Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Aktualizacja targetów na EUR/AUD.
Edek dostał poteżną czapkę na wszystkich crossach na których gram.

Będzie fajny zjazd.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Na edku fajna odwrócona flaga.
Reasumując po weekendzie będzie super łatwo obrać kierunek.
Będzie deal i otworzą górą, to elki, nie będzie dealu i rozpocznie się realizacja tej formacji, to eski i jazda :wink: .

Mpapiez

Tak jak przewidywałem, na EUR/AUD, jakiś grubas unikając ryzyka zrealizował zysk przed weekendem.
Objawiło się to wyraźny spadkiem w dół.

Z racji tego że cena dość długo wisiała na podobnym poziomie, postanowiłem zrealizować zysk, jako że cena była w zasięgu minimalnego targetu fibo.

Ostatecznie w piątek udało się osiągnać +3,07%,
a cały tydzień zamknąłem na stracie -1,91%.

Może sobie faktycznie wziałem cześć porad do serca, zwłaszcza tych do sposobów realizowania zysków i jakiś efekt się pojawił, ale prawdę mówiąć pełny obraz będziemy mieć dopiero za miesiąc :).

Miłego weekendu wszystkim. Mam nadzieje że żaden hardcore nie zostawił otwartej pozycji na EUR :wink: .

Awatar użytkownika
moneymaker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: moneymaker »

Witaj. Długo się zastanawiałem, czy cokolwiek pisać, ale w końcu zdecydowałem się, najwyżej mi się oberwie. Dzięki Tobie zapoznałem się z Dance M15, od kilkunastu dni próbuję grać tą strategią, i to jest główny powód dlaczego pisze.

Piszesz, że swoją strategie oparłeś właśnie na Dance. Ja tu wiedzę tylko średnią i M15 z Manuala. Czytałem Twoje dzienniki i widzę, jak się motasz, zmieniasz parametry swojego sysa, średnie raz takie, raz inne tak, świeczki close/open, próby zmiany TF, i mam pytanie po co to wszystko, rozumiem, że szukasz własnej drogi, ale dalej pytam po co? Po co otwierać otwarte drzwi?

W dodatku Twój sys nie precyzuje wejścia, enigmatyczne stwierdzenie, że wchodzisz, gdy cena odjeżdża od średniej, można traktować bardzo uznaniowo. Gdybyś podał, np. odjazd o 10 pipsów, to już jakiś sygnał konkretny by się pojawiał. Brak tego sygnału, powoduje, że stawiasz duży SL, o wiele za duży, który w dodatku zdarza Ci się zwiększać.

Kolejny Twoim problemem, jest branie TP. Kiedyś, jak jeszcze nie byłem zarejestrowany na forum, oglądałem Twoje transakcje, na myfxbook-u i sądziłem tak, facet odchodzi od kompa, przestawia SL na BE i go na tym BE po kilku godzinach wywala. A okazuje się, że Ty jednak siedzisz, przed kompem i śledzisz transakcje. Nie rozumiem, dlaczego, skoro masz problem z braniem TP, nie stawisz sobie TS-a, albo nie stosujesz metody opisanej w Manualu. Tak, domyślam się, że SL 30 boli i potem głupio jest brać TP 5, choć jak akurat uważam, że lepsze jest TP 5, niż jakikolwiek SL. Zresztą trafnie to ujął Niemiaszek w swoim sysie, TP, BE i SL, które wartości są sensowną, poparte długoletnia obserwacją.

Nie wiem dlaczego, ale czytając to forum, odnoszę wrażenie, że branie TP 5, to jest jakiś wstyd, większość chce łapać po kilkadziesiąt pipsów grając DT i zazwyczaj kończy to się w najlepszym razie na BE kończy.

Uważam, że jeżeli sys jest dobry i sprawdzony, to nie ważne ile złapiesz, raz będzie to 5, raz 50, ważne, że do przodu.

