IronFx kłopoty?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: IronFx kłopoty?

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Kerad pisze:
Akhh pisze: Albo weźmy LMAX czy SAXO - klienci dostali gigantyczne poślizgi na Franku, a np. w Ironie nie (i u wielu innych też nie).
Co teraz lepsze -klient, który nie może wypłacuć 100k zł z Irona, czy ten który ma debet 500k w LMAXie od stycznia...
Akhh to kompletnie nie jest obiektywne co napisałeś. Skonfrontowałeś różne modele brokerów oraz diametralnie różne sytuacje rynkowe.
Co to ma do rzeczy z punktu widzenia tradera? Masz do wyboru wielu brokerów i wiele ich typów.

U super hiper brokerów LMAX i SAXO okazało się, że można mieć tragedię i być praktycznie niewypłacalnym

U Irona, który od początku żerował na agresywnym wciskaniu produktów klientom - ludzie nie mogą wypłacić kasy (części się udało), ale nie zeszli na debety.

Czy, któraś sytuacja jest lepsza? Nie. Czy którąś dało się przewidzicieć? Pewnie Irona. Czy to coś na przyszłość nam zmienia? Nie wiem jak Wam, ale mi po 15 stycznia zmieniło diametralnie.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Kerad
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kerad »

Akhh pisze:
Kerad pisze:
Akhh pisze: Albo weźmy LMAX czy SAXO - klienci dostali gigantyczne poślizgi na Franku, a np. w Ironie nie (i u wielu innych też nie).
Co teraz lepsze -klient, który nie może wypłacuć 100k zł z Irona, czy ten który ma debet 500k w LMAXie od stycznia...
Akhh to kompletnie nie jest obiektywne co napisałeś. Skonfrontowałeś różne modele brokerów oraz diametralnie różne sytuacje rynkowe.
Co to ma do rzeczy z punktu widzenia tradera? Masz do wyboru wielu brokerów i wiele ich typów.

U super hiper brokerów LMAX i SAXO okazało się, że można mieć tragedię i być praktycznie niewypłacalnym

U Irona, który od początku żerował na agresywnym wciskaniu produktów klientom - ludzie nie mogą wypłacić kasy (części się udało), ale nie zeszli na debety.

Czy, któraś sytuacja jest lepsza? Nie. Czy którąś dało się przewidzicieć? Pewnie Irona. Czy to coś na przyszłość nam zmienia? Nie wiem jak Wam, ale mi po 15 stycznia zmieniło diametralnie.
Zrobiłeś kompletnie dziwną dla mnie narrację problemu. Przedstawiłeś to wszystko tak, jakby każdy bez wyjątku dostał 500k debetu + stracony własny kapitał u brokerów LMAX lub SAXO, a w IronFX tylko nie można wypłacić własnego kapitału. Dla laika wybór będzie oczywisty.

Zapominasz, że nikt nigdy nie ukrywał (tylko poszkodowani o tym zapomnieli), że można stracić więcej niż się wpłaciło, a z drugiej strony, kompletnie nie masz pojęcia jak się zakończyła sprawa debetów w LMAX i SAXO. Spłata, ugoda, umorzenie, umorzenie części... itd. no chyba, że wierzymy wszystkim piszącym na forach bez wyjątku...

EDIT. Nie mam nic wspólnego z SAXO ani LMAX.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Ja tylko podałem przykłady, że nie zależnie od brokera może Cię spotkać nieprzyjemna niespodzianka.

Czy jesteś u tych z najgorszym PR (Iron, Plus500) czy najlepszym (LMAX, Saxo).
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

ogi89
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ogi89 »

Wygląda na to, że pomału bo pomału ale jakimś cudem uda im się wyślizgnąć z tej nieciekawej sytuacji. Pewnie branża mogłaby odetchnąć i miejmy nadziej, kolejni jeźdzcy bez głów nie zdarzą się szybko.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

ogi89 pisze:Wygląda na to, że pomału bo pomału ale jakimś cudem uda im się wyślizgnąć z tej nieciekawej sytuacji. Pewnie branża mogłaby odetchnąć i miejmy nadziej, kolejni jeźdzcy bez głów nie zdarzą się szybko.
A po czym to wnioskujesz? Jakies fakty?? No bo kara 335.000 Euro na rzecz CySEC chyba im w tym nie pomoże?
Ta kara to znacząca część tego ile zalegają z wypłatami ... czyli ich zobowiązania wzrosły w ciągu jednego dnia o ileś % i nie ma wątpliwości, że jak będa chcieli cokolwiek spłacać to zaczną od CySEC....

ogi89
Stały bywalec
Stały bywalec

Wnioskuje po tym, że po pierwsze jeżeli rzeczywiście niechcieliby ratować sytuacji i nic się nie dało zrobić to zawiesiliby wypłaty prowizji dla IB. Z moich informacji wynika, że dla tych którzy niehedgowali wypłaty prowizji są realizowane. I z tego co wiem to 1-2 miesiące temu były opóźnienia z wypłatami tej prowizji, około 2- 3 tygodni, a teraz wszystko zostało zrealizowane terminowo.

