Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Damian77
Pasjonat
Pasjonat

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: Damian77 »

BRE FX ECN pisze:Prosimy o rozważne formułowanie upublicznianych opinii ponieważ za zniesławienie polskie prawodawstwo przewiduje sankcje.
!!!!
szok i niedowierzanie
zaraz przejrzę posty czy kiedyś coś złego na mforex nie napisałem bo po co mi chodzenie po sądach...

jak na Białorusi

Awatar użytkownika
blacha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: blacha »

Generalnie ja powiem tak ja kasę wycofałem bo orkiestra na Tytanicu też grała do końca i tyczy się to wszystkich brokerów krajowych. Chwila prawdy nadejdzie z dniem kiedy trzeba będzie zapewne uregulować rachunek z dostawcą. To że mbank miał dużą ekspozycję na franku to jest pewne bo przerwał notowania. Martwi również brak jakiegokolwiek komunikatu o stratach z tym związanych. Oczywiście fajnie jak by się dobrze skończyło bo dobre analizy mają :D

-- 16 sty 2015, 16:48 --
Damian77 pisze:
BRE FX ECN pisze:Prosimy o rozważne formułowanie upublicznianych opinii ponieważ za zniesławienie polskie prawodawstwo przewiduje sankcje.
!!!!
szok i niedowierzanie
zaraz przejrzę posty czy kiedyś coś złego na mforex nie napisałem bo po co mi chodzenie po sądach...

jak na Białorusi
No właśnie przeczytałem widać ze nerwy puszczają. :mrgreen:
Obrazek

photowy
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: photowy »

ze strony XTB z 16:09

Drodzy Klienci,

Informujemy, iż w związku z wczorajszymi wydarzeniami i obecną sytuacją na franku szwajcarskim, X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. jest w pełni stabilny i wypłacalny, a środki Klientów są bezpieczne.

Z pozdrowieniami,
Zespół XTB

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

blacha pisze:Generalnie ja powiem tak ja kasę wycofałem bo orkiestra na Tytanicu też grała do końca i tyczy się to wszystkich brokerów krajowych. Chwila prawdy nadejdzie z dniem kiedy trzeba będzie zapewne uregulować rachunek z dostawcą. To że mbank miał dużą ekspozycję na franku to jest pewne bo przerwał notowania. Martwi również brak jakiegokolwiek komunikatu o stratach z tym związanych. Oczywiście fajnie jak by się dobrze skończyło bo dobre analizy mają :D
Co znaczy "miał expozycję" " ?
grali za własną kasę ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

Awatar użytkownika
blacha
Gaduła
Gaduła

Janek Trader pisze:
blacha pisze:Generalnie ja powiem tak ja kasę wycofałem bo orkiestra na Tytanicu też grała do końca i tyczy się to wszystkich brokerów krajowych. Chwila prawdy nadejdzie z dniem kiedy trzeba będzie zapewne uregulować rachunek z dostawcą. To że mbank miał dużą ekspozycję na franku to jest pewne bo przerwał notowania. Martwi również brak jakiegokolwiek komunikatu o stratach z tym związanych. Oczywiście fajnie jak by się dobrze skończyło bo dobre analizy mają :D
Co znaczy "miał expozycję" " ?
grali za własną kasę ?
Tak mogło być może mieli jakiś mechanizm pod HFT włączony który po danych o cięciu stóp automatycznie wrzucił pozycję. I zapewne miało być jak zawsze szybki zysk. Ale niestety pojawiła się anomalia związana z wystąpieniem szefa SBC. Zadzwoniłem do 3 brokerów którzy mieli nieprzerwane notowania i mają podobnych dostawców (Saxo, HFT, TDAmeri)
z pytanie dlaczego mieli nieprzerwane notowania i odpowiedz była taka sama "Nie mieliśmy ekspozycji na pary z frankiem".
Obrazek

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam :)

Business as usual at LMAX Exchange following extreme CHF volatility: http://www.lmax.com/press-centre/Busine ... volatility

Jednak co giełdowy model to giełdowy model.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
blacha
Gaduła
Gaduła

Właśnie doszedł do mnie emeil od Dukascopy
Witam,

Dziękuję za Pana e-mail.