Moja rada, MP, znasz bardzo dobrze angielski, dużo lepiej niż ja, zacznij grać tak, jak opisał to Clay w Dance M15, podaje precyzyjnie, wchodzisz na opadającej świecy, która dotknęła średnią (parę dni temu, na ff doczytałem, że te średnie powinny mieć odpowiednie nachylenie), precyzyjne wejście, pozwoli Ci ustawić precyzyjny SL, (w oryginale jest podane, nie więcej, niż SL 19, ale On miał wtedy spread 4, a pomimo to stawiał SL 9).

Jeszcze o tych okrągłych numerach, Manual i inna literatura podaje 0.50 i 0.00, to odpowiada 500 i 1000 pipsów, Ty stosujesz 25 pipsów, sadze że masz za dużo fałszywych s/r, ale to już moje subiektywne zdanie.

Kończąc, Clay opisał sprawdzony sys, którego nauczył go kolega, sys, który z którego mistrzowie potrafią wyciągnąć nawet 500 pipsów tygodniowo.

Zacznij tańczyć MP, zostań mistrzem tańca, bo inaczej stracisz kolejne lata i w najlepszym razie, będziesz nadal w tym samym miejscu.

To napisałem ja, świeżak na foreksie , choć z krótkim, ale intensywnym (AT, AF, elliotem itd) epizodem z GWP (bardzo dawno temu, nie było jeszcze notowań ciągłych).

Mpapiez

Na ejku bajka po tym weekendzie...
Pomysł miałem dobry od początku, lecz łatwo nie ma nigdy i zmienili mi wstępny pomysł na gre na domknięcie luki.

Oczywiście nie zakładam na dziś pełnego domknięcia, bo to raczej niemożliwe.
Na ten moment mam malutki zysk, chociaż mógł być sporo większy.

Na rysunku widać moje wszystkie wejścia dziś na ejku.
Stop lossy mam dość szerokie z wiadomego powodu.

Aktualnie zapodałem eskę pod RED MA i okrągły poziom.
Dodatkowy powód to aktualnie 300 pipsów zmienności ! Takiego rozstępu już dawno nie było - według mnie nie ma opcji żeby dziś zrobili 4 figury.

Dodając do tej całej układanki panikę która powinna się powoli na eur formować, do referendum, euro powinno słabnąc.

Mpapiez

@moneymaker

Cześć - dzięki za zainteresowanie.
Ja sie może na początku dzienniczka źle wysłowiłem.
Wrzuciłem tutaj dance manual, ponieważ on był bardzo zbieżny do średnich które używałem podczas budowania swojej metody, jak i sama metoda była dość podobna.
Szukałem po prostu potwierdzenia że da się (podobnego sysa) grać średnimi na M15 i znalazłem jego manual.
W pewnym momencie stwierdziłem zupełnie tak jak ty, że nie będę wywarzał już otwartych drzwi i sobie zastosowałem jego ustawienia średnich i jakoś to szło. Od początku jednak nie rozumiałem zastosowania SMA 35.

To co mnie naprawde zainteresowało i zainspirowało do rozwijania tego typu metody to jego skuteczność i przejrzystość manuala.

Jak pograsz troszkę systemem Dance M15 clay'a, to zrozumiesz że on też daje dużo złych sygnałów.
Kluczową średnią dla jego sysa była właśnie exponential 50 na close i opieranie się o okrągłe poziomy.
Zachowanie średniej którą sobie z czasem zmodyfikowałem nie różni się wiele od M50 claya, lecz wg mnie jest ciut lepsza. Stosował też EMA 5 i EMA 10 jako potwierdzenie.
Schodząc z EMA 50 na interwał M5, masz taki sam efekt jak byś miał EMA ~17 na wykresie M15.

Z czasem zauważyłem też że okrągłe poziome .00 i .50 są często manipulowane.
Zakres moich okrąglaków to też 500 pipsów, z tym że liczone od 0.25.
Czyli poziomy które mnie interesują to wszystkie 0.75 0.25...

Co do brania TP, clay nie opisał żadnej konkretnej metody brania TP, poza tym, żeby przesuwać SL i brać profit w przypadku pojawienia się wątpliwości. Dokładnie napisał że najcześciej bierze 10-15 pipsów :wink: ...

