XM Group

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
18
35%
Poza paroma minusami są ok
18
35%
Przeciętny
3
6%
Mają wiele wad
2
4%
Stanowczo odradzam
11
21%

Liczba głosów: 52

Piotr_P
Gaduła
Gaduła

Re: XM (XEMarkets, Trading Point)

Nieprzeczytany post autor: Piotr_P »

green7 pisze:
Piotr_P pisze:

Sorki ale bzdury opowiadasz - zasada nie działania prawa wstecz nie ma tu nic do rzeczy. Nikt nie wymaga przecież aby WSTECZNIE korygować lewar Twojego konta, natomiast od danego dnia tylko taki a nie inny jest zgodny z naszym prawem.
Idąc Twoim tokiem rozumowania to mnie powinien nadal obowiązywać limit 60 km/h w terenie zabudowanym bo taki przecież był jak wyrabiałem prawo jazdy :)
To, że zostało Ci 1:500 to tylko niedopatrzenie brokera - pewnie je skoryguje bo jeśli nie to naraża się na ostrzeżenie ze strony KNFu co popsuje mu biznes.
No tak green7, masz rację , w tym przypadku ta zasada nie ma znaczenia, zagalopowałem się :?
Ale to że XM nie zmienił lewaru dla starych klientów na 1:100 pokazuje, ze nie obawia sie polskiego KNF-u, a 2 lata temu na szkoleniu Despotisa w Wa-wie rozmawiałem z jednym z Polaków w zarządzie firmy, i ten wyraźnie powiedział, ze obawiaja sie tylko kontroli jednego regulatora tak naprawdę - FCA z UK, mimo ze nie maja ich licencji, tylko CySec i ASIC, czyli widać jaki regulator rządzi w Europie.
Co do ostrzezen KNF-u - zobaczymy, czy bedą sobie głowę zawracać, powinni chyba bardziej scigac przekręty na giełdzie przy Książęcej :!:
Zresztą, po przeczytaniu uzasadnienie Senatu wprowadzającego poprawkę (obnizenie depozytu zabezpieczajacego z 2% na 1%) nie dziwię się, ze Zarząd XM nie zmienił dżwigni dla starych klientów- nowe polskie prawo jest niezgodne z dyrektywą MIFID, więc kto tu postepuje niezgodnie z prawem ?.
Całość tekstu : http://www.senat.gov.pl/download/gfx/se ... ik/762.pdf
Najlepsze jest jednak stwierdzenie senatorów : "Wprowadzone przez Sejm rozwiązanie może jednak odnieść skutek odwrotny od zamierzonego" :lol:
Polecam lekturę.

Sprawdź najnowszą ofertę brokera XM
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny
green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Piotr_P pisze: Zresztą, po przeczytaniu uzasadnienie Senatu wprowadzającego poprawkę (obnizenie depozytu zabezpieczajacego z 2% na 1%) nie dziwię się, ze Zarząd XM nie zmienił dżwigni dla starych klientów- nowe polskie prawo jest niezgodne z dyrektywą MIFID, więc kto tu postepuje niezgodnie z prawem ?.
A skąd wniosek, że jest niezgodne z dyrektywą MIFID ?
Nie wiem, nie czytałem wspomnianych dyrektyw ale w tym dokumencie senatu jest taki akapit:
Senat wziął także pod uwagę wątpliwości co do zgodności instytucji depozytu zabezpieczającego z prawem unijnym, a w szczególności z dyrektywą 2004/39/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 21 kwietnia 2004 r. w sprawie rynków instrumentów finansowych zmieniającą dyrektywę Rady 85/611/EWG i 93/6/EWG i dyrektywę 2000/12/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz uchylającą dyrektywę Rady 93/22/EWG (dyrektywa MIFID).
Z tego wynika jedynie, że senat wziął pod uwagę wątpliwości związane z prawem unijnym. A jeśli je wziął to chyba poprawki senatu te wątpliwości powinny uwzględniać. Więc z wnioskiem, że uchwalone prawo jest niezgodne z dyrektywami UE raczej byłbym ostrożny .....
Piotr_P pisze: "Wprowadzone przez Sejm rozwiązanie może jednak odnieść skutek odwrotny od zamierzonego"
Ejjj ...ciutkę manipulujesz wyrywając to z kontekstu.
Uchwalając poprawkę nr 2 Senat obniżył wysokość depozytu zabezpieczającego wymaganego dla danego instrumentu finansowego – z 2% do 1% wartości nominalnej tego instrumentu.
(...)
Wprowadzone przez Sejm rozwiązanie może jednak odnieść skutek odwrotny od zamierzonego.
Z jednej bowiem strony brak jest jednoznacznych przesłanek potwierdzających prawdziwość tezy, wedle której poziom dźwigni finansowej ma wpływ na poziom strat ponoszonych przez inwestorów.
Czyli: według senatu to ograniczenie lewarowania do 1:50 (co postulował sejm) mogło by odnieść skutek odwrotny do zamierzonego. Tym zamierzonym skutkiem była ochrona inwestorów indywidualnych przed instrumentami wysokiego ryzyka.
Cały ten akapit jak go przeczytasz to tłumaczy dlaczego senat zdecydował na podwyższenie lewarowania do 1:100 zamiast 1:50. I z tego to raczej należy się cieszyć a nie smucić ....

