Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
przemolb
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: przemolb »

openinvestment pisze:Odzywają się do mnie kolejne osoby w sprawie prób wyłudzeń rzekomych debetów i chęcie podjęcia obrony. Większość nie zamierza nic wpłacać i nie wpłaciła. Łatwiej odeprzeć atak, jak się ma pieniądze niż później je odzyskiwać, jak ich nie ma. Ponadto wpłaty mogłby świadczyć o tym, że klient zgadza się z tezami brokerów, co mogłoby rodzić dodatkowe komplikacje.

Pisma są wysyłane do brokerów i zbierane odpowiedzi. Rada jest taka, żeby wysyłać jak najwięcej pism (nawet niech się dublują treści), zarzucając niewykonanie wszystkich możliwych zobowiązań brokera, deklarować brak zgody na stanowisko brokera i wykorzystywać wszystkie - również te mniej relewantne fragmenty umów (np. o błędnych kwotowaniach itp.). Pisanie nawet bzdur nic nie kosztuje, jak pokazują pisma brokerów. Może się natomiast się w każdej chwili przydać. Niektóre zarzuty trzeba wg prawa podnieść w określonym terminie, np. roku, więc warto to zrobić choćby na zaś i przypadkiem.

Nie czekając na odpowiedzi zebrajcie wszystkie dowody, zapiszcie treści rozmów i czynności jakie wykonaliście (zwłaszcza 15 stycznia), logi z Metatradera, wykresy itp.

Należy zmusić brokerów do odstąpienia od prób wyłudzania rzekomych debetów. Powinnibyli zrealizować stop lossy i stop out natychmiast i bez poślizgu. W pewnych wypadkach powinni odstąpić od transakcji otwierających pozycje.

Bardzo Dobrze mówi :569: trzeba sie nie bać broka my jestesmy klientami i tez mamy swoje prawa

openinvestment
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: openinvestment »

Dla otuchy, że można:
"Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) nałożył ponad 3,3 mln zł kary finansowej na Alior Bank za wprowadzenie zmiany warunków umowy dotyczącej lokat terminowych we franku szwajcarskim w trakcie jej trwania, a także nierzetelne i wprowadzające konsumentów w błąd wdrożenie ich w życie, podał Urząd."

"UOKiK prowadził postępowanie przeciwko Alior Bankowi od września 2014. Wątpliwości wzbudził sposób potraktowania konsumentów posiadających lokaty terminowe we franku szwajcarskim."

-- 09 lut 2015, 19:24 --
Eleonora pisze:Witam,
Jestem klientka TMS i zostałam oszukana,czekam na reklamacje brokera,wysłałam też skargę do KNF.
Przeczytałam w tym wątku,że XTB anulowal debety swoim klientom.
Potrzebuję dowodu potwierdzającego ten fakt . Jeśli ktoś może pomóc,to proszę o kontakt tu lub PW(wiadomość priv przez forum) -to może pomóc wszystkim oszukanym klientom TMS l.

DZIEKUJE,
ELEN
Informację o anulowaniu klientom debetów przez XTB podali: pan Marcina Obiała i pan Daniel Sobieszek z XTB.

Mirandola
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mirandola »

NaviF pisze:"mForex zawiesił na prawie 30 minut notowania np. na Eur/Chf .
Notowania nie frankowe jak najbardziej chodziły.
mForex zawiesił sobie na pewien czas notowania tylko i wyłącznie par frankowych . Nie było tam ciągłości co do dziś widać na wykresach.

Wykresy wykresami a faktyczne odwzorowania transakcji wg. mForex to zupełnie co innego: cytuję:

"Czasami ceny widoczne na wykresie mogą nieodzwierciedlać ceny rynkowej w momencie egzekucji zlecenia. Wynika to z faktu, że kwotowania uaktulaniane są co 10 milisekund, nie ma wiec gwarancji, że cena po której jest realizowane zlecenie Klienta musi być na wykresie. (sic!?) Jest to ograniczenie wynikajace z faktu, że systemMT4 jest w stanie wyswietlić ograniczoną ilość ofert w krótkiej jednostce czasu. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę, ze ludzkie oko nie jest w stanie prztwarzać setek kwotowań na sekundę..."
na takie tłumaczenie odpowiem tak: moje oko akurat jest w stanie zarejestrować takie zmienności :-) a 3% różnica w realizacji w setnej części milisekundy tej sekundy to chyba odlot. Wszytskie transakcjie Stop Out zostały zawarte przez brokera poza świecą/zakresem zmienności danej minuty.

"...Banki działające na globalną skalę, a dostarczajace płynność na platformie Integral, z której korzysta Dom Maklerski Mbank SA przestały kwotować pary walutowe z frankiem szwajcarskim i wycofały się z rynku. Pierwsi dostawcy płynności powrócili na rynek około godziny 10:56, kiedy to rynek na parze EUR/CHF ponownie otworzył się na poziomie w przedziale 1,03-0,98. Podobne zachowanie czolowych banków dostarczających płynność obserwowane było na wszystkich wiodących platformach handlu. ..."

