krystian74 pisze:Jeżeli dobrze rozumiem zmniejszenie lewara prowadzi do MC w dłuższym terminie czy tak? Bo dzisiaj realnie straciłeś kasę. Czyli 1zł=1zł To jest powolna agonia. Upierasz się przy swoim systemie, wchodzisz na pałę, nie wiesz gdzie początek a gdzie koniec nowego trendu. Wszystkie te składniki prowadzą do powolnej utraty kasy. Przy takim podejściu zamiast stracić kasę w miesiąc, stracisz ją w rok. To jest system na którym się opierasz. Już nic z tego nie rozumiem. Jeżeli mi coś nie wychodzi to szukam przyczyny. Ty stoisz w miejscu i liczysz na złoty strzał. Dziennik jest prowadzony super ale, twoja zawziętość co do wchodzenia na siłę we wszystko co ma spadać a roście i odwrotnie pozostawia wiele do życzenia. Musiałem to napisać, serce boleje nad takim podejściem do sprawy.
Źle rozumiesz.
Zmniejszenie lewara służy tylko do pomocy w trzymaniu się zasad poprawnego zarządzania kapitałem i ryzykiem.
Tak jak pisałem, dla mnie komfortowe ryzyko to max w okolicach 1,5%.
Nie licząc wycieczki na DAX, większość moich stratnych pozycji oscyluje w granicach 1%.
Poza tym lepiej stać w miejscu, niż się cofać do tyłu prawda ?
To że ja wchodze na "pałe" to jest twoja opinia i masz prawo taką mieć - ja tak nie uważam - popełniłem błąd i trudno to się zdarza. Pierwsze wejscie wczoraj nad CAD/JPY to był błąd OK, ale przy drugim wejściu nie spodziewałem się że puści "100".
A co do niepowodzeń, też szukam przyczyn i jednym z rozwiązań był niższy lewar.
A nawet jeżeli miałoby się stać tak jak Ty piszesz, to lepiej stracić pieniądze w rok, niż dopłacać co 2 tygodnia 1000 zł jak Danbo - więcej się naucze i taniej.
Damfry pisze:Zmniejszanie lewara, tu nic nie pomoże, gdy trader ma problem w głowie.
Nie ważne czy masz lewar 1:500 czy 1:5. Pips warty jest tyle samo, tyle że mechanicznie nie może otworzyć dużego lota.
Jeżeli system jest kupa, to i tak będzie tracił te same złotówki, tyle że odegrać się jest już trudniej.
Mpapiez już nie może wytrzymać i tej blokady, dla tego co raz sobie pogrywa, 0,5 lota.
Zaraz nam powiesz, że byłeś mega pewny, ale coś wynik tego nie potwierdza.
Standardem dla tej kwoty depozytu widać ze stat masz przeważnie 0,3, ale jak Cię przydusi to 0,5.
Hazardzista był jest i zawszę bezie hazardzistą.
To jak z amelinim, tego nie pomalujesz

Uwielbiam to, jak ktoś robi ze mnie hazardzistę

...
Już ci spiesze z wyjaśnieniem - ustaliłem sobie, że będę grał z max możliwą pozycją dla danej pary walutowej dostępnej przy lewarze 1:5 - to jest mój sposób na MM.
I tak dla wszystkich par z EUR, broker nie puszcza przy tym depo powyżej 0.3, dla innych par 0,4 to max, a przy np. CAD/JPY to 0.5
To jest według Ciebie hazard ? Ryzyko 1,5% depo ?
A tak z innej beczki, w twojej opinii Niemiaszek ma dobry system ?
Czy też jest hazardzistą zaliczając zjazd 10.000k depo ?
=========================================================================================
Generalnie obydwoje brzmicie jak jacyś ostrzy wyjadacze

... Mam tylko nadzieje, że wasze forexowe zarobki i statystyki też za tym stoją, chociaż wcale nie oczekuje że cokolwiek pokażecie, bo to wasza prywatna sprawa.
Tak czy owak, dziękuje za wasze opinię i postaram się poprawić wyniki systemu.
Z resztą, w lipcu nie będzie żadnego złotego strzału, więc będzie można rzetelnie ocenić statystyki.
Dzięki raz jeszcze.