Jeden z największych optymistów co do sytuacji w Grecji, Erik Nielsen z banku UniCredit, dał za wygraną, bo jego zdaniem rządzący w Atenach zupełnie zwariowali, informuje agencja Bloomberg.
Inwestorzy powinni przygotować się na wyjście Grecji ze strefy euro, uważa Erik Nielsen, główny ekonomista. Specjalistę, który dotąd podtrzymywał optymistyczne prognozy dla Grecji, wszelkie nadzieje opuściły, po tym jak grecki premier Alexis Tsipras zażądał w ubiegłym tygodniu od Niemiec reparacji za drugą wojnę światową. To wydarzenie pokazało, że rządzących w Atenach opuściły zmysły, ocenił Erik Nielsen w niedzielnym raporcie.
„Ja daję za wygraną. Jeżeli oni nie chcą grać zgodnie z zasadami, a takiej nadziei nie dają mi ostatnie tygodnie, to powinni przygotować się na wyjście ze strefy euro” – oceniał specjalista.
Jego zdaniem Grecja stoi przed wyborem między dostosowaniem się do wymagań, jakimi obwarowana jest pomoc finansowa, albo zaakceptowaniem wyjście ze strefy euro, co oznacza praktycznie pewne załamanie gospodarcze. Tymczasem jeszcze miesiąc temu specjalista oceniał, że grecki rząd zszedł na ziemię i pogodził się z wymaganiami koniecznymi do skorzystania z pomocy. W obecnej sytuacji poddawanie się greckiemu szantażowi wiązałoby się większym ryzykiem niż pozwolenie Grecji na opuszczenie bloku, ocenia Erik Nielsen. Gospodarki pozostałych krajów strefy euro na tyle już okrzepły, że mogą sobie poradzić z wyjściem Grecji, tłumaczy.
„Nadal mam nadzieję, że rozsądek powróci do greckiej polityki. Jeśli jednak tak się nie stanie, reszta Europy powinna postawić Grecji tamę. Wtedy rząd w Atenach powinien wyciągnąć wnioski, zapytać ludzi i poczynić stosowne przygotowania” – napisał Erik Nielsen.
W wypadku opuszczenia strefy euro PKB Grecji załamałby się o 40 proc., ocenił ekspert UniCredit. Kraj ogłosiły niewypłacalność wobec wierzycieli zagranicznych, przewalutowałby wszystkie długi z euro na drachmy i wprowadziłby kontrole kapitału. Ustabilizowanie gospodarki potrwałoby dekadę, a w tym czasie doszłoby do ogromnej fali emigracji na Zachód, przewiduje Erik Nielsen.
http://www.pb.pl/4034908,24814,grecy-postradali-zmysly