Skoro (WSZYSCY???) dostawcy płynności powrócili ok 10.56to chciałbym jednak wiedzieć od której godziny ich na rynku zabrakło i znać najlepsze oferty z Integrala pomiędzy godz. 10.30 a 10.56. Franka próbowałem zamykac z ręki własnie w tym czasie kilkukrotnie - ślad w logach (dwóch) w katalogu MT4. Co ciekawe o 10.30 w pliku 20150115.log:
"10:30:51.234 'nr.rach': datacenter connecting failed [6]"
W przypadkach publikacji inych ważnych danych jakimś dziwnym zbiegiem okliczności działo sie podobnie. Uzyskanie ponownego połączenia, podniesienie sytemy jak wiadomo zabiera cenne sekundu, psss... milisekundy, wiadomo, że ludzkie oko itd. ślady jednak w logach pozostają i ciekaw jestem jakie ślady pozostały na serwerach w mForex!

W takim razie skąd brał płynność HFT ? - od innego dostawcy.
I jak wytłumaczą się brokerzy MM ?
- tu brzmi ciekawie

Wszystkich walczących pozdrawiam
NF \__@[/quote]

Ciekawe sformułowanie to "przestały kwotować". W mojej wersji odpowiedzi na reklamację mforex użył innego sformułowania. Napisano mi, że banki "uciekły z rynku". Czy ktoś otrzymał informację po ilu minutach owi dostawcy płynności salwowali się ucieczką? Podobno po niecałych 2 minutach jak wynika z mojej odpowiedzi. A broker kiedy zawiesił notowania?

NaviF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NaviF »

Ciekawe sformułowanie to "przestały kwotować". W mojej wersji odpowiedzi na reklamację mforex użył innego sformułowania. Napisano mi, że banki "uciekły z rynku". Czy ktoś otrzymał informację po ilu minutach owi dostawcy płynności salwowali się ucieczką? Podobno po niecałych 2 minutach jak wynika z mojej odpowiedzi. A broker kiedy zawiesił notowania?[/quote]

Ponoć broker mForex nie zawieszał notowań tylko na udostępnianej przez nich platformie MT4 zabrakło kwotowań od dostrczycieli płynności od 10.32 do 10.56. Wzięli i znikli?! Wszyscy i od razu? Co co milisekundy?! - Nie jest to prawdą - patrz ciągłość kwotowań na Reuters i Bloomberg. Owszem być może takie wyłączenia mógł dokonać ich dostarczyciel sygnału Integral, ale to chyba nie nasz problem, z resztą co my mamy do niego. I czy tego dokonał? Mogę gdzieś zapytać i ktoś mi łaskawie odpowie? Przedstawi dokumnety z najlepszymi ofertami z tego dnia od 10.30 do 11.00. Debety miom zdaniem to próba przerzucenia odpowiedzialności na najsłabsze ogniwo. Na szczęście mamy Kodeks Cywilny oraz klauzule abuzywne w Regulaminach.
NF

Mirandola
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mirandola »

Tylko że u mnie napisali że nie mieli kwotowań od 10:31 nie 10:32. Od 10:32 podobno wycofali się ich dostawcy płynności. Oczywiście, że próbują to zwalić na dostawców kwotowań tylko że w ich regulaminie nie ma czegoś takiego jak możliwość zawieszenie ze względu na ucieczkę dostawców....Proponuję przyjrzeć się klauzuli nr 3785 i jej uzasadnieniu.

czarny.czwartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: czarny.czwartek »

Mirandola pisze:Tylko że u mnie napisali że nie mieli kwotowań od 10:31 nie 10:32. Od 10:32 podobno wycofali się ich dostawcy płynności. Oczywiście, że próbują to zwalić na dostawców kwotowań tylko że w ich regulaminie nie ma czegoś takiego jak możliwość zawieszenie ze względu na ucieczkę dostawców....Proponuję przyjrzeć się klauzuli nr 3785 i jej uzasadnieniu.
Czy jesteście w stanie podesłać to pismo/ pełną treść odpowiedzi? Interesuje mnie szczególnie (i innych "zdebetowanych" przez TMS pewnie też) fragment o braku kwotowań od 10:31. Mój SL i SLoss'y innych forumowiczów weszły w TMS przed 10:31.

stop.tms@wp.pl

Dzięki!

NaviF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NaviF »

Jeszcze raz podam: oficjalnie zawieszenia nie było. Oficjalnie i wg. regulaminu, również na stronach www, o zawieszeniu w związku z tym nie informawali. Jeszcze raz: zawieszenia nie było!
Zabrakło jedynie kwotowań, ofert.!!!
Ciekawie, tylko w takiej sytuacji to chyba wykres lukę powinienbył narysować również i horyzontalnie tak by czas się zgadzał
:-)
NF

czarny.czwartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: czarny.czwartek »

http://www.marketwatch.com/story/danish ... -09?page=2

"With Fixed Spreads from Saxo Bank, you don't have to wonder what price you'll pay to trade FX". 8)

-- 10 lut 2015, 00:31 --

http://sbcug.yolasite.com/ - strona dla klientów Saxo

Emerald FX
Bywalec
Bywalec

15.01.2015 a zachowanie brokerów

Nieprzeczytany post autor: Emerald FX »

