Chyba tylko u Ciebie...quad-core pisze:HFT zalicza właśnie małą awaryjęod pół godz. nie działa platforma i serwis web
HFT Brokers - nowy polski broker
Re: HFT Brokers - nowy polski broker
Zamieszczane przeze mnie analizy i opinie są wyłącznie moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią żadnych rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
- HFT Brokers
- Gaduła
Oczywiście nie możemy w żaden sposób odnieść się do komunikatu żadnego z brokerów. Rynek dostawców usług typu prime brokerage oraz liquidity providers jest na tyle szeroki i w ostatnich latach bardzo dynamicznie się rozwinął, że dzisiaj brokerzy mogą korzystać z różnych rozwiązań, a o ich jakości świadczy – oprócz pracy w normalnych warunkach rynkowych – poziom usług dostarczania płynności również w sytuacjach szoku.andrzej-sk pisze:to chyba tylko u Ciebie.quad-core pisze:HFT zalicza właśnie małą awaryjęod pół godz. nie działa platforma i serwis web
-- pt 23-01-2015, 15:58 --
Należałoby sprawdzic czy były notowania u innych broków, którzy też biorą płynnosc z Intergrala np. u Alior TraderMarioDM pisze:Mam pytanie do przedstawiciela HFT.
Skąd Wy jako broker bierzecie płynność ?
Chodzi mi o feralny dzień 15 stycznia i pary z frankiem.
Wielu brokerów ECN zawiesiło na pewien czas notowania tych par, natomiast Wy mieliście ciągłość.
Oto oficjalna wypowiedź mForex w tej sprawie :
"...Banki działające na globalną skalę, a dostarczajace płynność na platformie Integral, z której korzysta Dom Maklerski Mbank SA przestały kwotować pary walutowe z frankiem szwajcarskim i wycofały się z rynku. Pierwsi dostawcy płynności powrócili na rynek około godziny 10:56, kiedy to rynek na parze EUR/CHF ponownie otworzył się na poziomie w przedziale 1,03-0,98. Podobne zachowanie czolowych banków dostarczających płynność obserwowane było na wszystkich wiodących platformach handlu. ..."
Oni zawiesili notowania na niemal pół godziny, a Wy utrzymaliście kwotowania.
Na myśl przychodzą mi 3 różne wyjaśnienia :
1 mForex ma słabych dostawców płynności.
2 mForex coś ściemnia.
3 HFT nie jest brokerem ECN tylko MM.
Dla jasności : nie oczerniam Was, ani nic nie insynuuję. Bynajmniej.
Sądzę, że dobrą odpowiedzią możecie bardzo zyskać marketingowo.
Z naszej strony możemy zapewnić, że naszym priorytetem w czwartek po 10.30 było zapewnienie klientom zamykanie pozycji po to, aby uchronić ich przed stratami wynikającymi z luki po wstrzymaniu handlu. I nie jest to pusty slogan reklamowy – nasze działanie miało bardzo konkretne znaczenie biznesowe oraz było kluczowe dla bezpieczeństwa finansowego - również HFT Brokers. Otóż, wstrzymanie klientom kwotowań i możliwości handlu, a przede wszystkim wychodzenia ze strat, maksymalizowało dla klientów ryzyko ujemnych sald, które z pewnością pojawiłyby się po zatrzymaniu kwotowań i luce na wykresie. Ujemne salda klientów w dużej skali mogłoby stanowić duże ryzyko płynności finansowej HFT Brokers, które przecież musi rozliczyć swoje lustrzane pozycje klientowskie u dostawców płynności. To właśnie taka sytuacja doprowadziła na krawędź upadku FXCM i innych brokerów, którzy na bilansie mieli należności klientowskie (do odzyskania w bliżej nieokreślonej przyszłości), a z drugiej strony sami mieli ujemne salda i zobowiązania do natychmiastowego rozliczenia wobec dostawców płynności.
Pamiętajcie również o tym, że decyzje o wyborze rozwiązań – w tym dostawców płynności, prime brokerowi oraz technologii - podejmowaliśmy stosunkowo niedawno (z ofertą wystartowaliśmy niecałe dwa miesiące temu). Dało nam to tę przewagę, że mogliśmy skorzystać z najnowszych rozwiązań - w przeciwieństwie do brokerów, którzy decyzje takie podejmowali kilka lat temu, wiążąc się trwałymi relacjami biznesowymi, których zmiana - gdyby chcieć dorównać do najnowszych standardów – wymagałaby czasu, zasobów, inwestycji, i nie dzieje się od tak. HFT w tym zakresie jest kilka kroków do przodu.
Dodatkowo, celowo w naszej ofercie daliśmy klientom wybór: czy Non Dealing Desk (czyli MM) czy STP, a w modelu STP nie kwotujemy instrumentów typu DAX czy ropa, bo przecież nikt z poważnych międzybankowych dostawców płynności FX nie handluje CFD na indeksy czy surowce. A ostatecznym dowodem na to, że w modelu STP nie przyjmujemy żadnej (nawet najmniejszego 0.1 lota) na własną książkę są formalne zapisy regulaminu, gdzie wyraźnie zobowiązujemy się do tego, że każda transakcja z klientem w modelu STP jest uzależniona od możliwości przeprowadzenia takiej transakcji z dostawcą. A tym samym – jeśli dostawca nie przyjmie transakcji my mamy obowiązek odrzucić ją klientowi - bez "ukrytej opcji zamiany STP/ECN na MM". I właśnie dlatego 15 stycznia o 10.30 nie wstrzymaliśmy handlu.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2015, 17:45 przez HFT Brokers, łącznie zmieniany 1 raz.
