Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
malse
Gaduła
Gaduła

Re: Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Nieprzeczytany post autor: malse »

Czy w tym SYS wchodzicie tylko na 2 świeczce M5 po przebiciu D,czy kolejne tez dopuszczalne.

Trend tylko na M5 i H1? Inne interwaly pomijane?

Awatar użytkownika
melpomena
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: melpomena »

jackub pisze:Ja w zasadzie nie gram przed LO, musiało by być coś ekstra, ładnie prze Frankfurtem żebym to brał
Wtedy jest największa zmienność, podobnie jak zamknięcie Londka / otwarcie USA. Większa zmienność - szybciej sygnał będzie potwierdzony lub zanegowany, więc dla niecierpliwych to dobry moment do gry. ;)

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

malse pisze:Czy w tym SYS wchodzicie tylko na 2 świeczce M5 po przebiciu D,czy kolejne tez dopuszczalne.

Trend tylko na M5 i H1? Inne interwaly pomijane?
Malse,
Ja na to patrzę indywidualnie, uzalezniam to od ile zostało do wzięcia, ALE, bardzo często cena po przebyciu kilku pipsów zawraca przetestować poziom i jeśli włączyło sie juz BE+ szukam ponownego wejścia z tego setup-u .... bywa że jest ono nawet lepsze niz pierwotne...
popatrz na http://forex-nawigator.biz/forum/postin ... 7&p=754210 i http://forex-nawigator.biz/forum/postin ... 7&p=754248
Co do trendu to nie są pomijane tylko różnica , rozpiętość trendów M5 i H1 powoduje że jak na H1 masz trend na początku to zazwyczaj na M30 trend w tym samym kierunku już jest a trend rozpoczynający sie na M5 zazwyczaj będzie pocżatkiem trendu na M15 o ile będzie zgodny z H1, poza tym szeroki SL ma dla nas być taką poduszką, która nas zabezpiecza przed cofnięciem sie ceny, gdyby na M5 źle ocenilibysmy trend.... naszym zadaniem jest gra z trendem dominującym t,j trendem z H1 a dwa TF-y służą rozsądnemu uproszczeniu SYS-a
Niemiaszek używa "tajemniczego wsklaźnika" literki L lub S postawionej na wykresie H1, bedąc na M5 widzi jak ocenił trend na H1, to jest niegłupie biorąc pod uwagę że obserwuje mnóstwo par na raz ...
Ja "pacze" tylko na cztery więc klikam sobie tam i z powrotem

jackub

Lexie9 pisze:Ktoś wszedł na EURJPY i EURAUD? Czy źle rozczytałem setup.
nie gram na tych parach, ale patrząc na wykres na EUR/AUD był setup a na EUR/JPY jeszcze nie... 21MA i 200MA na EJ przecięły się dopiero po północy .... aczkolwiek... średnie to średnie i widać jak na dłoni że trend na H1 jest ... obeznani z sysem wezmą taki trade, ja odpuszczam, nie śpieszy mi sie donikąd.... dla mnie odstępstwa od SYS-a na początku drogi miało zawsze zgubny wpływ... tu zarobisz, ale wprowadzasz ZŁY NAWYK, co naprawdę się nie opłaca... pozbywanie sie ZŁEGO NAWYKU jest o niebo trudniejsze niż nabieranie DOBRYCH NAWYKÓW ... :wink:

panzupa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: panzupa »

Hej, takie pytanie. Skąd bierzecie poziomy Weekly aby je umieścić na wykresie?
I czy poziomy Weekly tez "odświeżamy" codziennie?

jackub

poziomy weekly i monthly generuje wskaźnik pivots points multitimeframe.. wcześniej tu w wątku zamieszczony... wekly jak sama nazwa wskazuje powstaje z danych tygodniowych i pozostaje waży przez cały tydzien podobnie monthly jest wazny przez miesiąc..
ja maluje wszystkie poziomy sam ze strony actionforex.. lubie tak http://www.actionforex.com/markets/pivo ... 040848154/
sa i inne źródła, poziomy się róznią pomiędzy źródlami nieznacznie, ja trzymam się actionforex

malse
Gaduła
Gaduła

Dzisiaj zaczynam test SYS na DEMO (w realu działam sobie dalej).

Jeszcze kolejne pytanie - własnie miałem taki przypadek:

Wyznaczony trend L poprawnie - DR1 przebija ale za 4 pipsy jest WR2 - otwierać pozycję?

wg SYS nie powinienem bo TP powinienem ustawić na kolejnej kresce - czyli WR2 - więc nie warto.

Czekam na DR2 - 22 pipsy wyżej?

Przykład z CAC40 - dzisiaj

EDIT:

Jednak patrząc dalej nie warto tutaj zastosować SYS teraz - gdyż SL 25 Pipsów - od DR1 do DR2 (jeśli pominąć WR2) - 22 pipsy - czyli ewentualna strata większa niż TP wg zasad

dobrze rozumuję?

p.s.

Poziomy PP dla indeksów gdzieś są dostępne aby porównać z tym co liczy PPM(PivotPoint Multifr....)

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

To od ciebie zależy, sam musisz decydujesz czy wziąć dany trade czy nie, ja trady z zasięgiem ok 20 pipsów biorę, ale głównie dlatego że mam cały czas to pod kontrolą. Po za tym kto Ci każe czekać aż cena zaliczy SL przecież można wyjść szybciej :)
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

jackub

Byłbym ostrożny, miałem takie przypadki... konczyły się SL-em, zwróc uwagę że świeca M5 przebija poziom dzienny to mamy ruch, aby mieć pewność przebicia poziomu tygodniwego powinieneś mieć świecę chyba H4 zamknięta powyżej tego poziomu...
zasada SYS-a mówi większe prawdopodobienstwo jest że od poziomów W czy M cena się odbije... zobacz czy sie odbije i jak daleko się odbije... może zmienić cały układ, są to dla mnie miejsca ryzykowne, może być początkiem większej korekty

malse
Gaduła
Gaduła

jackub pisze:Byłbym ostrożny, miałem takie przypadki... konczyły się SL-em, zwróc uwagę że świeca M5 przebija poziom dzienny to mamy ruch, aby mieć pewność przebicia poziomu tygodniwego powinieneś mieć świecę chyba H4 zamknięta powyżej tego poziomu...
zasada SYS-a mówi większe prawdopodobienstwo jest że od poziomów W czy M cena się odbije... zobacz czy sie odbije i jak daleko się odbije... może zmienić cały układ, są to dla mnie miejsca ryzykowne, może być początkiem większej korekty

Na DAX właśnie jest ciekawy układ w zasadzie D_R1 = W_R1 - więc jeśli to przebije może być ciekawie - na tą chwilę odbiło w dół :)

ODPOWIEDZ