BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

No to raczej nic tu dla siebie nie znajdziesz. Albo system albo ZL.
Jeśli czujesz, że emocje mają jakikolwiek wpływ na twój trading, powinieneś odejśc od komputera.
No właśnie nie, bo ta idea, tj. BO/FBO ma jako jedyna jakieś logiczne podparcie.
Ty widzisz popyt i podaż a ja BO i FBO :)
Może i tak, ja poprostu nie wierzę w celowe poruszanie się ceny. Dlatego stwierdzenie, że "cena doszła tu by zeżreć czyjś profit" jest dla mnie bez sensu bo zakłada właśnie że rynkiem ktoś porusza.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

gutek04 pisze: Może i tak, ja poprostu nie wierzę w celowe poruszanie się ceny. Dlatego stwierdzenie, że "cena doszła tu by zeżreć czyjś profit" jest dla mnie bez sensu bo zakłada właśnie że rynkiem ktoś porusza.
No to się nie dogadamy bo ja widzę to dokładnie odwrotnie :)
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

I wcale się z tego powodu nie gniewam :) Wracając do tematu usystematyzowania zasad... Wczoraj wrzuciłem tutaj moja analizę USD/CAD, wczoraj wydawała się dla mnie całkiem logiczna, dziś już tak nie jest. Dążę do tego , by unikać w przyszłości właśnie takich sytuacji. Dobra już nie zaśmiecam wątku. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Ja Cię nie wyganiam :) Czerwinka gdzieś wsysło, on by Ci lepiej wytłumaczył o co tu chodzi :) Pozdro

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

Gutek,

To nie są jakieś wymysły i bajki o smokach, które raz są tęczowe, raz czarne. BO i FBO jest koncepcją, na której się buduje system. Mój system bazuje na innym założeniu i dopiero jest poszerzany o te założenia. Zapewniam Cię, że to nie jest intuicyjne, zależne od dnia czy co tam sobie wymyślisz. Jest sygnał i już, koniec. To oczywiście znowu zakłada dodanie masę założeń itp.
Masz puzzle i musisz je ubrać w formalne zasady.
To się niczym nie różni od informacji o tym, że "generalna zasada jest taka, że jak to i tamto to pada deszcz". Tyle, że zanim spadnie to widać chmury i trzeba rozpoznać jakiego rodzaju są to chmury.

Żeby nie być gołosłownym: teraz mam sygnał na long na kangurze. TP jakieś 50p. Wchodziłbym z limitu na 7605 i ze stopem ok 25p. Bardzo prosty setup. Nie będę tego grał, bo jestem dziś zmęczony, ale wg moich założeń tu powinienem wejść bez żadnego dodatkowego gdybania.

Ja osobiście też nie wierzę w zżeranie ceny, profitów itp. Mam na to inną teorię. Tyle, że tu liczy się praktyka i dla kucharki nie jest ważne czy obiera ziemniaka czy kartofla, ważne żeby nóż był ostry.

A z "niewidzialną ręką rynku" miałem zupełnie co innego na myśli.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Mój system bazuje na innym założeniu i dopiero jest poszerzany o te założenia
No właśnie, czy to nie jest kluczowe w tym co robisz?

Aaa, i nie przyszedłem się tu kłócić, ani udowadniać nikomu mojej racji. Chciałem tylko zasięgnąć waszej opinii, jeśli przedstawione przeze mnie założenia i wnioski są dla kogoś krzywdzące to przepraszam. Pozdro!

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Ja się nie gniewam jeśli mnie masz na myśli. Mamy sprzeczne spojrzenie na rynek, dlatego moje rady będą raczej bezużyteczne dla Ciebie. Nie chciałem byc nie miły, jeśli tak wyszło. Widzisz chihuahua również nie wierzy w zżeranie profitu ale jak widzę jego trejdy to grałbym je identycznie. Od początku pisałem, że każdy widzi to trochę inaczej.

Kazik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kazik »

chihuahua pisze:Gutek,

To nie są jakieś wymysły i bajki o smokach, które raz są tęczowe, raz czarne. BO i FBO jest koncepcją, na której się buduje system. Mój system bazuje na innym założeniu i dopiero jest poszerzany o te założenia. Zapewniam Cię, że to nie jest intuicyjne, zależne od dnia czy co tam sobie wymyślisz. Jest sygnał i już, koniec. To oczywiście znowu zakłada dodanie masę założeń itp.
Masz puzzle i musisz je ubrać w formalne zasady.
To się niczym nie różni od informacji o tym, że "generalna zasada jest taka, że jak to i tamto to pada deszcz". Tyle, że zanim spadnie to widać chmury i trzeba rozpoznać jakiego rodzaju są to chmury.