Witam,
Ponieważ wielu ucierpiało wskutek czarnego czwartku 15.01 więc nie chciałbym odpuścić tego tematu, chociażby dlatego, że obiecałem to swojemu brokerowi. Zastanawiam się czy jest jakieś stowarzyszenie, które stanęłoby w obronie indywidualnych inwestorów na rynku forex. Moje pytanie do wszystkich zainteresowanych to czy ktoś zgłosił jakieś sensownie uzasadnione nieprawidłowości do KNF lub UOKiK? W moim przypadku GO4X ( a z tego co wiem to i TMS Pro cTrader ) miał kwotowania w granicach 2000 pipsów niższe (EURCHF)/wyższe (CHFJPY) niż inne platformy jak np. XTB Brokers, mForex (Millenium Bank) czy też mojej drugiej platformy którą używam( z forex.com) Nie zależy mi na rekomendowaniu któregokolwiek z wymienionych brokerów, chociaż żałuję, że nikt nie napisał artykułu w którym porównałby kwotowania z tego dnia u różnych brokerów. Moje pytanie to dlaczego i w jaki sposób takie różnice w kwotowaniach są możliwe? Jak dużą dowolność maja poszczególni brokerzy w manipulowaniami kwotowaniami? Nawet jeżeli te skrajnie odbiegające od średnich kwotowania są legalne, to uważam, ze nie jest to rynek na którym większość z nas chciałaby handlować. Każdy kto zakłada stop-loss powinien mieć go zrealizowany. To powinno być zapewnione przez brokera, Dlaczego? Chociażby dlatego, że nikt z nas nie jest w stanie udowodnić , że jakiś ‘gap’ miał miejsce, natomiast możemy udowodnić, że mieliśmy ustawiony ‘stop loss’. Niektórzy brokerzy zachowali się jak trzeba i realizowali zlecenia. Niektórzy wypadli z biznesu, ale tak właśnie powinno być tzn. na rynku powinny operować tylko firmy odpowiednio dokapitalizowane, które gwarantują rzetelność.
Czy wśród zainteresowanych jest ktoś kto chciałby przyłączyć się do założenia stowarzyszenia, które będzie nas reprezentować, bo niestety sami nie mamy żadnych szans w konfliktach z naszymi brokerami.
Jeżeli masz jakiś dłuższy komentarz to proszę pisz bezpośrednio do mnie na: leo.niktos@gmail.com
Moim celem jest napisanie raportu do KNF i UOKiK z prośbą o kontrole, bo wiem, że to nie pierwszy raz kiedy TMS Brokers wywindował swoje ceny grubo ponad średnie kwotowania innych brokerów. Chciałbym też tym tematem zainteresować dziennikarzy śledczych z jakiś poczytnych pism, jak i poinformować inne media, bo jakoś dziwnie cicho jest na ten temat, tzn. przynajmniej ja nie spotkałem się z jakąś oficjalna publikacja. Jeżeli ktoś ma informacje dotyczące publikacji na ten temat to proszę o namiary.
Potrzebuję pomocy zainteresowanych, aby te działania były bardziej skuteczne.

Wiem, że ten post jest za długi więc proszę o krótkie komentarze, a zainteresowanych tematem o bezpośredni kontakt na leo.niktos@gmail.com

-- Dodano: 11 lut 2015, 12:09 --

Witam,

Zdaję sobie sprawę, że wielu z tych, którym konta zostały wyzerowane dało sobie spokój i pewnie nie zagląda na te fora, więc tym bardziej chciałbym zebrać grupę osób, która jest zainteresowana tym, aby nie pozwolić brokerom na manipulowanie kwotowaniami. Nikt z nas pojedynczo nic nie zdziała i trochę dziwi mnie to, że poszkodowani ograniczają się tylko do biadolenia na forach.
Ciągle więc poszukuję trejderów którzy zostali poszkodowani wskutek działań swoich brokerów. Jeżeli zamknięto ci pozycje po kwotowaniach znacznie odbiegających od innych brokerów, jeżeli nie zrealizowano ci stopów, bądź też kwestionowano kwotowania po których zrealizowałeś swoje zyski, albo miałeś problemy z wypłatą swoich środków to kontaktuj się ze mną. Chętnie nawiążę kontakt ze wszystkimi, którzy są zainteresowani promowaniem właściwych praktyk i traktowania 'fair' przez brokerów.
Poszukuję osób, które będą mogli mi dostarczyć kwotowań z 'live accounts' od swoich brokerów, najlepiej potwierdzone przez 'print screens' z wykresów.
Pozdrawiam i proszę o kontakt

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Kilka osób narzekało na TMS. Zakładam, że każda z nich złożyla reklamacje.
I tu moje pytanie:
Czy ktoś już otrzymał odpowiedź z TMS (GO4X) na reklamację ? Z tego co wiem chyba nikomu jak dotąd nie odpowiedzieli.
Niby mają miesiąc, ale zostało im już max tydzień.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

ODPOWIEDZ