Mpapiez pisze:Kolejna ciekawostka.
Znalazłem na angielskojęzycznym forum dot. forexa, wypowiedzi ludzi którzy byli długi czas Traderami w dużych instytucjach finansowych. Na razie namierzyłem ich dwóch.
Tak czytam te ich wątki i pokrywają się ciekawe rzeczy:
- obydwoje zwolinili się po jakichś 12-15 latach pracy
- Obydwoje twierdzą że gdyby wiedzieli jak to wygląda, to nigdy by takiej pracy nie podjęli
- Twierdzą że większość traderów w instytucjach to stado baranów i część detalistów przerasta ich swoimi
umiejętnościami, a gdyby spekulowali własnym rachunkiem to by wyzerowali w krótkim czasie.
- Większość z nich nie korzysta z żadnych "super informacji, terminalu bloomberg'a ani niczego takiego. Ci dwaj zgodnie stwierdzili, że jedyne co mieli przed oczami, to wykres.
- Obydwoje mają ogromny szacunek do detalistów którzy robią na swój rachunek
- Co roku na start dostawali pewną sumę pieniędzy pod opiekę. Jeden podał przykład że gdy zaczynał, miał zarobić 1 mln dolarów w ciągu roku. Co roku suma kasy była taka sama, tylko target większy. Gdy odchodził, kazali mu zrobić 25 mln. Co ciekawe, gdy nie wykonasz planu, zwalniają Cię lub degradują, a na twoje miejsce przychodzi ktoś inny.
Mnie tylko ciekawi ile oni zarabiali ? Bo podejrzewam że przynajmniej z 10-20% od zarobionej kwoty.
No i standardowo na koniec ciekawy cytat.
Dotyczy polowania na stop lossy ( przy okazji mamy potwierdzenie, że to nie jest mit), oraz tego, że to najzwyklejsi traderzy tacy jak my :
Retail traders, don't sell yourself short. What we looked at as far as technical, charts, fundamentals, etc is pretty much the same thing that you look at as well. The Spot guys would always talk about highs and lows and support and resistance. Some would use that to "run stops" (meaning getting the price to trade that level to uncover s/l loss orders in order to make a few pips. So be careful where you put your stops, the bank traders will gun for them if they can!!!! Also, there was never any Hedge Fund's that did anything you and I wouldn't do, if eur was selling off because of Draghi's comments they sold like the rest of us only in size. Don't be impressed with Hedge Funds at least when it comes to the spot market. They don't know anymore or are anymore sophisticated that you are, its just a matter of degree. I give you another example, the biggest FX fund (or at least most well know) out there when I was in the business was FX Concepts. They gave back their customers money a year or two ago because they couldn't make money trading FX.
Dobry post. Tutaj masz dziewycznę, która również pracowała w dużym banku inwestycyjnym.
http://www.forexfactory.com/claudia1
Najbardziej zaskoczyło mnie to :
Ciekawa idea. Trzeba zaznaczyć, że babka robiła coroczny dochód przez kilka lat z rzędu.Entry doesn't matter and direction is not important day trading