Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Gość123
Bywalec
Bywalec

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: Gość123 »

Dziękuję raposo. Ja to sobie tak wyobrażam :) - widzę ciekawą sytuację, klikam myszką na wykres - pojawia się pozioma linia, którą mogę przesunąć góra/dół a dwukrotne kliknięcie w nią składa zlecenie.
A będąc w tym temacie - czasami dość szybko coś tam klikam na wykresie i nagle pojawia się zlecenie oczekujące :) - wie kto może, za jaką przyczyną? Na klawiaturze nic nie wciskam w tym czasie.

monte
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: monte »

Cześć!

Mam pytanie:
W jednym z wątków tego forum spotkałem takie o to zdanie:
"To zapewne rekiny rozegrają ich i zgarną Wielkanocne premie ciągnąc edka na pólnoc." - Zorro.

Chciałem zapytać co autor miał na myśli - w jaki sposób kto ma kogo rozegrać :mrgreen: ??

Oprócz tego chciałem zapytać o jeszcze jedną rzecz. Mianowicie, pojawiają się pojęcia
"wchodzić na S"
"wchodzić na L"

Domyślam się, że chodzi o kupno/sprzedaż, ale nie potrafię jednoznacznie tego rozszyfrować - jedno jest po Polsku, drugie po Angielsku?
Czy jakieś inne, ważne oznaczenia się pojawiają?

Dzięki z góry za pomoc

Monte

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

S - Short - sprzedaż
L - Long - Kupno

Co do tamtego komentarza - nikt inny niż jego autor lepiej nie wyjaśnią Ci co miał na myśli ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Ridley
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Ridley »

Mam pytanie dotyczące różnic między kontem w PLN a USD w FxPro i nie tylko.

5 lat temu bawiłem się trochę na demo i w realu na FxPro , teraz postanowiłem wrócić :) Odblokowałem konto FxPro i chyba porwałem się na konto cTrader w PLN. Przelałem pieniądze i nie wiem czy dobrze zrobiłem bo nie mogę sprawdzić jeszcze w realu bo mam konto jeszcze nie odblokowane. Czy jest jakaś różnica w handlu na głównych parach walutowych pomiędzy kontem w USD i PLN, pytam żeby nie być niemile zaskoczony.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Różnic praktycznie nie ma. No może poza jedną - zyski i straty będą wyświetlane w złotówce :). Natomiast samo posiadanie konta w PLN technicznie rzecz biorąc nie będzie powodowało, że dodatkowo na tym zarobisz lub stracisz, bo wszystkie transakcje są na bieżąco przeliczane po średnim kursie FX.

Ogólnie dla nas prowadzenie konta w PLN jest o tyle lepsze, że nie mamy do czynienia z przewalutowaniem przy wpłacie/wypłacie i w związku z tym nie dotyczy nas ryzyko kursowe (paradoksalnie grając na rynku walutowym :) ). Także rozliczenie podatkowe jest prostsze.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

darsmi0
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: darsmi0 »

Dopiero zaczynam i nawet nie wiem jak to wpisać w wyszukiwarkę.

Trochę poczytałem i trochę popatrzyłem na demo a nawet zacząłem grać (na szczęście na demo). Gdy przyjąłem kiedy wchodzę na rynek (bez wchodzenia na demie a tylko zaznaczyłem na wykresie moment wejścia i wyjścia w rzeczywistym czasie) to potrafię mieć zysk w wysokości 20-100 pipsów. Problem zaczyna się gdy wchodzę na demo i robię kup lub sprzedaj. Nagle przy locie 0,1 zaczynam na -100 lub -20 albo gdy nie ma PLN to jest -5. I te moje 20 pipsów jest za mało by mieć zysk. Więc jak to jest z tymi pipsami i tym zarabianiem jeśli po obstawieniu faktycznie mam te 20 pipsów, robię kiedy ma się zakończyć ( po jakim kursie) a tu i tak mało zarobione aby wyjść na czysto ??

hubi9595
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: hubi9595 »

Witajcie. Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o forex'a. Usłyszałem o nim dość nie dawno i powiem szczerze, że mnie to zaciekawiło. Chciałbym powoli zacząć swoją karierę z tym rynkiem. Niestety pojawia się problem, że kompletnie nie wiem jak się za to zabrać i od czego zacząć. Dzisiaj założyłem sobie konto demo i na chwile się zalogowałem. Powiem szczerze, że trochę mnie przeraziło to wszystko co tam zobaczyłem, te wszystkie wykresy (o co w ogóle w nich chodzi?). Przechodząc do rzeczy, polecacie może jakąś książkę (najlepiej polską), dzięki której mógłbym malymi kroczkami się wdrożyć w ten potężny rynek? Może są jakieś bezpłatne kursy w internecie?
Proszę o odpowiedź, z góry dziękuję :)

