Witam.
Sorki, że nie udzielam się za bardzo w wątku ale w sumie wszystko co chciałem napisać pewnie już tutaj napisałem. Trudno jest to wszystko wytłumaczyć tak w kilku zdaniach. Natomiast wierzę, że jak ktoś się uprze i będzie śledził rynek to zobaczy jak to wszystko chodzi i na czym polega. Bardzo dobrze, że każdy ma różne na zdanie na temat wielu kwesti bo najlepiej jak każdy osiągnie sam i dostosuje to wszystko pod siebie.
Natomiast ja bym się upierał że na rynku niestety ktoś steruje tym wszystkim. nie wiem kto może my sami a nie jakieś instytucje ale to nie jest ważne, ważne jest to że tak się dzieje. A dalczego tak uważam:
- dlaczego cena na danych skacze kolosalnie i w większości zawsze powycina wszyskich, dane to tylko pretekst dla grubych ryb
- dlaczego zawsze większy ruch odbywa się po fałszywym wybiciu (FBO)?
- dlaczego jak jest profit i cena zamiast lecieć w dół a nie zrobi nowego dołka (góry) to leci do profitu
- dlaczego w większości przypadków jeżeli mamy podwójne dno (potrójne) to cena zrobi FBO
- itd, itd jest wiele innych przypadków
Ja ogólnie ostatnio staram się grać tylko z trendem oraz w 90% przypadków gram tylko spadki i staram się przy tym obserwować BO i FBO i dołączać się do ruchu, bardzo fajnie mi to wychodzi. Natomiast dlaczego cena tak robi? Myśle że wiem ale to nie jest ważne wazne że tak robi i ja to wykorzystuję. Jeżeli ktoś nie wie jak grać to proponuję grać z trendem i dołączać się na korekcie na początek.
Zawsze na akcję występuje reakcja (tak jak w przyrodzie), dlaczego cena nie leci cały czas w dół? Jeżeli jest ruch w dół to później nastąpi ruch w górę i zje większość tego ruchu i potem albo pójdzie znowu w dół niżej (czyli z trendem) albo zawróci i będzie szłą w górę (odwrócenie trendu). Natomiast żeby było odwrócenie trendu to musi wystąpić kilka czynników. Tutaj jest właśnie chyba dla wielu problem, czy to jest tylko odwórcenie trendu czy tylko korekta jeżeli to skumacie to będzie dobrze

Powodzenia.