Sterowany FOREX jak zabawka tylko dla dużych dzieci
-
- Gaduła
Re: Sterowany FOREX jak zabawka tylko dla dużych dzieci
ten kto kumaty juz mniej więcej powinien zczaić jak zagrywam pozycję...
-zgodnie z trendem - określam trend po swojemu bardzo dobrą niezależną metodą
-zgodnie z trendem szukam formacji ABC która znowu po mojemu spełnia minimum 2 warunki z 3
-abc nakłada się na ważny poziom geometryczny podparty poziomem SR (np swing) oraz zasada np 1 do 4
-i wtedy gdy na takim poziomie spełniającym 3 powyższe warunki otrzymuje mój znowu własnej roboty setup wolumenowy to mam 95% prawdpopodobieństwa na sukces w zagraniu...
-zgodnie z trendem - określam trend po swojemu bardzo dobrą niezależną metodą
-zgodnie z trendem szukam formacji ABC która znowu po mojemu spełnia minimum 2 warunki z 3
-abc nakłada się na ważny poziom geometryczny podparty poziomem SR (np swing) oraz zasada np 1 do 4
-i wtedy gdy na takim poziomie spełniającym 3 powyższe warunki otrzymuje mój znowu własnej roboty setup wolumenowy to mam 95% prawdpopodobieństwa na sukces w zagraniu...
-
- Gaduła
te same zasady stosuje do wykresu m1 i m5 skalpując rynek na 5-10 pips z sl na kilka pips...warunki są uniwersalne i występują na każdym interwale na każdym rynku a nie jak to bywa w cudo systemach....typu TEN SYSTEM DZIAŁA OPTYMALNIE NAJLEPIEJ NA M15 NA PARZE EURUSD...jak ja osobiście takie coś słyszę to dla mnie wszystko jasne...ALBO TEN SYSTEM TO SUPER METODA KTÓRA POZBAWIA NAS RYZYKA...to już w ogóle mam wrażenie że sprzedawca traduje z innej planety gdzie ryzyka nie ma...
-
- Gaduła
od ryzyka nigdy nie uciekniecie...i dobrze Wam radze...zanim otworzycie pozycję to pogódźcie się ze stratą...nie oczekujcie od rynku zysku bo jak pozycja Wasza pójdzie w drugą stronę to zaczniecie odczuwać emocje a one Was zniszczą jeśli nie znacie samych siebie...z tego mechanizmu właśnie pochodzi 95% strat...nie z analiz, nie z wejść itp...nie z braku znajomości rynku...tylko z WASZEJ GŁOWY....
klucz do sukcesu????ten sam stan umysłu, ten sam spokój i brak emocji gdy macie pozycje jak w przypadku gdybyście jej nie mieli i robili inne rzeczy...!!!!!!!!!!
klucz do sukcesu????ten sam stan umysłu, ten sam spokój i brak emocji gdy macie pozycje jak w przypadku gdybyście jej nie mieli i robili inne rzeczy...!!!!!!!!!!
- profession
- Pasjonat
Ciesze się, że opisujesz czym się kierujesz, w końcu można porozmawiać i powymieniać się doświadczeniami tak trzymaj
Mógłbyś powiedzieć jak wyznaczasz trend? I na czym polega Twoja analiza wolumenu? Klasycznie sprawdza się kolejne przebicia lokalnych oporów i to na jakim wolumenie są dokonywane. Jeśli kolejne przebicia są coraz mniej znaczące z mniejszym wolumenem, możemy liczyć na zatrzymaanie na oporze zamiast jego przebicie i jazdę w przeciwnym kierunku. Czy to masz na myśli?
Jak dla mnie możemy zatrzymać się na linii trendu potraktujemy ją jako opór i zlecimy w dół. Co sądzisz o takim scenariuszu?

Niestety na ten moment twój scenariusz się nie spełnił. Poprzebijaliśmy wszystkie opory i jesteśmy n szczytach H1. Linia trendu spadkowego została przebita bez zatrzymania nawet... co mnie również dziś zaskoczyło.inwestor2006 pisze:jeśli ma być S rynek nie ma prawa iśc wyżej niż niższy niebieski obszar
Mógłbyś powiedzieć jak wyznaczasz trend? I na czym polega Twoja analiza wolumenu? Klasycznie sprawdza się kolejne przebicia lokalnych oporów i to na jakim wolumenie są dokonywane. Jeśli kolejne przebicia są coraz mniej znaczące z mniejszym wolumenem, możemy liczyć na zatrzymaanie na oporze zamiast jego przebicie i jazdę w przeciwnym kierunku. Czy to masz na myśli?
Jak dla mnie możemy zatrzymać się na linii trendu potraktujemy ją jako opór i zlecimy w dół. Co sądzisz o takim scenariuszu?