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

hubi9595 pisze:Witajcie. Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o forex'a. Usłyszałem o nim dość nie dawno i powiem szczerze, że mnie to zaciekawiło. Chciałbym powoli zacząć swoją karierę z tym rynkiem. Niestety pojawia się problem, że kompletnie nie wiem jak się za to zabrać i od czego zacząć. Dzisiaj założyłem sobie konto demo i na chwile się zalogowałem. Powiem szczerze, że trochę mnie przeraziło to wszystko co tam zobaczyłem, te wszystkie wykresy (o co w ogóle w nich chodzi?). Przechodząc do rzeczy, polecacie może jakąś książkę (najlepiej polską), dzięki której mógłbym malymi kroczkami się wdrożyć w ten potężny rynek? Może są jakieś bezpłatne kursy w internecie?
Hubi,
pytanie twoje jest w stylu (nie obraź się proszę) :
Słyszałem o transplantacjach narządów, to mnie bardzo zaciekawiło, powiedzcie od czego zacząć....
Co byś odpowiedział delikwentowi???
Tak, od nauki, która będzie długa i mozolna i nie musi skonczyć się sukcesem ...
W księgarniach są książki, w internecie jest tysiące filmów, jest to forum a sa i inne ... zacznij od czegokolwiek, zorientuj się czy ci to pasuje czy cię to wciąga i jak jesteś w stanie wiele poświęcić aby zaryzykować lata nauki, tysiące godzin przed monitorem aby zorientować się cz to jest dla ciebie naprawdę... aby nauczyć się rozróznić scam od prawdy, sprobuj, przekonaj się sam. Tak naprawdę to samotny biznes... tylko ty i wykres ceny - kto kogo

wrzuć w google tekst "książki o forexie" .... i pooglądaj
ale może najpierw tutaj ... http://www.3xforex.pl/

HTR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: HTR »

hubi9595 pisze:Witajcie. Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o forex'a. Usłyszałem o nim dość nie dawno i powiem szczerze, że mnie to zaciekawiło. Chciałbym powoli zacząć swoją karierę z tym rynkiem. Niestety pojawia się problem, że kompletnie nie wiem jak się za to zabrać i od czego zacząć. Dzisiaj założyłem sobie konto demo i na chwile się zalogowałem. Powiem szczerze, że trochę mnie przeraziło to wszystko co tam zobaczyłem, te wszystkie wykresy (o co w ogóle w nich chodzi?). Przechodząc do rzeczy, polecacie może jakąś książkę (najlepiej polską), dzięki której mógłbym malymi kroczkami się wdrożyć w ten potężny rynek? Może są jakieś bezpłatne kursy w internecie?
a ja polecam dwa tematy-
ten, w którym zadałeś pytanie do przeczytania cały

i ten jako przestrogę
http://forex-nawigator.biz/forum/od-100 ... it=danbo86
masa stron ale warto przez nie przebrnąć- ja bawiąc się na demo i czytając ten dziennik wiele zauważyłem swoich błędów... dzięki temu dziennikowi staram się ich nie popełniać

I od razu napiszę coś od siebie mimo, że cały czas (haha, raptem kilka m-cy) gram na demo i dalej tego wszystkiego nie ogarniam- na forum przeczytałem fajne określenie- dupogodziny. I to niestety nie jest mit drogi kolego- trzeba wysiedzieć swoje dupogodziny przy kompie, tym bardziej zaczynając- jak my (bardziej doświadczeni gapią się w wykresy, my musimy duuuużo czytać, zanim zaczniemy na prawdę gapić się w wykresy rozumiejąc z nich cokolwiek, tym bardziej wiedząc jak zagrać, by ugrać).

jeszcze jedna uwaga- jak chcesz na ten cel przeznaczyć powiedzmy 1k zł to bawiąc się na demo staraj się tak grać jakbyś miał faktycznie ten 1k zł a nie 10 k USD(tak dają na demo u mnie). Nie będziesz wtedy miał poczucia, że dzisiaj zarobiłeś 100 czy 500 dolców, a mając 1k zł zarobiłbyś 3 dolary. Wiesz o co mi chodzi? Że jak grasz na demo dużą kwotą to nagle widzisz ile to mógłbyś dziś zarobić, a jak wejdziesz w real za 1 k zł to się okaże, że nie udało się 'zarobić' nawet na dobre piwo i będzie rozczarowanie...

ja mając te 10K USD na demo nie otwieram pozycji większej niż 0.01-0.02 lota, bo na tyle by wystarczyło mając depozyt real ok. 500 zł. A i tak to byłoby duże ryzyko przy tak małym depo.

Pozdrawiam początkującego!

catmeowing
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: catmeowing »

Witam

Pierwszy post wiec sie przywitam, hej hej :)

Na forex jestem od paru dni, i mam pytanie bo korzystam z easy forex

dlaczego caly poniedzialek wlacznie z godzina po 0:00 nie moge zamknac swojej pozycji?

wciaz mi pisze ze aftermarket bla bla zeby zobaczyc trafing hours.

W customer service chat mi powiedziano, ze niby wszystko ok z moim kontem, ale nie moga zdalnie zamknac pozycji

bo moj manager konta jest nie w biurze (heh)

Czy wy normalnie handlujecie w ten poniedzialek? jak to jest?

ODPOWIEDZ