dla mnie okreslenie bierzesz ile rynek daje jest bez sensu
to jest bardziej absurdalne niż RR jeżeli RR potrafie zrozumieć to Twojej teorii już nie
hmm nie umiesz ustawić RR a wiesz ile da rynek i wtedy zamykasz

Wydaje mi się, że ustawienia 1:2, 1:3 są dla trejdów średnio- i długo-terminowych, takich "bardziej przemyślanych", wynikających z głębszej analizy rynku. (i wtedy SL:1 na wypadek gdybyśmy się jednak mylili, a TS:2/3 bo zakładamy, że nasze analizy były solidne).MaciejWLKP pisze:Zawsze wszyscy pisali że RR powinno być najlepiej 1:2 i wyżej (oznacza że ryzykuje w tej transakcji dwa razy mniej, niż mogę zarobić)
Tymczasem widzę coraz więcej kont na myfxbook które koszą dużą kasę mając negatywny RR, ryzykują 2-3:1
pora się temu przyjrzeć bliżej
Nie do końca tak jest.freakout pisze:jakiś czas temu gdzieś wyczytałem że dbanie o korzystne R:R to mit i że najważniejsza jest skutecznośći coś w tym musi być bo jeśli system jest do dupy to nawet dobre R:R nie pomoże
Szanowny kolego, widze że w zasadzie napisałeś dokładnie to samo co i ja, tylko mój frywolny język leszcza ci sie nie spodobał... a argument o przyczynie chodzenia w krzaki rozbudził moją wyobraźnię na temat co można robić w krzakach na wycieczce, szczególnie wycieczce koedukacujnej....c.ajto pisze:Normalniejackub pisze: ... jak mozna usawiac R:R?? samo określenie R:R nic nie daje, nic nie mówi, jest wrózbą, bo nie wiesz nigdy na 100% że cena dojdzie do twojego TP określonego przez R:R... bierzesz tyle ile uda ci się wziąć z rynku, tzn, ile on oferuje albo ile jesteś w stanie wziąc (psychika)
kompletna strategia określa wejścia i wyjścia... nigdy nie wiesz czy zrobisz 3R czy 0,5R, bierzesz co twoje i w krzaki ... zysk to zysk
pytanie czy schylisz sie po 100 dolców mając zagwarantowane statystycznie 95% szansy na winnera ale musisz zaryzykować 200 USD, czy poczekasz na trade R:R=3 gdzie ryzykujesz 200 USD ale masz tylko 30% szansy na winnera??![]()
Skoro wchodzisz po określonej cenie i ustawiasz SL, to dodanie TP będzie niczym innym jak ustaleniem R/R danego zagrania .
Przykład: wejście 1.1110, SL 1.1100, TP 1.1140
Ryzykujesz kwotę zawartą w 10P żeby osiągnąć zysk wyrażony w 30P.
Ryzykujesz 1, wygrywasz 3.
R1/R3
Nigdy na 100 procent nie wiemy czy dane zagranie osiągnie SL, TP, czy BE.
W krzaki to można na wycieczce iść za potrzebą, na FX trzeba mieć kompletny system który między innymi nam mówi kiedy przechodzimy na BE.
Jones, z całym respektem, ale rynek tez ma gdzieś twoje RR i tego sie nie USTAWIA to wynika z SYTUACJI RYNKOWEJ...Jones pisze:jackub
dla mnie okreslenie bierzesz ile rynek daje jest bez sensu
to jest bardziej absurdalne niż RR jeżeli RR potrafie zrozumieć to Twojej teorii już nie
hmm nie umiesz ustawić RR a wiesz ile da rynek i wtedy zamykasz=grall