Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcion1899
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Post autor: Marcion1899 »

Nikt nikogo nie bedzie wieszał, :lol: , chciałem tylko podziekowac autorowi za pomoc, moze mi ten sys spasuje i troche kasy sie zarobi ale proby cały czas trwaja. rzeczywiscie "dupogodzin" w h.....j sie spedza

Pozdrawiam

malse
Gaduła
Gaduła

Post autor: malse »

niemiaszek pisze:postaram się w skrócie poukładać zasady/reguły sysa, żeby każdy patrząc na rozpiskę dokładnie wiedział jak do tego podejść

jednym słowem działamy od kreski do kreski wyznaczonej przez zasięg ruchu ceny/rynku... :wink:

podstawą sysa są poziomy/kreski Pivot Points wyznaczane przez indyk PivotPointsMultitimeframe - http://forex-nawigator.biz/forum/ciekaw ... ml#p517540
D_R3
D_R2
D_R1
Daily Pivot - środek zasięgu, coś jak 50%FIBO wyznaczane od szczytu do dołka wcześniejszej świecy
D_S1
D_S2
D_S3

indyk pokazuje na wykresie dodatkowo kreski wynikające z wcześniejszej świeczki W(Weekly) i M(Monthly) - te kreski są przydatne do wyznaczania TP dla otwartych pozycji, jeżeli znajdują się pomiędzy kreskami z D
jednym słowem bazujemy na tym co rynek/cena zrobiła w przeszłości a my patrząc na aktualne kreski/poziomy widzimy co będzie istotne/respektowane w przyszłości (szklana kula)

lub każdy może sobie ręcznie nanosić korzystając z szablonów dostępnych na wielu stronach
https://www.mataf.net/pl/tools/03-01-pivot-point
http://www.actionforex.com/markets/pivo ... 040848154/

poziomy to nic innego jak czysta matematyka ponieważ do kresek na dany dzień są brane wartości(High, Low, Close) wynikające ze świeczki D (Daily) dnia poprzedającego

dodatkiem jest tabelka z talking-forex.com, gdyż różnice w datafedzie u każdego brokera mogą wprowadzać w błąd i występują różnice kilku pipsów
narazie jest dostęp za free przez zerohedge do talikng-forex.com, ale bezpośrednio kosztuje to 20 funtów miesięcznie :(
http://zerohedge.talking-forex.com/sheets
oczywiście nie dla samej tabelki warto korzystać z talking-forex.com, ponieważ na bieżąco w wersji mówionej(live) podawane są wszystkie dane makro i działa to szybciej niż można przeczytać, ale trzeba choć trochę znać angielski :p

dodatkowo w skład sysa wchodzą dwie średnie kroczące MA21 i MA200(w MT4 to SMA- simple moving average), które informują jaki mamy aktualnie trend
układ średnich pokazuje trend, więc jeżeli MA21 jest nad MA200 mamy trend wzrostowy, gramy tylko L
jeżeli układ jest gdzie MA200 jest nad MA21 wtedy mamy trend spadkowy i gramy tylko S

bezwzględnie i zawsze bierzemy pod uwagę trend, on jest wyznacznikiem jaką pozycję będziemy otwierać i zgodnie z powiedzeniem, "trend is your friend"

dodatkowo korzystam z OCT(One Click Trader) do zarządzania pozycją
jest to wersja płatna od Andrzeja Pierza (opis w linku)
http://forex-nawigator.biz/forum/one-cl ... ml#p494053
każda pozycja ma:
SL 30
TP 45
TS po 28 pipsach z przesunięciem SL co 5 pipsów
BE+... czyli SL zabezpieczający pozycję na + po ruchu kilku pipsów zgodnie z kierunkiem otworzonej pozycji i jest zależny od spreadu na danej parze, np;
EURUSD po 5.5 pipsa SL przełacza się na BE+1.5
GBPUSD po 6.9 pipsa SL przełącza się na BE+1.5
USDJPY po 6.5 pipsa SL przełacza się na BE+1.3
GBPJPY po 10.5 pipsa SL przełacza się na BE+2.9
wartości są tak dobrane, aby nie zaliczać strat na pozycji biorąc pod uwagę spread i commision

zaczynamy zabawę, gdy mamy wszystko na wykresie (średnie i kreski) i analizujemy od H1(trend)
Obrazek

do zajmowania pozycji bierzemy pod uwagę tylko i wyłącznie każdą kreskę z D, natomiast do wyznaczania TP mogą służyć kreski z W lub M(najbliższe), jeżeli znajdują się po drodze w kierunku kolejnej kreski z D

klikamy zawsze na M5 :idea: :!:
zasada wejścia:
1. układ średnich H1 i M5 (trend) musi się zgadzać
2. cena przebija kreskę z D, czekamy na zamknięcie się świecy przebijającej kreskę i pozycję otwieramy na następnej świeczce: czyli np.: trend mamy na L(H1 i M5 - zgodne), cena przebija DR1 więc wchodzimy w L z zasięgiem TP do kolejnej kreski DR2 z jednym warunkiem, że gdy po drodze do DR2 mamy np. WP lub MS1 to ustawiamy TP na takiej kresce
zawsze klikamy od kreski do kreski i nie liczymy na zasięg oddalony o klilka kresek od zajętej pozycji

przy odwrotnym układzie średnich(trend S) i przebiciu wchodzimy w pozycję S

sys działa na wszystkim, waluty, indeksy, surowce... to wykres pokazuje co go boli a my tylko podpinamy się do ruchu :idea:

prościej nie potrafię już tego wytłumaczyć, a w teorii wszycho jest proste, a tu trzeba trochę poświęcić czasu na opatrzenie się z wykresem i zasadą działania sysa... nie ma lekko

Wesołych Świąt... :516: :564:
3 pytania

Czy DP - też traktujesz jako kreskę?