Ostatnio zmieniony 31 lip 2015, 15:46 przez profession, łącznie zmieniany 2 razy.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.
Chyba 120 lotów było w pewnym momencie w grze
To dużo przy depozycie 25k$, chociaż moment na skalp idealny. Odważnie.

profession pisze: Mógłbyś powiedzieć jak wyznaczasz trend? I na czym polega Twoja analiza wolumenu? Klasycznie sprawdza się kolejne przebicia lokalnych oporów i to na jakim wolumenie są dokonywane. Jeśli kolejne przebicia są coraz mniej znaczące z mniejszym wolumenem, możemy liczyć na zatrzymaanie na oporze zamiast jego przebicie i jazdę w przeciwnym kierunku. Czy to masz na myśli?
Profession, może Ty załóż dziennik. Nawet jakbyś miał do aktualizować od sasa do lasa.
Ja osobiście mam bardzo podobne podejście do tego co opisujesz, z tą różnicą, że nie znam się na wolumenach. Trend jest po prostu wtedy, kiedy cena jest wyżej niż była wczoraj i nie zeszła niżej niż wczorajsze minimum.
Koniec trendu jest wtedy, kiedy nie zostaje ustanowione nowe ekstremum. No nic prostszego nie można wymyśleć.
Zgodnie z tym, wg mnie ,ponieważ dzisiaj po takim wystrzale nie było przebicia szczytu z początku tygodnia, zapowiada się na EURUSD od poniedziałku obsuwa po dzisiejszych danych

Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.
to pod koniec listopada pada albo nie pada.
-
- Gaduła
profession pisze:Ciesze się, że opisujesz czym się kierujesz, w końcu można porozmawiać i powymieniać się doświadczeniami tak trzymaj![]()
Niestety na ten moment twój scenariusz się nie spełnił. Poprzebijaliśmy wszystkie opory i jesteśmy n szczytach H1. Linia trendu spadkowego została przebita bez zatrzymania nawet... co mnie również dziś zaskoczyło.inwestor2006 pisze:jeśli ma być S rynek nie ma prawa iśc wyżej niż niższy niebieski obszar
wiesz...nie patrze na to że coś zawiodło....poza tym pamiętaj o jednym...pisałem o poziomie nie jako o wejściu...niestety rynek zrobił inaczej...wolumenowo w tym poziomie nie wskazywało nic ponieważ odbyło się to mega szybko...ale poziom wyżej...juz wolumen wskazał SHORTA i to mocnego i teraz sie realizuje i jego trzymam...zmienił się układ poziomów a wolumen dał sygnał więc trzytmam...w między czasie zaskalpowałem tak że i tak wyszedłem na tym dobrze...nie wszystko jestem w stanie od razu opisac bo wole zarobić 3000$ niż pisać...
co do tego jak określam trend i wolumen przyjdzie na to czas
-
- Gaduła
tak to był skalp na kilka pipsów SL...nie ma to znaczenia bo ryzyko takie samo prawie przy takiej pozycji za to została pociagnieta na r:r 6 do 1 stąd wyniknadobny pisze:Chyba 120 lotów było w pewnym momencie w grzeTo dużo przy depozycie 25k$, chociaż moment na skalp idealny. Odważnie.
-
- Gaduła
chihuahua pisze:profession pisze: Mógłbyś powiedzieć jak wyznaczasz trend? I na czym polega Twoja analiza wolumenu? Klasycznie sprawdza się kolejne przebicia lokalnych oporów i to na jakim wolumenie są dokonywane. Jeśli kolejne przebicia są coraz mniej znaczące z mniejszym wolumenem, możemy liczyć na zatrzymaanie na oporze zamiast jego przebicie i jazdę w przeciwnym kierunku. Czy to masz na myśli?
Profession, może Ty załóż dziennik. Nawet jakbyś miał do aktualizować od sasa do lasa.
Ja osobiście mam bardzo podobne podejście do tego co opisujesz, z tą różnicą, że nie znam się na wolumenach. Trend jest po prostu wtedy, kiedy cena jest wyżej niż była wczoraj i nie zeszła niżej niż wczorajsze minimum.
Koniec trendu jest wtedy, kiedy nie zostaje ustanowione nowe ekstremum. No nic prostszego nie można wymyśleć.
Zgodnie z tym, wg mnie ,ponieważ dzisiaj po takim wystrzale nie było przebicia szczytu z początku tygodnia, zapowiada się na EURUSD od poniedziałku obsuwa po dzisiejszych danych
dla mnie dane były pretekstem do wybicia pozycji i pójdzie SHORT ale to zalezy jak zakonczy sie dzisiejsza d1...tak czy inaczej mój scenariusz na swój sposób zawiódł przed dane ale wcale się nie usprawiedliwiam bo takie rzeczy sa normalne, to dane ...trzeba miec to na uwadze...nmatomiast po to mam wolumen zebym nie zgadywał gdzie to poleci...juz na danych reagowałem na bieżąco bo miałem podstawy by grać S i przetrzymac pozycje...zwłaszcza ze ryzyko nie jest zbyt duze...
-
- Gaduła
to co mnie bardziej intryguje to to że mój poziom pośredni sprawdził się co do pipsa i dał +180 pips a nie było tam mojego sygnału