Skalping, jaki R:R?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Sepas
Bywalec
Bywalec

Skalping, jaki R:R?

Nieprzeczytany post autor: Sepas »

Hejka, drobne pytanko, na które jeszcze nie odnalazłem odpowiedzi. Dużo zależy od strategii itd, ale jaki R:R ustawiacie pod skalping albo wiecie, że sprawdza się dobrze?

ltk
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Skalping, jaki R:R?

Nieprzeczytany post autor: ltk »

Używam sztywny SL 20 pips i TS 5 pips, na EUR-USD, wpada średnio 7 do 15 pipsa na 1 trejd, Sl= 1% całego depozytu, przy takiej grze wychodzi mi dość duża skuteczność na poziomie 80/90%, rachunek do przodu i niema stresu z zostawioną pozycją.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

bardzo ciekawe podejscie. mozecie zapodac jakies screeny?

ltk
Stały bywalec
Stały bywalec

screeny czego?.. odpowiedziałem na pytanie zadane przez Sepas, czyli jakie używam R:R do skalpowania i wiem, że się sprawdza, znajdź swoje sygnały otwierania pozycji, przetestuj współczynnik R i masz odpowiedź bez screenów, jeśli sam sobie nie znajdziesz strategi to nie zarobisz.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

spoko, bez nerwow:) chcialem po prosty zobaczyc jak dlugo zyje pozycja przy TS = 5 pipsow, z doswiadczenia wiem, ze proste strategie oparte o srednie, rsi itp. przy TS mniejszym jak 30 pipsow nie sa zyskowne. podobnie z BreakEven.

ltk
Stały bywalec
Stały bywalec

dla mnie im pozycja żyje krócej tym lepiej, wejście w gwałtownym momentum , zgodnie z trendem popartym średnimi, jak TS nie zaskoczy i otwarta pozycja buja się w granicach SL, to już marnowanie nerwów i czasu, nie dysponuje na tyle dużym depozytem żeby wyczekiwać zysków, potrzebuje tu i teraz ile dam rade.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Sepas pisze:Hejka, drobne pytanko, na które jeszcze nie odnalazłem odpowiedzi. Dużo zależy od strategii itd, ale jaki R:R ustawiacie pod skalping albo wiecie, że sprawdza się dobrze?
co to znaczy "ustawiacie R:R"
... jak mozna usawiac R:R?? samo określenie R:R nic nie daje, nic nie mówi, jest wrózbą, bo nie wiesz nigdy na 100% że cena dojdzie do twojego TP określonego przez R:R... bierzesz tyle ile uda ci się wziąć z rynku, tzn, ile on oferuje albo ile jesteś w stanie wziąc (psychika)
kompletna strategia określa wejścia i wyjścia... nigdy nie wiesz czy zrobisz 3R czy 0,5R, bierzesz co twoje i w krzaki ... zysk to zysk
pytanie czy schylisz sie po 100 dolców mając zagwarantowane statystycznie 95% szansy na winnera ale musisz zaryzykować 200 USD, czy poczekasz na trade R:R=3 gdzie ryzykujesz 200 USD ale masz tylko 30% szansy na winnera?? :564:

Awatar użytkownika
digitalninja
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: digitalninja »

jackub pisze:nie wiesz nigdy na 100% że cena dojdzie do twojego TP określonego przez R:R... bierzesz tyle ile uda ci się wziąć z rynku, tzn, ile on oferuje albo ile jesteś w stanie wziąc (psychika)
kompletna strategia określa wejścia i wyjścia... nigdy nie wiesz czy zrobisz 3R czy 0,5R, bierzesz co twoje i w krzaki ... zysk to zysk
ltk pisze, że ustawia TS na 5 pips (a nie TP)

ja to rozumiem tak, że TS załącza się dopiero gdy pozycja wyjdzie na plus więcej niż 6 pipsów.

i od tego momentu właśnie "bierzesz tyle ile uda ci się wziąć" (minimum 5 pipsów)

ltk
Stały bywalec
Stały bywalec

Dobrze zrozumiałeś, TS załącza się dopiero kiedy pozycja jest na plus więcej niż 5 pips, czyli kiedy jest 6 pips to TS ustawia się na +1 pips i to jest minimum.

Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

jackub pisze: ... jak mozna usawiac R:R?? samo określenie R:R nic nie daje, nic nie mówi, jest wrózbą, bo nie wiesz nigdy na 100% że cena dojdzie do twojego TP określonego przez R:R... bierzesz tyle ile uda ci się wziąć z rynku, tzn, ile on oferuje albo ile jesteś w stanie wziąc (psychika)
pytanie czy schylisz sie po 100 dolców mając zagwarantowane statystycznie 95% szansy na winnera ale musisz zaryzykować 200 USD, czy poczekasz na trade R:R=3 gdzie ryzykujesz 200 USD ale masz tylko 30% szansy na winnera?? :564:
Normalnie :roll:
Skoro wchodzisz po określonej cenie i ustawiasz SL, to dodanie TP będzie niczym innym jak ustaleniem R/R danego zagrania .
Przykład: wejście 1.1110, SL 1.1100, TP 1.1140
Ryzykujesz kwotę zawartą w 10P żeby osiągnąć zysk wyrażony w 30P.
Ryzykujesz 1, wygrywasz 3.
R1/R3

Nigdy na 100 procent nie wiemy czy dane zagranie osiągnie SL, TP, czy BE.

W krzaki to można na wycieczce iść za potrzebą, na FX trzeba mieć kompletny system który między innymi nam mówi kiedy przechodzimy na BE.

ODPOWIEDZ