Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Tak przerywając, moje dziewicze wejście na nowym realu chyba zakończy się sukcesem.
Zaczałem wchodzić co prawda za wcześnie, ale wszystko się zmieściło w stop lossie.

Aktualnie cena mi siedzi w zakresie Target 1, zastanawiam się czy już tego nie zamknąć.
Z drugiej strony to ładna czarna spadkowa świeca, przekonuje mnie do tego że T2 jednak wejdzie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

krystian74 pisze:Bardzo ryzykowne wejście na tej świecy, osobiście nie wchodzę S w takiej sytuacji.
To jest chmurka ichimoku prawda ?

Co do mojego wejścia, kijem wisły zawracać nie chce, bo moje średnie też mi trend wzrostowy pokazują, a wejście było typowo pod konsolke i na kontre.

Na weekend tego nie zostawie, także decyzja do godziny zapadnie.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Parę razy też się dałem nabrać na taką świecę spadkową po wybiciu z chmury i zaliczyłem SL.

Mpapiez

Dwa cytaty dotyczące fundamentów:
Interpreting the news is what junior traders and noob retail traders do. I'm not saying fundamental analysis is not important. It's always important to have some fundamental subtext in the back of your head. Just don't let it divert you from what the market is doing RIGHT NOW.
I was FX dealer and I worked with other dealers when I was risk manager for a local corporation. My opinion is that the dealers care only about their bonuses. This means that they have to make profits to meet their targets. That's all about the markets. No one cares whether the CPI was higher or lower. They just want the prices to move. Regrading the US CPI, probably the first sell off was the fundamental reaction to the numbers (algos). The rally above 1.1000 for some stop hunting. And back in the right direction towards 1.09.

Probably I should add that the stop hunting is not a dirty trick by the Big guys. They just need the liquidity.
To są cytaty dwóch różnych traderów bankowych. Tutaj koleś dobitnie mówi, że oni mają przeważnie w dupie dane makroekonomiczne.
Liczy się wycinka w celu nabrania płynności. To może dość dosadnie tłumaczyć, skąd czasmi dziwnie dolara\ się osłabia przy dobrych danych dla niego. Swego czasu często padało słowo "risk on/off", a widać że to zwykła bzdura. Jaki z tego wniosek ? Grajmy tylko to co widzimy.

Ten trader Skenobi, w tym całym dużym wątku, wspomniał też, że w trakcie day tradingu, on kompletnie na dane makro nie patrzy i twierdzi że to co jest naprawdę istotne, to poziomy S/R, które są mapą drogową ze śladami tego, gdzie traderzy bankowi zostawiają swoje zlecenia...

Przykład takiego zachowania w załączniku. Nie są to typowe S/R, lecz high/lowy z sesji azjatyckiej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nauczyłem się paru rzeczy inwestując na FX. Ale najważniejszej sprawy nikt nie powiedział. Graj to co widzisz a nie snuj domysłów. Dlatego moje podejście jest dość sceptyczne do wypowiedzi innych. Ja jestem tu z moim kapitałem, a oni tam. Każde zdanie wyczytane na forum, lub w książce nie przybliży nas do większej kasy. Tylko nasza psychika połączona z wiedzą i jakimś systemem dają rezultat.

Mpapiez

krystian74 pisze:Nauczyłem się paru rzeczy inwestując na FX. Ale najważniejszej sprawy nikt nie powiedział. Graj to co widzisz a nie snuj domysłów. Dlatego moje podejście jest dość sceptyczne do wypowiedzi innych. Ja jestem tu z moim kapitałem, a oni tam. Każde zdanie wyczytane na forum, lub w książce nie przybliży nas do większej kasy. Tylko nasza psychika połączona z wiedzą i jakimś systemem dają rezultat.
Dlatego ja przestałem odwiedzać wątek DT, sugerowanie się wrzucanymi tam wykresami ostatnio dość często mnie załatwiało na cacy. Co z tego że wiesz że masz się tym nie sugerować, ale jak raz zobaczysz, to obraz w głowie zostaje.

Co do tych cytatów, ja nie wrzucam przepisu na sukces, tylko wg mnie bardzo ciekawe punkty widzenia.
Okazało się, że są miejsca w internecie, gdzie można spotkać tych mitycznych "grubasów".

Widzisz, coś z tych cytatów może się przydać, lub można przeczytać jako ciekawostkę...

Tutaj kolejna - tak facet wyznacza poziomy S/R, co ciekawe z poziomu wykresu liniowego:
I don't know how other institutionals draw S/Rs. My old bosses taught me to pull up a Daily line chart (no bars or candles) and eyeball the horizontal zones where prices have tested (successfully or not) from below and above, including significant highs and lows. The more tests, the better. And then I would pull up an hourly line chart and do the same, although now with MT4, have learnt to use H4 as well.

The zones are where interbank and corporate orders have clustered before and WILL likely be remembered in future order books.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nie rozchodzi się o cytaty, raczej o samo podejście i rozumowanie pewnych zachowań ceny do naszych oczekiwań. Piszę to również z doświadczenia będąc na darmowym szkoleniu. Szkolący dobrze wykładał wiedzę, ale moje oczekiwania były zupełnie inne. Ja chciałem dowiedzieć się jak się skalpuje, a wykładający wiedzę że on nigdy tego nie robił i nie poleca. TF tylko od M30 w górę. Dlatego piszę że wiedza wyczytana lub przekazana nigdy się nie będzie pokrywała z wiedzą którą my oczekujemy.

Mpapiez

krystian74 pisze:Nie rozchodzi się o cytaty, raczej o samo podejście i rozumowanie pewnych zachowań ceny do naszych oczekiwań. Piszę to również z doświadczenia będąc na darmowym szkoleniu. Szkolący dobrze wykładał wiedzę, ale moje oczekiwania były zupełnie inne. Ja chciałem dowiedzieć się jak się skalpuje, a wykładający wiedzę że on nigdy tego nie robił i nie poleca. TF tylko od M30 w górę. Dlatego piszę że wiedza wyczytana lub przekazana nigdy się nie będzie pokrywała z wiedzą którą my oczekujemy.
Dlatego nigdy nie byłem i nie będę na żadnym szkoleniu.
Co innego jest gdy zawodowiec w ramach rozrywki kogoś przeszkoli, a co innego gdy szkoleniowiec żyje ze szkolenia.
Nawet jak by mnie ktoś kiedyś na coś takiego namówił, to na starcie od takieg Pana bym poprosił o jakiś track record.

Generalnie, nic nie zastąpi doświadczenia i to się sprawdza w każdej dziedzinie życia.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Przykład: w jakim kierunku pójdzie cena czy będzie respektowała Ichimoku czy formację XABCD takich pytań jest wiele podczas sesji z którymi się musimy zmierzyć od strony psychologicznej i technicznej

Mpapiez

krystian74 pisze:Przykład: w jakim kierunku pójdzie cena czy będzie respektowała Ichimoku czy formację XABCD takich pytań jest wiele podczas sesji z którymi się musimy zmierzyć od strony psychologicznej i technicznej
Ciężkie pytania zadajesz :) - odpowiedzieć poprawnie nie potrafię bo nie stosuje żadnej z tych metod.
Jak miałbym stawiać na czuja, to raczej XABCD...
Opór wytrzymał póki co, więc pewnie jakaś korekta pójdzie przed ewentualnym uciekaniem do góry.

Zablokowany