Żeby nie być gołosłownym: teraz mam sygnał na long na kangurze. TP jakieś 50p. Wchodziłbym z limitu na 7605 i ze stopem ok 25p. Bardzo prosty setup. Nie będę tego grał, bo jestem dziś zmęczony, ale wg moich założeń tu powinienem wejść bez żadnego dodatkowego gdybania.

Ja osobiście też nie wierzę w zżeranie ceny, profitów itp. Mam na to inną teorię. Tyle, że tu liczy się praktyka i dla kucharki nie jest ważne czy obiera ziemniaka czy kartofla, ważne żeby nóż był ostry.

A z "niewidzialną ręką rynku" miałem zupełnie co innego na myśli.
1. Gratuluję
2.Wiem, że ZL, zniesienia ale nie wiem na jakiej podstawie wejście?
3. spodziewałem się odbicia ale "na poziomy" już nie otwieram.

Jak możesz to coś napisz bo może się coś podszkolę.
Moje wejście byłoby trochę wyżej.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Witam.

Sorki, że nie udzielam się za bardzo w wątku ale w sumie wszystko co chciałem napisać pewnie już tutaj napisałem. Trudno jest to wszystko wytłumaczyć tak w kilku zdaniach. Natomiast wierzę, że jak ktoś się uprze i będzie śledził rynek to zobaczy jak to wszystko chodzi i na czym polega. Bardzo dobrze, że każdy ma różne na zdanie na temat wielu kwesti bo najlepiej jak każdy osiągnie sam i dostosuje to wszystko pod siebie.
Natomiast ja bym się upierał że na rynku niestety ktoś steruje tym wszystkim. nie wiem kto może my sami a nie jakieś instytucje ale to nie jest ważne, ważne jest to że tak się dzieje. A dalczego tak uważam:
- dlaczego cena na danych skacze kolosalnie i w większości zawsze powycina wszyskich, dane to tylko pretekst dla grubych ryb
- dlaczego zawsze większy ruch odbywa się po fałszywym wybiciu (FBO)?
- dlaczego jak jest profit i cena zamiast lecieć w dół a nie zrobi nowego dołka (góry) to leci do profitu
- dlaczego w większości przypadków jeżeli mamy podwójne dno (potrójne) to cena zrobi FBO
- itd, itd jest wiele innych przypadków

Ja ogólnie ostatnio staram się grać tylko z trendem oraz w 90% przypadków gram tylko spadki i staram się przy tym obserwować BO i FBO i dołączać się do ruchu, bardzo fajnie mi to wychodzi. Natomiast dlaczego cena tak robi? Myśle że wiem ale to nie jest ważne wazne że tak robi i ja to wykorzystuję. Jeżeli ktoś nie wie jak grać to proponuję grać z trendem i dołączać się na korekcie na początek.
Zawsze na akcję występuje reakcja (tak jak w przyrodzie), dlaczego cena nie leci cały czas w dół? Jeżeli jest ruch w dół to później nastąpi ruch w górę i zje większość tego ruchu i potem albo pójdzie znowu w dół niżej (czyli z trendem) albo zawróci i będzie szłą w górę (odwrócenie trendu). Natomiast żeby było odwrócenie trendu to musi wystąpić kilka czynników. Tutaj jest właśnie chyba dla wielu problem, czy to jest tylko odwórcenie trendu czy tylko korekta jeżeli to skumacie to będzie dobrze :)
Powodzenia.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

O właśnie chodzi o to odwrócenie trendu, kiedy można stwierdzić że to odwrócenie, samo FBO to za mało choć czasem się okazuje że wystarcza i cena ni z tego ni z owego leci jak szalona. A czasem jest wręcz przeciwnie niby jest FBO ale ruch przeciwny jest nie znaczny a potem jest jazda z trendem. Gdybyś mógł czerwinek naprowadzić nas na to jak wyłapać co jest co?
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

ODPOWIEDZ