Zawsze zamknięcie świeczki M5 przebijającej kreskę - czy na innym interwale?

Jak zmienić kolory w piep... MT4 dla MA200 i MA21 - mam takie same i jak zmieniam to dla wszystkich poziomów nie mogę dla każdego osbnego koloru ustawić?

jackub

Post autor: jackub »

może ja wyręczę....
DP tak, jest to ważna kreska i bierze udział,
Do zajęcia pozycji niezbędne jest przebicie kreski i zamknięcie się świecy M5 poniżej/powyżej kreski (poziomu) czyli na interwale M5
Nie bardzo rozumiem co mają poziomy do MA21 i MA200..
kolory wskaźników zmienia się w ich właściwościach, ta sama MA nie może miec róznych kolorów na róznych TF-ach ....
pozdro

Lexie9
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Lexie9 »

Czytam ten dziennik dziś już trochę i się trochę pogubiłem...
TP ma być 45pipsów czy do następnej kreski? Gdzieś wyczytałem 45pipsów a za chwile, że do następnej kreski.
Tak samo wejście świeca przebija np. od dołu do góry DP zamyka się powyżej to wchodzimy odrazu czy czekamy aż następna świeca zamknie się także powyżej DP? (pomijam już układ średnich).

Awatar użytkownika
grey
Gaduła
Gaduła

Post autor: grey »

Właśnie też chciałbym zapytać.

Niekiedy od kreski do kreski jest powiedzmy 27 pips. Wtedy nie mogę realizować TP=45.
Jak sobie niemiaszek z tym radzisz? Czy powiedzmy wtedy bierzesz SL=TP?

jackub

Lexie9 pisze:Czytam ten dziennik dziś już trochę i się trochę pogubiłem...
TP ma być 45pipsów czy do następnej kreski? Gdzieś wyczytałem 45pipsów a za chwile, że do następnej kreski.
Tak samo wejście świeca przebija np. od dołu do góry DP zamyka się powyżej to wchodzimy odrazu czy czekamy aż następna świeca zamknie się także powyżej DP? (pomijam już układ średnich).
Ok juz tłumaczę...
SYS (system) jest na bazie kresek (poziomów) i gramy od poziomu do poziomu.... SYS-a można grać z ręki i samemu pilnować przełączania na BE czy ręcznego treilingu SL... jednak Niemiaszek uzywa EA który pilnuje tego wszystkiego za niego, tzn jak zajmie pozycję to automatycznie EA wpisuje dane kiedy przełączyć na BE i jaki offset BE zastosować. Wyznacza równiez TS i TP. Niemiaszek wyznaczył TP na 45 pipsów, a TS na 28 pipsów z dystansem 5 pipsów co oznacza że jak cena osiągnie 28 pipsów to zabezpiecza już 23 pipsy i po kazdym 5 pipsowym wzroście zabezpiecza kolejne 5 pipsów zysku... Pozwala to na złożenie zlecenia i nie zajmowanie się nim... TO TYLKO SPECYFICZNY MM z użyciem EA.
Nie zmienia to faktu że naszym TP powinien być kolejny poziom dzienny , czyba że wcześniej cena napotka poziomy tygodniowy lub miesięczne, wówczas one zostają naszym spodziewanym zakresem ruchu. Doświadczenie uczy że poziomu tygodniowe i miesięczne najczęściej odbijają cenę...
Ja np używam innego EA i sam pilnuję kiedy cena zbliża sie do kolejnego poziomu i zamykam pozycję na , lub w pobliżu kolejnego poziomu... :564:

Lexie9
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Lexie9 »

dzięki jackub. :)
jeszcze jedno pytanie mam. Jak widzimy układ na L na M5 to przeskakujemy na H1 zobaczyć czy jest ten sam układ, tak?
Możesz powiedzieć co to za EA czy to tajemnica? :)

jackub

Tłumacząc najprościej, poszukujemy sytuacji kiedy na M5 21MA>200MA i na H1 21MA>200MA aby szukać wejść na kupno i odwrotnie na sprzedaż szukamy sytuacji kiedy na M5 21MA<200MA i na H1 21MA<200MA... w sytuacji kiedy mamy do czynienia z konsolidacjami jak ostatnio to wiele wejśc nie ma, mozna sie przejchać ....
EA które używa Niemiaszek to ONE CLICK Trader Adama Pierza (platny) i bezpłatny FVOE (chyba tez jego produkcji) czy z tej samej rodziny Luktom visual order http://forex-nawigator.biz/forum/luktom ... lit=Luktom
pogrzeb w googlach wszystko się da znaleźć..powodzenia

jackub

Lexie9 pisze:dzięki jackub. :)
jeszcze jedno pytanie mam. Jak widzimy układ na L na M5 to przeskakujemy na H1 zobaczyć czy jest ten sam układ, tak?
Możesz powiedzieć co to za EA czy to tajemnica? :)
Tak, albo patrzysz na H1 aż zbliża się możliwośc przebicia poziomu i przełączasz się na M5 aby dokonac wejścia sprawdzając czy układ MA's na M5 jest poprawny
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2015, 17:05 przez jackub, łącznie zmieniany 1 raz.

jackub

师傅
proszę wybacz że się poszarogęsiłem......

ODPOWIEDZ