Nie ma powodów do niepokoju. Dukascopy już 4 miesiące temu ograniczyło dźwignię na EUR/CHF do 1:10, co na początku spotkało się z dezaprobatą lecz okazuje się, iż był to odpowiedni ruch. Dzięki temu ekspozycja klientów była dość niska i nie mamy problemów z kontami z debetem. W związku z tym, Dukascopy nie odnotowało żadnych negatywnych strat z powodu tego crashu.

Nasze oficjalne stanowisko może Pan znaleźć tutaj.

Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

raposo pisze:
DigitalSmoke pisze:Odbiją sobie na kredytach frankowych.
Chociażby... Bardziej martwiłbym się o firmy, których egzystecja oparta jest o działalność maklerską jak np. XTB, TMS...
TMS to chyba tylko krajowy, w razie oporów przed dopłacaniem do ujemnych depozytów naśle komorników.
Ale XTB operujące np w Turcji ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Janek Trader pisze: Co znaczy "miał expozycję" " ?
grali za własną kasę ?
Wytłumaczę Ci to:
- jesteś klientem brokera. Masz sobie maluśką pozycję na buy eurchf. Broker by zminimalizować ryzyko otworzył "gdzieś wyżej" taką samą pozycję. Kurs nagle pikuje w dół, daleko, daleko ..... ale broker nie ma jak zamknąć pozycji bo na rynku brak płynności.
W końcu udaje się zamknąć pozycję ale w efekcie Twoje konto zostało wyczyszczone do 0 a Ty dodatkowo brokerowi winny 900 K (jak tu kolega wyżej opisał).
Broker ma taki sam dług u swojego dostawcy. By go oddać musi najpierw Ciebie zwindykować .....

Sądzę, że brokerzy MM im bardziej są MM (czyli im bardziej biorą pozycje klientów na siebie) mogą tu wygrać. Nie mają pozycji wyżej, więc nie mają strat. Co najwyżej mogą mieć problem z klientami, którzy na tym ruchu zarobili. Ale skoro większość (jak pokazują statystyki) była zapakowana na buy to ta większość potraciła. A tym mogli zrealizować zlecenia pod dowolnie niskiej cenie, tym samym przelewając ich kasę do własnej kieszeni.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:
Janek Trader pisze: Co znaczy "miał expozycję" " ?
grali za własną kasę ?
Wytłumaczę Ci to:
- jesteś klientem brokera. Masz sobie maluśką pozycję na buy eurchf. Broker by zminimalizować ryzyko otworzył "gdzieś wyżej" taką samą pozycję. Kurs nagle pikuje w dół, daleko, daleko ..... ale broker nie ma jak zamknąć pozycji bo na rynku brak płynności.
W końcu udaje się zamknąć pozycję ale w efekcie Twoje konto zostało wyczyszczone do 0 a Ty dodatkowo brokerowi winny 900 K (jak tu kolega wyżej opisał).
Broker ma taki sam dług u swojego dostawcy. By go oddać musi najpierw Ciebie zwindykować .....

Sądzę, że brokerzy MM im bardziej są MM (czyli im bardziej biorą pozycje klientów na siebie) mogą tu wygrać. Nie mają pozycji wyżej, więc nie mają strat. Co najwyżej mogą mieć problem z klientami, którzy na tym ruchu zarobili. Ale skoro większość (jak pokazują statystyki) była zapakowana na buy to ta większość potraciła. A tym mogli zrealizować zlecenia pod dowolnie niskiej cenie, tym samym przelewając ich kasę do własnej kieszeni.
Czyli chodzi o sytuację, że muszą wypłacić dostawcy płynności ze swojego kapitału bo nie zdążą zwindykować na czas od klientów.
w razie czego mforex może dostać od spółki matki = BRE ?

Co do MM to obowiązują je ceny podawane przez "wiodące serwisy" = Blomberg, i ci z rajów podatkowych mogą się migać od wypłat, ale ci działający w UE ?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2015, 17:31 przez Janek Trader, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