Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

Mpapiez pisze:Kolejna ciekawostka.
Znalazłem na angielskojęzycznym forum dot. forexa, wypowiedzi ludzi którzy byli długi czas Traderami w dużych instytucjach finansowych. Na razie namierzyłem ich dwóch.

Tak czytam te ich wątki i pokrywają się ciekawe rzeczy:

- obydwoje zwolinili się po jakichś 12-15 latach pracy

- Obydwoje twierdzą że gdyby wiedzieli jak to wygląda, to nigdy by takiej pracy nie podjęli

- Twierdzą że większość traderów w instytucjach to stado baranów i część detalistów przerasta ich swoimi
umiejętnościami, a gdyby spekulowali własnym rachunkiem to by wyzerowali w krótkim czasie.

- Większość z nich nie korzysta z żadnych "super informacji, terminalu bloomberg'a ani niczego takiego. Ci dwaj zgodnie stwierdzili, że jedyne co mieli przed oczami, to wykres.

- Obydwoje mają ogromny szacunek do detalistów którzy robią na swój rachunek

- Co roku na start dostawali pewną sumę pieniędzy pod opiekę. Jeden podał przykład że gdy zaczynał, miał zarobić 1 mln dolarów w ciągu roku. Co roku suma kasy była taka sama, tylko target większy. Gdy odchodził, kazali mu zrobić 25 mln. Co ciekawe, gdy nie wykonasz planu, zwalniają Cię lub degradują, a na twoje miejsce przychodzi ktoś inny.

Mnie tylko ciekawi ile oni zarabiali ? Bo podejrzewam że przynajmniej z 10-20% od zarobionej kwoty.

No i standardowo na koniec ciekawy cytat.
Dotyczy polowania na stop lossy ( przy okazji mamy potwierdzenie, że to nie jest mit), oraz tego, że to najzwyklejsi traderzy tacy jak my :
Retail traders, don't sell yourself short. What we looked at as far as technical, charts, fundamentals, etc is pretty much the same thing that you look at as well. The Spot guys would always talk about highs and lows and support and resistance. Some would use that to "run stops" (meaning getting the price to trade that level to uncover s/l loss orders in order to make a few pips. So be careful where you put your stops, the bank traders will gun for them if they can!!!! Also, there was never any Hedge Fund's that did anything you and I wouldn't do, if eur was selling off because of Draghi's comments they sold like the rest of us only in size. Don't be impressed with Hedge Funds at least when it comes to the spot market. They don't know anymore or are anymore sophisticated that you are, its just a matter of degree. I give you another example, the biggest FX fund (or at least most well know) out there when I was in the business was FX Concepts. They gave back their customers money a year or two ago because they couldn't make money trading FX.

Dobry post. Tutaj masz dziewycznę, która również pracowała w dużym banku inwestycyjnym.

http://www.forexfactory.com/claudia1

Najbardziej zaskoczyło mnie to :
Entry doesn't matter and direction is not important day trading
Ciekawa idea. Trzeba zaznaczyć, że babka robiła coroczny dochód przez kilka lat z rzędu.
ciągle głupi ...

laser
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: laser »

uwazaj mpapiez z tym realem bo ruszenie z nim "troszke szybciej" to prawdopodobnie revenge trading

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

laser pisze:uwazaj mpapiez z tym realem bo ruszenie z nim "troszke szybciej" to prawdopodobnie revenge trading
Możliwe. Tak czy owak dziękuję za przypominajkę.
Ten dziennik (jak i poprzednie dwa) jest właśnie po to, aby widownia mnie przywracała do pionu.
Tutaj będę się bardzo starał niczego nie spieprzyć, bo ile można zaczynać od nowa :wink: .

Mpapiez

tyler_durden pisze: Dobry post. Tutaj masz dziewycznę, która również pracowała w dużym banku inwestycyjnym.

http://www.forexfactory.com/claudia1

Najbardziej zaskoczyło mnie to :
Entry doesn't matter and direction is not important day trading
Ciekawa idea. Trzeba zaznaczyć, że babka robiła coroczny dochód przez kilka lat z rzędu.

Spójrz na to:
CLAUDIAS PIVOT POINT SYSTEM

This is a very simple system I have been trading profitably for some years now based on pivot points. It is far from ground breaking but works for me.

I’m sharing simply because of the generosity of 100pips and Khaled in other threads.

I trade manually and mainly gbp/usd so please don’t ask if this works on other pairs as I really don’t know.

Brokers - I use IG in the UK and have done so for about 8 years with no problems and fortunately they now offer MT4. Also use Alpari (www.forexfactory.com/brokers.php?broker=auk) from time to time. Spread betting in the UK is currently tax free.

I have opened this thread in the commercial content forum quite simply because it is quiet down here - maybe will get moved! There is no intention of looking for financial gain before anyone starts.

