Witam wszystkich bardzo serdecznie
Zainteresowałem się Forexem od kilku dni. Aktualnie staram się zdobywać jak najwięcej informacji. Chciałbym kupić sobie książkę : Analiza techniczna rynków finansowych Murphy.
1. Co o niej myślicie?
Ponad 5 lat siedziałem w innej branży, gdzie nauczyłem się tego jak ważny jest mindset, praca nad sobą oraz zarządzanie kapitałem. Przeczytałem gdzieś, że na Forexie zarabia tylko 5% ludzi, a później zobaczyłem te wszystkie wpisy, gdzie ludzie boją się grać, albo wylewają łzy żalu, że przegrali pieniądze. Moim zdaniem 95% ludzi ma problem z podejściem, nie rozumie matematycznego aspektu takiej formy zarobku (że szansa na zarobek wynosi np 55% i im nerwy puszczają jak w danej chwili tracą oraz tego, że są swingi). Myślę, że pod takim względem na pewno będę miał łatwiej.
2. Skąd czerpać wiedzę ? Ktoś zaraz napisze z internetu... ale chodzi mi dokładnie, jak to wszystko "poukładać" i usystematyzować tak, żeby wiedza ta była maksymalnie użyteczna. Jakie książki przeczytać, na jakie strony zaglądać ?
Szukałem też na internecie grup w których można by się razem uczyć, niestety takie coś nie istnieje. Szkoleń nie chce na początku brać bo nie wiem czy bym z nich 100% wartości merytorycznej wyciągnął. Początkowo wolałbym sam wszystkiego się nauczyć bo to kwestia czasu. Widziałem też, że niektórzy wchodzą w układy polegające na pomocy doświadczonego gracza w zamian za % od zarobku. W sumie fajna rzecz, tylko
3. gdzie takiego kogoś znaleźć ?
Co mi się bardzo podoba w Forexie to to, że poziom trudności jest cały czas taki sam. czy zaczynamy od 100 zł czy od 100 mln wszystko wygląda dokładnie tak samo

Wiele osób też stara się na tym zarobić pieniądze w skali miesiąca (cel wynikowy który ich doprowadza do flustracji) i osiągnąć 20-50% miesięcznie... ja bym był z 1% miesięcznie zadowolony ( bo w skali roku to znacznie więcej niż na lokacie;) ).
Jeżeli nic się nie zmieni (tzn sam będę przecierał szlaki) to plan mam taki, że w 2015 roku będę cały czas uczył się na koncie demo. Jeżeli po tym okresie uznam, że stan mojej wiedzy i rozwoju jest wystarczający co będzie potwierdzone w wynikach rozważę zainwestowanie w to złotówek (od pojedynczej wpłaty na początku, po regularne oszczędzanie na konto forex % od zarobku w normalnej pracy).
Za jakąkolwiek odpowiedź serdecznie dziękuje.
Pozdrawiam
PaTientmind12