====================================================

Aktualnie ustawienia sysa to :
Smoothed MA - 15 - zauważysz że ona podobnie zachowuje się do exponential 50.
Okrągłe poziomy - 0.25 i 0.75
Korzystam z M5,M15 i H4.

W zasadzie mogę dorzucić SMA 5 do wykres M15, i będzie to odzwierciedlać SMA 15 na wykresie M5 i już będzie bliżej clay'a ;) - także twój odzew nie pozostanie bez odpowiedzi.
W każdym bądź razie dołożyłeś cegiełke do rozwoju systemu.
W okolicach września, jeżeli profit factor będzie > 1, to spiszę swoję założenia od nowa i dokładniej.

Ps. Może założysz journal na forum ? Chętnie bym go poczytał. Fajnie że ktoś grałby podbną metodą do mojej i pokazywał jak mu idzie.

Ps. Tak z gorszej wiadomośći, to administracja forexfactory twierdzi, że system clay'a to pic na wodę, a on sam był niby scammerem. Z lepszej wiadomości, że są tam ludzie którzy grają jego metodą, zwłaszcza 1 facet, który jakieś małe modyfikacje wprowadził i ma spektakularne wyniki.

Mpapiez

Usystematyzowałem trochę kolorystykę żeby było przejrzyściej.
- Czerwony kolor średnie
- Pomarańcz - istotne dla mnie poziomy S/R które pokazuje wykres.

Poniżej na obrazku aktualizacja obecnego trade'a. Zakres TP troche zmalał z powodu wyjścia powyżej ostatnich założeń.

Tak swoją drogą, mamy 340 pipsów zmienności na EUR/JPY...
Poza techniczną kwestią nie rozumiem czemu ta para dalej rośnie, na dziś powinno wystarczyć.
Fundamentalnie po ostatnich wydarzeniach euro powinno jeszcze bardziej oberwać.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

hej MP, tu kolega hajter.... :lol:

Zauważyłeś może że kiedy cena (świeczka) przebija twoja średną smoothed dla 15 okresów to w tym samym momencie na RSI(15) cena orzechodzi przez poziom 50 powszechnie uznawany na zmianę kierunku ruchu ceny??
Wiem że nie uzywasz RSI ale smoothes MA's reprezentuja bezpośredno na wykresie RSI o tym samym okresie wyliczenia...

Mpapiez

jackub pisze:hej MP, tu kolega hajter.... :lol:

Zauważyłeś może że kiedy cena (świeczka) przebija twoja średną smoothed dla 15 okresów to w tym samym momencie na RSI(15) cena orzechodzi przez poziom 50 powszechnie uznawany na zmianę kierunku ruchu ceny??
Wiem że nie uzywasz RSI ale smoothes MA's reprezentuja bezpośredno na wykresie RSI o tym samym okresie wyliczenia...
Elo hajter ;) :wink:

Szczerze mówiąc, nieźle mnie teraz zaskoczyłeś.
Co do RSI - nie używam, chociaż kiedyś używałem, ale uznałem to jako zbędny element.

==========================================

Co do mojego aktualne trade'a, jest duża szansa że zaliczę stop lossa.
Szczerze mówiąc do teraz kopary nie mogę pozbierać... Wykres zrobił 350 pipsów i nie wygląda na to, żeby się miał zatrzymać...

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Szukając dla siebie różnych sposobow gry miałem okres z RSI wtedy czytając o RSI wywnioskowałem że takie momenty musza zachodzić no i szybko zależnośc odszukałem.... rozwinięciem tej zalezności było dla mnie wyznaczanie sentymentu rynku względem RSI(21) na kilku TF-ach, na M5 21Ma to bylo RSI(21) z M5, ale 63MA przedstawiało RSI(21) z M15 na M5 a z kolei 252Ma pokazywała mi na M5 RSI(21) z H1 ... tzn nie reprezentował RSI tylko pokazywała czy cena jest powyżej czy poniżej RSI na róznych TF-ach ale wszystko na M5... no takie coś sobie wymyśłiłem. to off topic więc juz nie hajtuje bo może się to komus niespodobać... wiesz jak jest :wink:

Zablokowany