Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Na czyn grałes? Niech zgadnę - na indeksach ? ;)
Wczoraj bylo święto.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Artus19
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Artus19 »

Hey,

Zacząłem się interesować analizą techniczną. W chwili obecnej czytam o świecach japońskich. W związku z tym nasunęło mi się jedno pytanko.

Jestem w trakcie rozgryzania formacji Hammer i Shooting Star. Jeśli zauważyłem - dajmy na to Hammer'a - to, aby zarobić powinienem otworzyć pozycje długą (kupna - grać na wzrosty cen). Jeśli zauważyłem formację Shooting Star, to teoretycznie powinienem otworzyć pozycję krótką (sprzedaży - grac na spadki cen), zgadza się? Wiem, że to banalne pytanie, ale jak już wcześniej pisałem dopiero zaczynam przygodę z AT i chcę mieć pewność :)

Korzystając z okazji:

2.Co w prostych słowach oznacza, że rynek został wukupiony/wyprzedany (oversold/overbought)?
3. Jakie poziomy SL / TP najlepiej wyznaczać przy grze na świecach japońskich? TP 2 x SL?
4. W jaki sposób określić SL/TP w Shooting Star? Rozumiem, że SL powyżej knota, a co z TP? Wysokość TP liczyć od momentu otwarcia ceny następnej świecy (po formacji), czy ceny otwarcia formacji SS?

To tyle na ten czas, dziękuję za odpowiedź :)

kubaa96
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: kubaa96 »

Cześć :)
Mam małe pytanie a mianowicie jak zagrać shorta na mt4 ?
Niestety nigdzie tej opcji nie mogę znaleźć.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

"BUY" to long, a "SELL" to short.
Na pewno znajdziesz ;)
Solą życia jest kasa.

PaTientmind12
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: PaTientmind12 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Zainteresowałem się Forexem od kilku dni. Aktualnie staram się zdobywać jak najwięcej informacji. Chciałbym kupić sobie książkę : Analiza techniczna rynków finansowych Murphy. 1. Co o niej myślicie?
Ponad 5 lat siedziałem w innej branży, gdzie nauczyłem się tego jak ważny jest mindset, praca nad sobą oraz zarządzanie kapitałem. Przeczytałem gdzieś, że na Forexie zarabia tylko 5% ludzi, a później zobaczyłem te wszystkie wpisy, gdzie ludzie boją się grać, albo wylewają łzy żalu, że przegrali pieniądze. Moim zdaniem 95% ludzi ma problem z podejściem, nie rozumie matematycznego aspektu takiej formy zarobku (że szansa na zarobek wynosi np 55% i im nerwy puszczają jak w danej chwili tracą oraz tego, że są swingi). Myślę, że pod takim względem na pewno będę miał łatwiej.

2. Skąd czerpać wiedzę ? Ktoś zaraz napisze z internetu... ale chodzi mi dokładnie, jak to wszystko "poukładać" i usystematyzować tak, żeby wiedza ta była maksymalnie użyteczna. Jakie książki przeczytać, na jakie strony zaglądać ?
Szukałem też na internecie grup w których można by się razem uczyć, niestety takie coś nie istnieje. Szkoleń nie chce na początku brać bo nie wiem czy bym z nich 100% wartości merytorycznej wyciągnął. Początkowo wolałbym sam wszystkiego się nauczyć bo to kwestia czasu. Widziałem też, że niektórzy wchodzą w układy polegające na pomocy doświadczonego gracza w zamian za % od zarobku. W sumie fajna rzecz, tylko 3. gdzie takiego kogoś znaleźć ?

Co mi się bardzo podoba w Forexie to to, że poziom trudności jest cały czas taki sam. czy zaczynamy od 100 zł czy od 100 mln wszystko wygląda dokładnie tak samo :) Wiele osób też stara się na tym zarobić pieniądze w skali miesiąca (cel wynikowy który ich doprowadza do flustracji) i osiągnąć 20-50% miesięcznie... ja bym był z 1% miesięcznie zadowolony ( bo w skali roku to znacznie więcej niż na lokacie;) ).

Jeżeli nic się nie zmieni (tzn sam będę przecierał szlaki) to plan mam taki, że w 2015 roku będę cały czas uczył się na koncie demo. Jeżeli po tym okresie uznam, że stan mojej wiedzy i rozwoju jest wystarczający co będzie potwierdzone w wynikach rozważę zainwestowanie w to złotówek (od pojedynczej wpłaty na początku, po regularne oszczędzanie na konto forex % od zarobku w normalnej pracy).

Za jakąkolwiek odpowiedź serdecznie dziękuje.
Pozdrawiam
PaTientmind12

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witaj,

Ad.1) Jest w niej wszystko i nic. Dobre na wstęp do wstępu. Na tej lekturze na pewno się nie skończy ;). Co czytać dalej? Zależy co Cię zainteresuje. To trochę jakbyś zainteresował się medycyną i zapytał co dalej ;).

Ad.2) Co trader, to inna opinia więc nie sugeruj się całkowicie tym, co poradzi Ci obcy z internetu. Dróg jest wiele i nikt nie może powiedzieć, że jakaś jest bez sensu. Szkolenia, literatura, serwisy internetowe, samodzielna nauka - sam wybierasz i Twój wybór najlepiej jak będzie pokierowany osobistymi preferencjami.

Gdzie znaleźć takiego "mentora"? W sieci, w sieci... ;) Tylko bądź czujny, bo jest trochę naciągaczy.

Odnośnie nauki na koncie demo... Sam wspomniałeś na początku, że bardzo ważny jest aspekt psychologiczny - w pełni się zgodzę. Tyle, że na demie to nauka jak na symulatorze, bez większych emocji. Więc nie ustalaj sobie sztywnego "progu", że do końca roku będziesz się "demował" ;). Im szybciej przejdzie się na konto realne z minimalnym kapitałem tym wg mnie lepiej.

Powodzenia.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

prostokąt
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: prostokąt »

Witam!
Czy podatki od inwestycji na forexie są odprowadzane od razu przez bank czy należy to robić samemu?
Chodzi mi o rachunek w Banku Zachodnim WBK.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Rozliczasz się samodzielnie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

prostokąt
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: prostokąt »

Dzięki za odpowiedź.
Ale precyzując.
Bank przysyła mi już gotowy,wypełniony formularz a ja mam tylko zapłacić w US tak ?

ODPOWIEDZ