A co do XM - pytanie ilu mają klientów z Polski i jak bardzo na nich im zależy.
Mogą zlewać sprawę jeśli niewielu i nie jest dla nich to ważne. Ale jeśli jest przeciwnie to moim zdaniem dostosują się do wytycznych KNF. Dlaczego ? A bo jak się trafi jeden niezadowolony klient może ich do tegoż KNFu "zadenuncjować", trafią na listę ostrzeżeń i będzie trudniej prowadzić biznes. A dodatkowo KNF ma (przynajmniej teoretycznie) możliwości "zdyscyplinowania" firmy nie stosującej się do naszego prawa:
1. W przypadku stwierdzenia przez Komisję, że zagraniczna firma inwestycyjna lub agent firmy inwestycyjnej działający w imieniu zagranicznej firmy inwestycyjnej narusza przepisy prawa regulujące prowadzenie działalności maklerskiej lub działalności powierniczej obowiązujące na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, Komisja, w drodze decyzji, nakazuje zagranicznej firmie inwestycyjnej zaprzestanie tych naruszeń, wyznaczając termin ich usunięcia.
3. W przypadku gdy zagraniczna firma inwestycyjna, o której mowa w ust. 1, nie zaprzestała naruszeń lub nie usunęła ich w wyznaczonym terminie, po upływie miesiąca od poinformowania właściwego organu nadzoru zgodnie z ust. 2, Komisja może, informując o tym ten organ:

1) zakazać w całości albo w części wykonywania działalności maklerskiej lub powierniczej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej albo

2) zawiesić w całości albo w części, na okres nie dłuższy niż sześć miesięcy, prawo wykonywania działalności maklerskiej lub powierniczej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, albo

3) nałożyć karę pieniężną do wysokości 500.000 zł
Biorąc to pod uwagę nie wydaje mi się, by rozsądnie działającej firmie opłacało się "kopać z koniem" (tu z KNFem).
Green
Obrazek
Obrazek

MarcinPOL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MarcinPOL »

green 7 a czy IronFx jest na czarnej liście KNF? Nie wypłaca od lutego a nadzór nic sobie nie robi. KNF to tak samo martwa instytucja jak CySEC. Tylko FCA odpisuje i pilnuje porządku.
Ten kraj instytucjonalnie to Ch.j, Dupa i Kamieni Kupa.

