesli Apple mialo dołek na $92, a założyłem $87 - to i tak można było kupować w ciemno nie zważając na te 5$... analogia ze złotem się klania.

Wobec tego - wprowadzam margines na poprawkę - jak widać musi on być. Kolejne doświadczenie.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2015, 18:18 przez highend, łącznie zmieniany 1 raz.

domin333
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: domin333 »

highend pisze:
domin333 pisze: A) obligacje, risk off , stopy up $ wraca do mamusi i bedzie sie umacnial.
b) surowce, stopy zostaja na poziomie, $ bedzie sie oslabial.
peace kolego, ładnie to napisałeś :)
ciekawe tylko co zrobią akcje.
widać ładne odbicie.
Apple zrobił $92 i nie chciał $87, i już wrócił ponad $100... znowu się pewnie pomyliłem i minąłem z dołkiem, ale nic to - zapewne warto kupować było :)
Dziekuje. Jeszcze jest czas, dystrybucja trwa nadal. Duze fundusze zawsze potrzebuja czasu, powodow i plynnosci aby wyjsc z pozycji.

-- Dodano: 24 sie 2015, 17:15 --
highend pisze:dobra tak serio to jeszcze jest punkt 3:

3) QE4 FED.

wtedy mamy edka na 1.20 i dalsze up, indeksy lecą w kosmos, surowce również. Oberwie dolar który zleci.

Tylko nie wiem jak by to się mogło stać podczas gdy FED zapowiada podwyżkę stóp. To by był ich strzał w stopę. Ale jest to realne i oni na pewno znajdą wytłumaczenie gdyby zrobili nowe QE.

Nie w tym roku, potrzeba potrzasc drzewem, i zjesc jakis owoc bo czlowiek glodny sie robi.

Jesli zaczna podnosci stopy to nie bedzie QE, technicznie nie jest mozliwe. Podnoszenie stop = reverse repo. Prosze poczytac o FED - MBS reverse repo, na pewno gdzies jest jakis artykul opisujacy mechanike.

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

dolar zawraca, eDek bardziej pewny na spadek niż uJ
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

domin333 pisze: Jesli zaczna podnosci stopy to nie bedzie QE, technicznie nie jest mozliwe..
to jest oczywiste :564:
warto wiec obserwowac dolara,.... zobaczymy czy zawrócą czy dalej w dół.

Mariusz k
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mariusz k »

NASDAQ już na plusie :lol: ciekawie się to zapowiada. Chyba pozostanę przy obserwowaniu, dzisiaj.

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

USDJPY to 116.16 from 119.56 Absolute panic now. The crowded USD long trade is being routed. The pair is down 4.3% -- that's more than any single day in the crisis and the most since the LTCM crisis in 1998 according to Reuters reporter Jamie McGeever
i 200 euro nie moje :(

Zablokowany