Dla kolegi Danbo:
Nie ma prostej drogi, mnie wycinalo w pazdzierniku, listopadzie, grudniu, lutym - za kazdym razem jak rynek zaczynal konsolidowac sie lub odwracac jakis tam trend. U ciebie odwrotnie, jak tylko jest silny trend to wtedy tracisz bo grasz na spadajace noze.
W moim przypadku pomogla jedna prosta rzecz: ZASADY.
SZTYWNE ZASADY. SZTYWNE JAK NIGDY.
Bardzo proste zasady chroniace przed jednym: przeinwestowaniem i ponoszeniem zbyt duzego ryzyka.
Mianowicie:
1. tylko jedna pozycja naraz, TYLKO JEDNA.
2. sztywny wolumen pozycji (póki nie przejde 100E zysku bedzie to 0.01 lota).
XM REAL.PNG
popatrz na wykres konta - poczatek stycznia - idzie mi pieknie bo sa fajne trendy, II polowa stycznie i I lutego - rynek wierci sie w miejscu, konsole, gora dol, ja trace, jak zaczynam tracic to zaczynam dokladac do pieca bo przeciez "musze odrobic", pojawiaja sie stawki 0.02, 0.03, 0.04 lota - ze wzgledu na emocje moje pozycje sa w zlych miejscach, w zlym kierunku. coraz wiecej trace az dochodze do polowy lutego i mam MC. doladowanie konta i wojna w glowie "co dalej?.
Wymyslenie sobie prostych zasad jw. Co to daje:
druga polowe lutego krece sie w kolko, ubijam dno na 90% depozytu. Mam zyski i mam rowne straty - albo rynek nie sprzyja mojej metodzie albo ja nie mam weny albo "nie widze wykresu" - malo wazne. Wazne, ze NIE TRACĘ wiecej jak 10% aktualnego depozytu. Pojawia sie trend lub ja lepiej rozumiem wykres - zaczynam zarabiac, nie sa to zadne kokosy, ot tygodniowo ok. 8E do 16E ALE nie jest to strata, która ciśnie w dół.
Zauważ tą obsuwę na przedostatnim dniu - TO było złamanie zasad - podwojenie pozycji, spiramidowanie straty, rynek i tak pokazal, ze nie mam racji ale ja bylem uparty - mialem swoja bledna wizje "co powinno wydarzyc sie". Gdybym nie złamał zasady JEDNA POZYCJA strata tez bylaby ale o polowe mniejsza.
Aha i jedno jeszcze: ZAWSZE mam SL. i nie jest on wcale duzy jak na H4 - od 15 pipsow na majorsach do 80 pipsow na funtowych crossach. Jesli mialoby byc wiecej jak 100 pipsow to wole nie wchodzic albo postawic zlecenie limit. Moze tobie sie to przyda. Jesli nie tobie to komus innemu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.