Witam,
Ponieważ wielu ucierpiało wskutek czarnego czwartku 15.01 więc nie chciałbym odpuścić tego tematu, chociażby dlatego, że obiecałem to swojemu brokerowi. Zastanawiam się czy jest jakieś stowarzyszenie, które stanęłoby w obronie indywidualnych inwestorów na rynku forex. Moje pytanie do wszystkich zainteresowanych to czy ktoś zgłosił jakieś sensownie uzasadnione nieprawidłowości do KNF lub UOKiK? W moim przypadku GO4X ( a z tego co wiem to i TMS Pro cTrader ) miał kwotowania w granicach 2000 pipsów niższe (EURCHF)/wyższe (CHFJPY) niż inne platformy jak np. XTB Brokers, mForex (Millenium Bank) czy też mojej drugiej platformy którą używam( z forex.com) Nie zależy mi na rekomendowaniu któregokolwiek z wymienionych brokerów, chociaż żałuję, że nikt nie napisał artykułu w którym porównałby kwotowania z tego dnia u różnych brokerów. Moje pytanie to dlaczego i w jaki sposób takie różnice w kwotowaniach są możliwe? Jak dużą dowolność maja poszczególni brokerzy w manipulowaniami kwotowaniami? Nawet jeżeli te skrajnie odbiegające od średnich kwotowania są legalne, to uważam, ze nie jest to rynek na którym większość z nas chciałaby handlować. Każdy kto zakłada stop-loss powinien mieć go zrealizowany. To powinno być zapewnione przez brokera, Dlaczego? Chociażby dlatego, że nikt z nas nie jest w stanie udowodnić , że jakiś ‘gap’ miał miejsce, natomiast możemy udowodnić, że mieliśmy ustawiony ‘stop loss’. Niektórzy brokerzy zachowali się jak trzeba i realizowali zlecenia. Niektórzy wypadli z biznesu, ale tak właśnie powinno być tzn. na rynku powinny operować tylko firmy odpowiednio dokapitalizowane, które gwarantują rzetelność.
Czy wśród zainteresowanych jest ktoś kto chciałby przyłączyć się do założenia stowarzyszenia, które będzie nas reprezentować, bo niestety sami nie mamy żadnych szans w konfliktach z naszymi brokerami.
Jeżeli masz jakiś dłuższy komentarz to proszę pisz bezpośrednio do mnie na:
leo.niktos@gmail.com
Moim celem jest napisanie raportu do KNF i UOKiK z prośbą o kontrole, bo wiem, że to nie pierwszy raz kiedy TMS Brokers wywindował swoje ceny grubo ponad średnie kwotowania innych brokerów. Chciałbym też tym tematem zainteresować dziennikarzy śledczych z jakiś poczytnych pism, jak i poinformować inne media, bo jakoś dziwnie cicho jest na ten temat, tzn. przynajmniej ja nie spotkałem się z jakąś oficjalna publikacja. Jeżeli ktoś ma informacje dotyczące publikacji na ten temat to proszę o namiary.
Potrzebuję pomocy zainteresowanych, aby te działania były bardziej skuteczne.
Wiem, że ten post jest za długi więc proszę o krótkie komentarze, a zainteresowanych tematem o bezpośredni kontakt na
leo.niktos@gmail.com
-- Dodano: 11 lut 2015, 12:09 --
Witam,
Zdaję sobie sprawę, że wielu z tych, którym konta zostały wyzerowane dało sobie spokój i pewnie nie zagląda na te fora, więc tym bardziej chciałbym zebrać grupę osób, która jest zainteresowana tym, aby nie pozwolić brokerom na manipulowanie kwotowaniami. Nikt z nas pojedynczo nic nie zdziała i trochę dziwi mnie to, że poszkodowani ograniczają się tylko do biadolenia na forach.
Ciągle więc poszukuję trejderów którzy zostali poszkodowani wskutek działań swoich brokerów. Jeżeli zamknięto ci pozycje po kwotowaniach znacznie odbiegających od innych brokerów, jeżeli nie zrealizowano ci stopów, bądź też kwestionowano kwotowania po których zrealizowałeś swoje zyski, albo miałeś problemy z wypłatą swoich środków to kontaktuj się ze mną. Chętnie nawiążę kontakt ze wszystkimi, którzy są zainteresowani promowaniem właściwych praktyk i traktowania 'fair' przez brokerów.
Poszukuję osób, które będą mogli mi dostarczyć kwotowań z 'live accounts' od swoich brokerów, najlepiej potwierdzone przez 'print screens' z wykresów.
Pozdrawiam i proszę o kontakt