HFT Brokers - stworzony przez Traderów dla Traderów
"Otóż, wstrzymanie klientom kwotowań i możliwości handlu, a przede wszystkim wychodzenia ze strat, minimalizowało dla klientów ryzyko ujemnych sald, które z pewnością pojawiłyby się po zatrzymaniu kwotowań i luce na wykresie. "
Albo ja czegoś nie rozumiem albo powinno być "maksymilizowało".
nie tylko u niego ...cytrynek pisze:Chyba tylko u Ciebie...quad-core pisze:HFT zalicza właśnie małą awaryjęod pół godz. nie działa platforma i serwis web
'Chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę.'
- HFT Brokers
- Gaduła
Tak oczywiście "zmaksymalizowało" - dziękujemy za rewolucyjną czujność. Poprawione.Mirandola pisze:"Otóż, wstrzymanie klientom kwotowań i możliwości handlu, a przede wszystkim wychodzenia ze strat, minimalizowało dla klientów ryzyko ujemnych sald, które z pewnością pojawiłyby się po zatrzymaniu kwotowań i luce na wykresie. "
Rozumiem, że żadnych szczegółów, albo choćby coś w zarysie się nie dowiem ?HFT Brokers pisze: Oczywiście nie możemy w żaden sposób odnieść się do komunikatu żadnego z brokerów. Rynek dostawców usług typu prime brokerage oraz liquidity providers jest na tyle szeroki i w ostatnich latach bardzo dynamicznie się rozwinął, że dzisiaj brokerzy mogą korzystać z różnych rozwiązań, a o ich jakości świadczy – oprócz pracy w normalnych warunkach rynkowych – poziom usług dostarczania płynności również w sytuacjach szoku.
Pamiętajcie również o tym, że decyzje o wyborze rozwiązań – w tym dostawców płynności, prime brokerowi oraz technologii - podejmowaliśmy stosunkowo niedawno (z ofertą wystartowaliśmy niecałe dwa miesiące temu). Dało nam to tę przewagę, że mogliśmy skorzystać z najnowszych rozwiązań - w przeciwieństwie do brokerów, którzy decyzje takie podejmowali kilka lat temu, wiążąc się trwałymi relacjami biznesowymi, których zmiana - gdyby chcieć dorównać do najnowszych standardów – wymagałaby czasu, zasobów, inwestycji, i nie dzieje się od tak. HFT w tym zakresie jest kilka kroków do przodu.
Z tekstu powyższego wynika (jak zrozumiałem), że chodzi o pkt.
1 mForex ma słabych dostawców płynnosci.
Piszecie, iż rynek w ostatnich latach bardzo się rozwinął. Mam to rozumieć, że taki np. mForex jest jakiś zacofany ?
Nie rozumiem. Czy mógłbym prosić o rozjaśnienie ?
Analizowałem Waszą ofertę. Czyli pakiet PAKIET ACTIVE NDD jest ofertą typu MM ?HFT Brokers pisze:
Dodatkowo, celowo w naszej ofercie daliśmy klientom wybór: czy Non Dealing Desk (czyli MM) czy STP
Czy feralnego dnia na tym koncie NDD notowania Eur/Chf były zawieszone czy miały ciągłość ?
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
- HFT Brokers
- Gaduła
Tak - pakiet Active NDD jest ofertą MM z realizacją zleceń w trybie market. Feralnego czwartku w NDD również utrzymaliśmy ciągłość handlu.MarioDM pisze:Analizowałem Waszą ofertę. Czyli pakiet PAKIET ACTIVE NDD jest ofertą typu MM ?HFT Brokers pisze:
Dodatkowo, celowo w naszej ofercie daliśmy klientom wybór: czy Non Dealing Desk (czyli MM) czy STP
Czy feralnego dnia na tym koncie NDD notowania Eur/Chf były zawieszone czy miały ciągłość ?
@HFT Brokers
Piszecie, iż rynek w ostatnich latach bardzo się rozwinął. Mam to rozumieć, że taki np. mForex jest jakiś zacofany ?
Trust no bit**es.
-
- Pasjonat
no chyba nie oczekujesz, że broker zdradzi swoje słodkie tajemnice. Mieli płynnośc i tyle. Może to zasługa liczby klientów,MarioDM pisze:@HFT Brokers
może brali trasakcje na siebie.
Pytanie do HFT
Korzystacie z najnowszych technoligi, które pozwalają wam zachować płynność, kiedy inni leżą i kwiczą. Jesteście o krok do przodu. Jaki zatem jest problem z księgowaniem automatycznym wpłat. Biedna ksiegowa pół dnia gapi się w monitor i ksieguje ręcznie wpłaty.
Daje to do myślenia. Jak to jest z zastosowaniem u Was tych nowoczesnych technologi ??? Automatyczne ksiegowanie Was przerasta ? Nawet w glupich kantorach typu no name księgowanie jest automatyczne a tu kwiatek. Nowoczesne biuro i Pani Kazia wklepujaca wpłatę. Gdybyscie mieli dużo klientów robiących wplatę to Pani Kazia ma przechlapane.Tacy "zacofani technologicznie" (stracili płynnośc 15.01.15) jak Alior czy ING ksiegują automatycznie. Fakt mforex czy Bzwbk , Bossa tez sobie nie są wstanie z tym poradzić (przerasta to ich dział IT) ale nie do nich chcecie chyba równać

- HFT Brokers
- Gaduła
Faktycznie - przepraszamy za nieodrobione zdanie, ale to był bardzo intensywny tydzień. W kalendarzu zaznaczamy na czerwono - przyszły tydzień. Dziękujemy za konsekwencję w pytaniupsV pisze:Jeśli HFT udzielałoby odpowiedzi na powyższe pytania, to przypominam o obiecanych wartościach spreadu dla par z CHF z dnia 15.01.15