Manual System
I trade from 7.00 am London time (Frankfurt open) and very simply wait for a close of the hour bar above or below the daily pivot. Doesn’t happen every day. I then look for + 20 with risk reward 1:1 although this is discretionary. I always move stop to break even at + 10. My weekly target is + 100 and I stop when that has been hit. As always money management is important and I rarely go over 2.5%. Support and resistance can obviously be used for take profit/loss.
Co ciekawe - nie licząc średnich, jej system jest bardzo podobny do systemu niemiaszka.
RR (czyli target) zbliżone znowu do mojego... Ona stawia stop lossa na 20 pipsów, ja na 25.

Zaczyna mi się pojawiać taka idea, czy z czasem wszyscy nie dochodzą do takich samych wniosków ?
Linie które ja sobie rano wyznaczam przed tradingiem, są bardzo podobne do pivotów, kiedyś to sprawdzałem.

Po prostu nanosze sobie dailoy low/high z wczorajszego dnia, i low/high z sesji azjatyckiej.
Kolejne pytanie jakie zaczyna mnie gryźć, co jest takiego w kablu, że sporo zawodowców tylko na nim gra ? :idea:

Mpapiez

Kolejny dość ciekawy cytat:
In the Banks I worked in, there'd been no predominant style. Some are old-school price action guys like me. I know a handful of Ichimoku fanboys. Some guys were classical Dow theory chartists (those guys still exist). Some still like using MAs and MA crossovers. Only rookies use stuff like MACDs, RSIs, ADX lines etc until they realise it's mostly BS.
No to wiemy jakie style tradingu są używane przez zawodowców :):

- Czyty price action
- Ichimoku
- Dow theory (?) - pojęcia nie mam co to jest
- Średnie kroczące - to mnie cieszy, bo sam z nich korzystam.

No i też wynika z tego, że wszelkie oscylatory to badziew. W sumie w ogóle mnie to nie dziwi, bo już przechodziłem przez RSI i szukanie dywergencji :)... A cóż pewien zawodowiec z nawi, który bardzo często się udziela w DT, ma chyba 3 oscylatory zarzucone na wykresie :wink: .

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

Mpapiez pisze: - Dow theory (?) - pojęcia nie mam co to jest
Bardzo popularne u mojego znajomego :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_Dowa
http://www.gieldowy-wizjer.pl/teoria-dowa/

No i też wynika z tego, że wszelkie oscylatory to badziew. W sumie w ogóle mnie to nie dziwi, bo już przechodziłem przez RSI i szukanie dywergencji :)... A cóż pewien zawodowiec z nawi, który bardzo często się udziela w DT, ma chyba 3 oscylatory zarzucone na wykresie :wink: .
On szuka pullbacku po trafieniu w SD i nieźle mu idzie, a oscylatory mają za zadanie bycie dodatkowym potwierdzeniem (chyba). :silenced: Poza tym, nie tylko udziela się na navi w DT, ale i pełno go na FF. ;)
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2015, 19:38 przez tyler_durden, łącznie zmieniany 2 razy.
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
ROA
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ROA »

Mpapiez pisze:
No to wiemy jakie style tradingu są używane przez zawodowców :):

- Czyty price action
- Ichimoku
- Dow theory (?) - pojęcia nie mam co to jest
- Średnie kroczące - to mnie cieszy, bo sam z nich korzystam.

Teoria Dowa, na pewno znasz -> http://www.gieldowy-wizjer.pl/teoria-dowa/ Chociaż widzę, że kolega wyżej mnie uprzedził :)
IMHO fajny dziennik, powodzenia na realnym rachunku .

Mpapiez

Kolejny ciekawy cytat:
This is what I do when I see other people's stops: I run them.

When I run stops, I don't use stops on those runs, because my targets are usually less than say 20 pips for a short term kill. Some guys go for more, I guess I'm not that greedy. I do use mental stops however in case my runs go sour. That takes discipline which the Banks pay me big bucks for.

When I run stops, trend direction is always at the back of my mind, but not a factor because, as I've implied, my targets are very short term. I don't use technical tools other than my own eyes and price action on the screen.
I tu mi się zawalił światopogląd :wink: . Ja zawsze myślałem, że grube ryby celują w bardzo dalekie targety.
Często na portalach dotyczących foreksa, pojawiają się informacje o pozycjach banku, że stop lossa mają 200 pipsów wyżej, a celują 600 pipsów w dół. Wychodzi na to że to jest jedna wielka ściema.

Facet którego zacytowałem, napisał że standardowo rzuca od 5 do 50 mln $, czyli od 50 do 500 lotów.
I teraz wiemy skąd się biorą fake-outy :). Wybije nam cwaniak stop lossa i wraca do gry z trendem.

Mpapiez

A dzięki chłopaki - faktycznie obiła mi się ta teoria dowa wiele razy o uszy :), tylko nie wiedziałem że to jest to :).

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Bardzo ryzykowne wejście na tej świecy, osobiście nie wchodzę S w takiej sytuacji.

Zablokowany