Jeżeli nie dałoby sie tego uratować to wprowadzili by spółkę w stan upadłości, czy w proces likwidacji. Rozdzieli działalność na UK i na Cypryjską i wiem, że rzucali informacje odnośnie zakładania nowych kont tylko pod tą jurysdykcją z Wielkiej Brytanii.

Kara CYSEC musiała się pojawić. Iron ma potężne plecy w Cysecu dlatego to trwało aż tak długo, mówię o nałożeniu kary.

Żeby nie było że ich bronie, bo nie mam w tym żadnego interesu. Ale dla branży na pewno byłoby lepiej żeby się ślizgnęli wszyscy i klienci i brokerzy dostali wystarczającą nauczkę odnośnie agresywnego marketingu bez rozwijania technologi i kalkulowania ryzyka.

jackub

ogi89 pisze: Jeżeli nie dałoby sie tego uratować to wprowadzili by spółkę w stan upadłości, czy w proces likwidacji.
Informacje o rozliczeniach z IB sa interesujące, ale IB's mają silniejszą pozycję od poszczególnego klienta i łatwiej moga zrobić kuku firmie niż klient ...
A nie wydaje ci sie, że postawienie spółki w stan upadłości, czy likwidacji musiałoby byc poprzedzone audytem i prokuraturze nie wszystko w ich ruchach finansowych by mogło sie podobać i odpowiedzialnośc mogłaby uderzyć bezpośrednio w zarząd i wlaścicieli? Czy nie jest to jedyny powód ciągnięcia jednak w nieskonczoność tej "dzialalności"?

ogi89
Stały bywalec
Stały bywalec

jackub pisze:
ogi89 pisze: A nie wydaje ci sie, że postawienie spółki w stan upadłości, czy likwidacji musiałoby byc poprzedzone audytem i prokuraturze nie wszystko w ich ruchach finansowych by mogło sie podobać i odpowiedzialnośc mogłaby uderzyć bezpośrednio w zarząd i wlaścicieli? Czy nie jest to jedyny powód ciągnięcia jednak w nieskonczoność tej "dzialalności"?
Z jednej strony masz rację, z drugiej jednak po to otwiera się tego typu działalność na Cyprze żeby ta odpowiedzialność właśnie, tak jak opisałeś to, nie bolała. Biorąc pod uwagę, że Iron w nazwie ma Limited to oznacza działalność mega bezpieczną dla właścicieli. Zarząd, nie jestem fachowcem, ale odpowiedzialność na pewno jakaś jest, ale to trzeba by zapytać prawnika.

Wydaje mi się że obrali strategię, rozdzielić działalność na spółki UK i Cypryjska. UK pchać normalnie, przerzucić tam klientów którzy nie hedgowali i ewetnualnie zmierzać do powolnego wstrzymania działalności Cypryjskiej, która ma więcej problemów. A jak z tym się uporają to konieczny będzie rebranding. Bo jednak w sieci pojawiło się mase komentarzy. WIem też, że Iron coś już kombinował z innym brokerem i część klientów dostałą ofertę "przejścia" do innego, na zasadzie zaakceptuje wypłatę tylko wpłąci Pan/Pani tu i tu. Wyprzedzając pytanie, niestety nie znam nazwy tego podmiotu, ale pewnie jak się pogrzebie to uda się kilka ciekawostek znaleźć.

jackub

Ok zobaczymy jak sie to potoczy....
Pozdrawiam.....

Afiliat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Afiliat »

ogi89 pisze:Wnioskuje po tym, że po pierwsze jeżeli rzeczywiście niechcieliby ratować sytuacji i nic się nie dało zrobić to zawiesiliby wypłaty prowizji dla IB. Z moich informacji wynika, że dla tych którzy niehedgowali wypłaty prowizji są realizowane. I z tego co wiem to 1-2 miesiące temu były opóźnienia z wypłatami tej prowizji, około 2- 3 tygodni, a teraz wszystko zostało zrealizowane terminowo.

Jeżeli nie dałoby sie tego uratować to wprowadzili by spółkę w stan upadłości, czy w proces likwidacji. Rozdzieli działalność na UK i na Cypryjską i wiem, że rzucali informacje odnośnie zakładania nowych kont tylko pod tą jurysdykcją z Wielkiej Brytanii.

Kara CYSEC musiała się pojawić. Iron ma potężne plecy w Cysecu dlatego to trwało aż tak długo, mówię o nałożeniu kary.

Żeby nie było że ich bronie, bo nie mam w tym żadnego interesu. Ale dla branży na pewno byłoby lepiej żeby się ślizgnęli wszyscy i klienci i brokerzy dostali wystarczającą nauczkę odnośnie agresywnego marketingu bez rozwijania technologi i kalkulowania ryzyka.
Ktoś cię wprowadził w błąd w takim razie.Bo żadne wypłaty nie są realizowane.Ostatnia wypłata jaka wyszła z irona była poniżej 500 zł.Nic więcej od paru miesięcy nie wychodzi.

ODPOWIEDZ