FxPro (ECN) - wątek II

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
9
56%
Poza paroma minusami są ok
5
31%
Przeciętny
0
Brak głosów
Mają wiele wad
0
Brak głosów
Stanowczo odradzam
2
13%

Liczba głosów: 16

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: FxPro (ECN) - wątek II

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

To może od końca.
3) Wersja Web nie różni się prawie niczym. Chyba najistotniejszym czynnikiem jest fakt, że się jej nie instaluje :). I to duży atut cTradera.
2) hedging jest możliwy - możesz wypróbować sobie na demie.
1) poślizgi mogą występować, jak to na ECNie, szczególnie na danych. O ich skali trudno mi mówić, bo sam unikam gry w okolicy publikacji danych makro, a wszystko też może rozchodzić się o sam sposób tradingu więc nikt jednoznacznie Ci nie określi możliwej skali poślizgów. Taki urok gry pod dane ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ADASKO2012
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ADASKO2012 »

galileo pisze:Jest tak dużo stron do przeczytania, że moja cierpliwość wystawiona byłaby na próbę czasu, wybaczcie mi :wink:
moje pytanie odnosi się do Ctradera, jak jest z realizacją zleceń w tym głównie mi chodzi o cenę rynkową oraz SL i TP , jak jest z poślizgami no i czy jest możliwy hedging , z racji uprawiania przeze mnie news tradingu ta platforma wydaję się być najbliższa mojemu ideałowi , i czym się różni webowa ctradera ?
Pozdrawiam
Poslizgi beda duze szczegolnie na sl i przy otwarciu zlecenia.Czyli tam gdzie mozna ugrac duzo pipsow raczej nie ugrasz nic.Tutaj potrzeba dobrego brokera i platformy.ECN-y zupelnie sie nie nadaja, zjedza cie spreadem a w razie watpliwosci wypna sie regulaminem.Ostatnie sytuacje na rynku powinny dac do myslenia.

Awatar użytkownika
galileo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: galileo »

No właśnie kwestia spreadów jest dość istotna czyli wynika z tego że pod grę na dane lepiej wykorzystać MT4 tylko jak się ma ta opcja ze stałymi spreadami czy jest ona przestrzegana - i jaki model MT4 prezentuje STP, ECN? A jeśli chodzi o cTradera to jak szeroko rozszerzają spread na głównych parach walutowych, - sprawdzał ktoś? Rozszerzenie spreadów na cTradera do ok +-5 pipsów jeszcze jestem w stanie zaakceptować.

proszę o opinie
Pozdrawiam
Niech Pipsy Będą z Nami !!!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Bez różnicy czy to MT4 czy cTrader czy też ProTrader. W modelu ECN i STP spread zawsze może zostać rozszerzony na danych. Ba, nawet w modelu MM może się rozszerzyć.

W ECN i STP spread rozszerza się na skutek rozbieżności w ofertach, które trafiają na rynek (od dostawców płynności, którzy są podpięci do ECN'a i z którymi współpracuje STP) - to efekt rozproszenia płynności. W przypadku MM spread może zostać rozszerzany sztucznie przez brokera - kiedyś robił tak jeden polski broker, że co by nie było to przed każdymi istotnymi danymi makro (1-10 sekund przed) na sztywno rozszerzali spread na Edku do 60.0 pips. Teraz nie wiem czy tak robią, bo zamknąłem tam konto. Tak czy inaczej, jeśli poczytasz ich regulaminy to nawet jeśli oferują stałe spready to okaże się, że zastrzegają sobie możliwość realizacji zlecenia po innej cenie niż jest w Twoim zleceniu, mimo, że to MM.

Ale do meritum... Z racji, że ECN i STP nie rozszerza spreadu umyślnie (w ogóle w niego nie ingeruje) to nie ma możliwości nawet przewidzenia czy się on rozszerzy, a jeśli tak się stanie to nikt z góry nie określi Ci do jakiej wartości. To efekt grania na rynku zdecentralizowanym jakim jest Forex.

Reguła jest jedna - ten, kto ma lepszą płynność, ma też atrakcyjniejsze spready. Problem polega na tym, że tej płynności nie widać ot tak na pierwszy rzut oka więc to żmudna robota, gdzie trzeba sobie testować różnych brokerów na konkretnych danych.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
galileo
Gaduła
Gaduła

No ale teoretycznie istnieje w FXPro MT4 ze stałym spreadem czyż nie? ktoś grał już w tej opcji u nich?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Tak ale w modelu ECN działa tylko ich platforma cTrader.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
galileo
Gaduła
Gaduła

raposo pisze:Tak ale w modelu ECN działa tylko ich platforma cTrader.
No a te stały spready które oferuje broker w platformie MT4 w jakim modelu działają, ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

galileo pisze:
raposo pisze:Tak ale w modelu ECN działa tylko ich platforma cTrader.
No a te stały spready które oferuje broker w platformie MT4 w jakim modelu działają, ?
Oni to nazywają modelem agencyjnym:
http://www.fxpro.pl/trading
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ADASKO2012
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ADASKO2012 »

Jesli chcesz grac pod dane to tylko stale spready.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

ADASKO2012 pisze:Jesli chcesz grac pod dane to tylko stale spready.
Ja nie wierzę w stałe spready, naprawdę ktos gwarantuje stałe spready??

ODPOWIEDZ