Jeśli firma płaci podatki na czas, nie ma zadłużeń ZUS, VAT ( przy takim obrocie prawdopodobnie firma go płaci ), US, a ryzyko utraty kapitału jest przekierowane na inwestorów, to dlaczego Państwo ma się w tym wypadku dobierać do kapitału?green7 pisze:Prawdę powiedziawszy i takie zabezpieczenie może okazać się zbyt małe. Dlaczego ? Bo nie dawcy a państwo jest pierwsze w kolejce do zaspokojenia ewentualnych roszczeń.
Banki ze swoim sztabem prawników, radców prawnych, komorników itp. nieruchomości upłynniają nieruchomość bardzo wolno. Więc pytanie ile konkretnie czasu upłynęło od tego zdarzenia i na jakim etapie jest postępowanie o którym wspominasz ?green7 pisze:Nie dawno wyczytałem gdzieś, że mimo upadku na naszej giełdzie kilku firm oferujących akcje korporacyjne często zabezpieczone właśnie nieruchomościami, majątkiem firmy itd. to jeszcze nikt z tych zabezpieczeń nie dostał ani złotówki ....
Poza tym ja wole takie zabezpieczenie, niż żadne.
PS. Słyszałem o obligacjach korporacyjnych. Pierwszy raz spotykam się z "akcją korporacyjną" : możesz podać definicję i źródło, tego instrumentu finansowego?