Skutek nie przestrzegania głupiej ustawy może być dla XM odwrotny niż spodziewają się wszyscy. Klienci mogą napłynąć szukając wyższej dźwigni.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

MarcinPOL pisze:green 7 a czy IronFx jest na czarnej liście KNF? Nie wypłaca od lutego a nadzór nic sobie nie robi. KNF to tak samo martwa instytucja jak CySEC. Tylko FCA odpisuje i pilnuje porządku.
Ten kraj instytucjonalnie to Ch.j, Dupa i Kamieni Kupa.
Co racja to racja - nadzory działają kiepsko. I nie dotyczy to tylko naszego KNFu. Co nie znaczy, że jednak od czasu do czasu ktoś tam dostąpi zaszczytu wpisania na listę ostrzeżeń.
Patrz np. Markets.com - inna sprawa, że firma działa nadal i naciąga kolejnych klientów na te ich "pewne" inwestycje. Jak dla mnie kogoś za te kłamstwa powinni posadzić.....

Z Ironem sprawa jest o tyle ciężka, że nie łamie on żadnych praw (patrz np. lewar - Iron zmniejszył nam na 1:100). To znaczy zalega po parę miesięcy z wypłatami, ale coś mi się zdaje, że nie ma na to odpowiedniego paragrafu w naszej ustawie o instrumentach finansowych. (Choć oczywiście też sądzę, że w obecnej sytuacji powinno się głośno ostrzegać przed IronFx).
Green
Obrazek
Obrazek

Piotr_P
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Piotr_P »

green7 pisze:

A skąd wniosek, że jest niezgodne z dyrektywą MIFID ?
Powinienem raczej napisać, że narusza przepisy dyrektywy MIFID 2004/39/WE, a w szczególności (z powyższego uzasadnienia):

Istotą tego problemu jest art. 31 ust. 2 dyrektywy MIFID, zakazujący Państwom Członkowskim nakładania dodatkowych wymagań na przedsiębiorstwa inwestycyjne lub instytucje kredytowe. Niebagatelne znaczenie ma przy tym okoliczność, że rozwiązanie zaproponowane w art. 73 ust. 2a - 2c ustawy o specjalnych strefach ekonomicznych nie obowiązuje w żadnym z państw Unii Europejskiej.

W art. tym tejze dyrektywy jest napisane (tekst polski ze strony KNF-u):
Artykuł 31
Swoboda świadczenia usług inwestycyjnych i prowadzenia
działalności inwestycyjnej
1. Państwa Członkowskie zapewniają, że każde przedsiębiorstwo
inwestycyjne, uprawnione i nadzorowane przez właściwe władze innego
Państwa Członkowskiego zgodnie z niniejszą dyrektywą, oraz instytucje
kredytowe podlegające dyrektywie 2000/12/WE mogą swobodnie
świadczyć usługi inwestycyjne i/lub prowadzić działalność inwestycyjną
oraz świadczyć usługi dodatkowe na ich terytoriach, pod warunkiem że
usługi i działalność tego rodzaju są objęte zezwoleniem. Usługi dodatkowe
można świadczyć wyłącznie wraz ze świadczeniem usług inwestycyjnych
i/lub prowadzeniem działalności inwestycyjnej.
W odniesieniu do spraw objętych niniejszą dyrektywą, Państwa Członkowskie
nie nakładają żadnych wymagań dodatkowych na takie przedsiębiorstwo
inwestycyjne lub instytucję kredytową

Co zawiera pozwolenie, na podstawie którego zagraniczny podmiot inwestycyjny moze świadczyc usługi w Polsce:
Artykuł 6
Zakres udzielonego zezwolenia
1. Rodzime Państwo Członkowskie zapewnia, że zezwolenie określa
usługi inwestycyjne lub działalność inwestycyjną, do których świadczenia
lub prowadzenia przedsiębiorstwo inwestycyjne jest uprawnione.
Zezwolenie może obejmować jedną lub większą liczbę usług dodatkowych
wymienionych w sekcji B załącznika I. W żadnym przypadku
zezwolenia nie można udzielić wyłącznie na świadczenie usług dodatkowych.
2. Przedsiębiorstwo inwestycyjne dążące do uzyskania zezwolenia
w celu rozszerzenia prowadzonej przez siebie działalności na dodatkowe
usługi inwestycyjne lub działalność, albo usługi dodatkowe nieprzewidziane
z chwilą wydawania pierwszego zezwolenia, składa wniosek
o rozszerzenie zakresu zezwolenia.
i rewizja zezwolenia:
Artykuł 16
Regularna rewizja warunków dotyczących wydawania pierwszego
zezwolenia
1. Państwa Członkowskie wymagają, aby przedsiębiorstwo inwestycyjne
uprawnione na ich terytorium w każdym momencie wypełniało
warunki dotyczące wydawania pierwszego zezwolenia ustanowione
w rozdziale I tego tytułu.
2. Państwa Członkowskie wymagają, aby właściwe władze ustanowiły
odpowiednie metody monitorowania, czy przedsiębiorstwa inwestycyjne
wypełniają zobowiązania nałożone na podstawie ust. 1. Wymagają,
aby przedsiębiorstwa inwestycyjne powiadamiały właściwe władze
o wszelkich istotnych zmianach w warunkach pierwszego zezwolenia.

Tu potrzebna by była jeszcze treść pozwolenia, na podstawie której KNF zarejestrowało XM jako zagraniczny podmiot inwestycyjny, jakie są szczegóły odnośnie warunków inwestowania, szczególnie możliwosci zmiany dzwigni na instrumentach finansowych. Z komunikatów, które wydawało XM w ostatnich tygodniach przed weekendową zmianą dzwigni na 1:50 wynikałoby, ze taki wymóg informacji zawarty jest w zezwoleniu i stad XM informuje o zmianach czasowych w "warunkach pierwszego zezwolenia" (dzwonił zawsze do mnie przed zmiana przedstawiciel XM na Polskę i dodatkowo otzrymałem potwierdzenie mailem).
Natomiast obecna zmiana w polskich przepisach odnosnie depozytu zabezpieczającego IMHO nie zmienia aktualnego "pierwszego zezwolenia", stąd idąc tym tokiem rozumowania uwazam ze Zarząd XM poszedł na kompromis: dla starych klientów zostawił wolną furtkę (dżwignia z przedziału określonego w pierwszym zezwoleniu), i dla swiętego spokoju dla nowych klientów wprowadził od 16.07 max. 1:100, mimo, że wg. art.31 dyrektywy MIFID Państwo Członkowskie nie powinno nakładać żadnych dodatkowych wymagań nie objętych udzielonym juz pierwszym zezwoleniem. Oczywiście kwestia jak długo ważne jest aktualne zezwolenie KNF-u dla XM, przy nowym zezwoleniu KNF może postawić warunek zmiany dzwigni dla wszystkich klientow z Polski.

Damian77
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian77 »

generalnie z tym "nakazem" i przepisami jest niezły bałagan,
pozwala mi tak sądzić stanowisko innego brokera , który z urzędu ograniczył lewar do 1:100 ale konsultant sam zaproponował, że jakbym przeprowadził się poza granice Polski i dalej był Polakiem to mogę wrócić na 1:500

grzegorz_net
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: grzegorz_net »

Jestem nowy na forum, mam pytanie troche z innej beczki, czy likwidacja konta/rachunku w XM jest obciazona finansowo czy tez nie, lub czy nie korzystanie przez dłuzszy okres czasu z rachunku niesie za soba jakies konsekwencje finansowe???
Z gory dzieki za odpowiedz. pozdr

drax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: drax »

Z tego co pamiętam, to przy braku aktywności po 3 miesiącach jest naliczana opłata bodajże 5 euro miesięcznie.

grzegorz_net
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: grzegorz_net »

Dzięki za odpowiedz, bo dziwnym trafem nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, chyba ze jest to gdzieś ujęte w regulaminie.
A jak jest z likwidacja konta, czy jest okres karencji i czy za likwidacje pobierają opłatę???

Awatar użytkownika
PipsKong
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: PipsKong »

czy mogę założyć jedno konto w PLN a drugie w innej walucie jako subkonto ??
i jak się odbywa transfer z jednego na drugie? po cenie spot ?? jakieś prowizje od takich przelewów ??
Gdyby jakiś Broker zaproponowałby mi swapy na L i S o podobnej wartości ... Zarobiłbym miliony...
..." Tylko zdechłe ryby płyną z prądem "...
Forex Ty stara ..... !!!!

ODPOWIEDZ